Arbetar för en fredligare värld

juni 2011

Med Sheikh Abdullah i Stockholms skärgård

Jag liksom många andra följer Carl Bildt på Twitter. Nyligen kom det också ett meddelande från regeringens officiella e-utskick att Förenade Arabemiratens utrikesminister Sheikh Abdullah kommer på besök till Sverige.

Som fredsaktivist tänker jag instinktivt på två saker när jag hör Förenade Arabemiraten. 1: Hur demokratirörelsen i Bahrain slogs ner av styrkor bland annat från Förenade Arabemiraten. 2. Kommer det ingås fler militära samarbetsavtal mellan Sverige och Förenade Arabemiraten nu?

Så när Carl Bildt twittrade nyss om att han och Sheikh Abdulla skulle åka båt i skärgårdssolen var jag så klart tvungen att önska dem en trevlig resa, och lämna en påminnelse.

Twittermeddelande till Sheikh AbdullaMessage to UAE FM Sheikh Abdullah

Sen kom jag på många andra saker till jag kunde ha skrivit. Som till exempel att det ju så klart är minst lika viktigt att värna demokratirörelserna INNE i Förenade Arabemiraten. Men, han kommer väl hit fler gånger antar jag. Jag får ta det nästa gång helt enkelt!

Andreas Ribbefjord bloggar också på sin sajt om besöket.

Vapenexport, UAE, demokrati, Bahrain, arms trade
Publicerad 2011-06-28

Ville betala mer i skatt

En privatperson har i sin inkomstdeklaration det här året skrivit till Skatteverket och bett om att få betala 1500 kronor extra i skatt. Varför?

Så här motiveras önskan:

"Räknat per capita var Sverige världens största vapenexportör förra året. Våra vapen används på alla befolkade kontinenter. Med dem hotas, lemlästas och dödas människor. Varje dag. Året runt. Jag skriver våra vapen eftersom det ju faktiskt är vad det är. I det här är både du och jag medskyldiga. Utan vårt tysta medgivande skulle exporten upphöra idag.

Du och jag säljer, i likhet med alla andra svenskar, vapen för 1500 kronor per år. De intjänade pengarna lägger vi sen på att köpa sjukvård, utbildning och infrastruktur. Det är min övertygelse att vi kan klara att betala för allt det utan att fläcka våra händer med blod. Jag anhåller därför om att få betala 1500 kr mer i skatt"

Så här svarar Skatteverket:

Fredens handläggareKompensation för vapenexporten

Det är ju bara så himla fint alltså. Nytt kampanjkoncept för nästa år? ;-) Privatpersonens önskan och brevet från Skatteverket fanns ursprungligen publicerade i Fria Tidningen 11 juni.

Vapenexport, skatt, kul, inkomstdeklaration
Publicerad 2011-06-20

Saab erkänner mutor i Sydafrikaaffären

Stop corruption/Credit: Kenny MillerSaab skyller mutorna på BAE Så sent som för en månad sedan avslöjade TV4 nya uppgifter i Sydafrikaaffären. Saab:s VD Håkan Buskhe kommenterade då att detta var nya uppgifter för dem och att det tillsatts en internutredning.

Att Saab ska ha nolltolerans mot mutor är väl givet och det är bra att saken utreds. Men problemet är att saken utretts tidigare. Saab har konsekvent framhärdat att man gett all information till svenska åklagare och varit behjälpliga kring utredningen när van der Kwast ledde den.

Hur kan det då komma sig att en internutredning på en månad nu helt plötsligt hittar mututbetalningar? Håkan Buskhe har hänvisat till att utbetalningarna inte funnits med i årsredovisningarna. Förlåt, men det är en rätt naiv inställning. Vilket företag bokför sina mutor på ett konto med det namnet i sin årsredovisning? 

Det finns också all anledning att utreda tidigare VD Åke Svenssons roll. "Vi samarbetar fullt ut med överåklagaren och ger all den information som behövs i utredningsarbetet" sa Åke Svensson vid bolagsstämman 2007. Jag förstår därför inte hur Saab under hela Åke Svenssons tid kunnat missa de uppgifter man nu gått ut med idag. Har tidigare personer i Saabs ledning mörkat uppgifterna?

