Arbetar för en fredligare värld

Aldrig mer Hiroshima

Nyhetsbrev


Hiroshimadagen - för total kärnvapennedrustning
Hiroshimadagen - för total kärnvapennedrustning

Hej fredsvänner!

Den 6 augusti är det Hiroshimadagen, den dag för 66 år sedan då mellan 150 000 och 200 000 människor förintades av kärnvapen i Hiroshima. Trots vetskapen om hur hemska kärnvapen är och behovet av total nedrustning finns det idag flera länder som utvecklat egna kärnvapen och fortsätter investera i dem. Behovet av kärnvapennedrustning är stort och av den anledningen uppmärksammar Svenska Freds det genom detta temabrev om kärnvapen. 

 

Svenska Freds kärnvapengrupp som bildades på kongressen 2010 har tagit fram förslag på insändare i lokala tidningar som du som medlem gärna får använda fritt. Kopiera rakt av eller modifiera utifrån hur du vill föra fram behovet av kärnvapennedrustning! Kärnvapengruppen har också tagit fram en folder som man kan sprida vidare till intresserade. Du hittar ett följebrev, insändarna och foldern bifogade längst ner på den här sidan.

Vi har också ägnat årets andra påtryckare för fred åt kärnvapenfrågan och ger en ros till Sjunde AP-fonden för deras beslut att inte investera pensionspengarna i kärnvapenföretag, samt riset till 1-4 AP-fonderna för att de inte vill utesluta kärnvapenföretag ur sina investeringar. Du hittar påtryckaren med brev och adresser till AP-fonderna klara för utskrift här.

I kärnvapennedrustningen har vi i det civila samhället en möjlighet att spela en viktig roll. För att  sätta press på det politiska etablissemanget och uppmuntra de ledare som tror på en kärnvapenfri värld behövs en kraftig internationell opinion. Den kan förverkligas om många går samman och protesterar, bildar internationella nätverk och tillsammans skapar en opinion mot kärnvapen. Var med du också och bilda opinion för en kärnvapenfri värld på Hiroshimadagen 6 augusti!

För dig som vill fördjupa dig och lära dig mer om kärnapen tipsar vi om "Lär om kärnvapen", ett studiematerial som vi har tagit fram tillsammans med Svenska läkare mot kärnvapen.

/Sommarhälsningar från Svenska Freds och kärnvapengruppen

 

Publicerad 2011-07-28