Arbetar för en fredligare värld

augusti 2010

Demokratikrav, var god dröj

Wow, vilken artikel!

Carl B Hamilton (FP) skriver om hot mot försvarsindustrin på Svd Brännpunkt och landar i att det är de rödgröna som är de största bovarna.

Jag är så klart jätteglad att någon tar upp frågor som vi i Svenska Freds är särskilt pigga på att läsa om i sluttampen inför valet! Men jag tycker det här är en mycket märklig artikel. Främst av två anledningar.

1. Även FP vill begränsa vapenexporten. Inga affärer till diktaturer är ett tydligt krav. Detta delar de sedan länge med (MP) och nu även förhoppningsvis (S) och (V). Jag och Allan Widman pratade exempelvis i Ekot om detta i våras, när allianspartierna inte lyckades övertyga Moderaterna om att samarbetet med Saudiarabien borde sägas upp. Även Birgitta Ohlsson har varit glasklar på den här punkten.

2. Men min favorit är nog ändå följande. Först säger Hamilton i inledningen av artikeln: "Säkerhetspolitik och industripolitik ska inte blandas samman som på Socialdemokraternas tid", för att sedan motivera sin tes med att: "Den rödgröna politiken skulle få dramatiska konsekvenser för sysselsättning och inkomster för de orter och företag som berörs [...] Det blir många arbetstillfällen som försvinner om de rödgröna kommer till makten och genomför sina ställningstaganden för att strypa Sveriges export av försvarsmateriel".

Jag har stor respekt och är väldigt glad för de politiska krav Svenska Freds har lyckats driva igenom tillsammans med många av de mindre partierna i riksdagen. FP inräknat. Men alltså, kom igen nu Hamilton. Det här var riktigt dåligt.

Men, så blir det väl när industripolitik blandas ihop med säkerhetspolitik. Som på socialdemokraternas tid, ungefär.

Kan inte se, vill inte seKan inte se, vill inte se

Uppdatering 16:01

Peter Rådberg, (MP) har svarat Hamilton

Vapenexport, näringspolitik, jobbpolitik, FP, Carl B Hamilton
Publicerad 2010-08-27

Vad är det med alla dessa män?

Fred brorsan, fred!Fred brorsan, fred!

Av i princip alla de som kontaktat mig via epost till mig direkt, via föreningens allmänna inkorg, ringt på min mobil, kommenterat på min förra blogg, eller skickat ett meddelande på Facebook har alla en sak gemensamt. De är män.

Jag var tvungen att gräva tillbaka bland gamla kontaktsökare för att se om jag kanske ändå inte kunde hitta en kvinna som ägnat en halv kväll åt att formulera ner sina åsikter om hur naiv, okunnig, blåst, oansvarig, opportun och D-U-M-I-H-U-V-U-D-E-T jag är.

Men jag hittade faktiskt ingen. Jodå, jag sparar faktiskt de mail som landar i min inbox, positiva som negativa.

Jag är inte manshatare. Jag har inte en endaste universitetspoäng i genusvetenskap. Det är många män som skickar positiva tillrop. Och jag är övertygad om att världen inte skulle blir fredligare bara för att kvinnor sattes som presidenter och premiärministrar all over the place.

Men fakta talar klarspråk. Det är bara män som känner ett behov av att berätta för mig att jag är dum i huvudet. Senast, efter den här artikeln om Jas Gripens flyguppvisning på Gärdet i Stockholm.

Enligt min helt egen undersökning är det vanligast att mailen skickas sent på kvällen, runt 23-snåret. Namn, adress och telefonnummer brukar vara prydligt angivna i slutet för den händelse man skulle få för sig att ringa tillbaka (öh, nej tack?). Antingen ställs inga som helst frågor utan det handlar om att skriva av sig på i snitt tre-fyra meningar som brukar sammanfattas i en Frustrerade Frasse: "jag såg dig på tv, du är nog den mest naiva och okunniga personen jag sett, kom ner på jorden, ni söker bara billigt utrymme i media".

Den andra varianten är Magister Mats som fått för sig att han ska ägna väldigt lång tid till att berätta och förklara hur världen är beskaffad, lilla vän. På sin guidade visning utgör hållplatserna vanligen: andra världskriget, jobb i vapeninduistrin, om inte vi säljer vapen så gör någon annan det, man behöver faktiskt vapen för att skapa fred lilla du, tycker ni inte att ni är lite naiva och säg mig förresten vem ÄR det som finansierar er egentligen? Jag tror snittet i antal retoriska frågor i ett sådant mail ligger på 14-15 stycken.

Frustrerade Frasse är något vanligare än Magister Mats. I de fall jag har fått vetskap om ålder har det varit antingen runt 25 eller 60+. För det mesta svarar jag på de mail som kommer in och förklarar hur vi tänker. Väldigt sällan får jag något svar. Men ibland sker små, små ljusglimtar. Och man får svar som det här från Peter, 68 i Bandhagen: ”Du är klokare än jag. Det är du! Jag läste ditt svar och insåg det”.

Förminskning, härskartekniker, frustration, ja allt finns med. Been there, done that. Jag har hört precis allt förut.

Men jag tänker inte flytta på mig. Bara så att ni vet.

Försvars- och säkerhetspolitik, Konflikthantering, Vapenexport, utsatthet, provokation, manlighet, kritik
Publicerad 2010-08-26

Världens längsta bokbord

Världens äldsta fredsförening på världens längsta bokbordFredsböcker och sms-kampanj mot vapenexport Idag var vi med på världens längsta bokbord som arrangerades på Kulturfestivalen i Stockholm. Fredshösten har dragit igång!

Vi hade inte bara böcker till salu, utan berättade även om vår SMS-kampanj som vi har valt att rikta mot den nya försvarsexportmyndigheten. Dess uppgift: att med start från 1 augusti driva på och stödja svensk vapenexport.

Vi tänkte därför så här: Myndigheten har fått 38 miljoner till sitt förfogande det första halvåret. Vi vet att många upprörs av det faktum att Sverige exporterar vapen till diktatuter, krig och MR-kränkande länder. Vi vet också att vi inte har 38 miljoner till vårt förfogande för att lansera en motkampanj. Men vi är villiga att ta fajten med de små medel vi har. Och ju fler som stöttar oss, desto mer kan vi påverka och granska. Men framför allt - försöka stänga myndigheten.

Genom att sms:a "38fred" till 72950 kan man stödja vårt arbete mot vapenexporten. Meddelandet kostar 38kr + sms-avgift. 33,70 går till oss.

Den hittills relativt okända myndigheten har debatterats två gånger i radio under sommaren. I Studio ett och P1 Morgon.

Stort tack till förlaget Max Ström för att ni skänkte böckerna "Fred! 100 röster mot våld och krig" samt "Krig och kärlek".

Vi kommer göra vårt yttersta för att det ska bli fler debatter och granskande inslag om vapenexport och fredsfrågor i den kommande valspurten. På återseende!

Vapenexport, vapenexportmyndigheten, vapenexport, sms-kampanj, Max Ström, bokbord
Publicerad 2010-08-15