I dagens pressmeddelande från Saab pekar man ut BAE som de skyldiga. Jag kan inte få ihop två saker. 1. Varför i hela världen skulle BAE använda 24 miljoner (utredningarna i Storbritannien pekar på belopp upp till 1,5 miljarder kr) för att få sålt ett flygplan som inte ens är deras eget? 2. Sanip, bolaget som Saab pekar ut som täckmantel i affären, ska ha nyttjats av BAE för mutorna. Men Sanip var 100% ägt av Saab. Det framstår för mig inte bara som oseriöst utan fullständigt otroligt att BAE skulle ha använt Saabs helägda bolag utan att Saab själv visste om det. 

Om man inte visste om att en av världens största vapenkoncerner använde ens bolag, ja då kan jag inte låta bli att fråga mig hur bra kontroll Saab har i övrigt på sin verksamhet. Till exempel om verksamheten är korrupt.

Vapenexport, Sydafrika, Saab, mutor, mutbrott, Håkan Buskhe, Gunnar Stetler, BAE, Åke Svensson
Publicerad 2011-06-16

Fredsfrågorna som bortblåsta

ag satt och lyssnade spänt på partiledardebatten hela förmiddagen. Efter de omvälvande händelser som skett i vår omvärld i främst Nordafrika och Mellanöstern, när SIPRI konstaterat att världens militära utgifter slår nya rekord och när det egentligen är enklare resursomfördelning som kan greja halveringen av fattigdomen känns det trist att inse att så stort fokus läggs inom Sveriges gränser.

Förutom Jan Björklunds inlägg om den arabiska våren och vikten av att främja demokrati och mänskliga rättigheter - vilket han sedan snabbt svängde tillbaka till att handla om inrikespolitik och Libyen - var det i princip ingen som lyfte frågor om fred, utrikes- eller säkerhetspolitik. 

Det var en besvikelse. Självklart tycker jag att frågor om välfärd, ekonomi och jobb är viktiga. Men i ärlighetens namn har vi det väl rätt så bra här i Sverige? Så bra att vi åtminstone borde kunna ägna politiken åt ett par minuter till av internationella frågor som rör fred, nedrustning, klimatet, migration och jämställdhet?

När chansen ges att bena ut sin egen politik och debattera andras borde den inte försittas. Det sägs att utrikespolitik aldrig har vunnit några val. Men jag vet också att det finns många som skulle välkomna en politisk debatt i Sverige som gärna gör sina internationella jämförelser bortom Tyskland eller USA:s president Barack Obama. Säkerhetspolitiskt sommartorg i Almedalenkom och lyssna på säkerhetspolitisk debatt i Almedalen!

I sommar är vi med och arrangerar Säkerhetspolitiskt sommartorg under Almedalsveckan. Jag hoppas partiledartalen där innehåller mer utav fred och säkerhet än vad dagens partiledardebatt gjorde. Det borde ju inte vara ett så svårt mål att uppnå!

Försvars- och säkerhetspolitik, , Konflikthantering, Vapenexport, Partiledardebatt, utrikespolitik, bistånd
Publicerad 2011-06-15

Mot Linköping!

Idag vinkade vi av Sanna och fredsfiket i Stockholm. Under hela sommaren kommer Svenska Freds rulla runt i Sverige på gator och torg, på marknader och kanske en och annan badstrand. 

Följ äventyret direkt via bloggen: http://fredsfik.blogspot.com/ Där kan ni också läsa mer om hur det gick vid den stekheta premiären i Farsta, på marknadsafton i Örebro och om hur en tonårskille hängde i flera timmar vid fiket i Tyresö. Närmast på tur står Linköping imorgon tisdag, sedan Nässjö på torsdag. Heja!

Resten av turnéplanen undrar ni? Den kan ni läsa här: http://www.svenskafreds.se/fredsfik

Och de fina illustrationerna är ritade av Lisa Benk.

Sanna möter upp oss vid SkeppsbronSanna möter upp oss vid Skeppsbron

Fredsfiket rattas fram genom Sverige med en van handFredsfiket rattas fram genom Sverige med en van hand

Fika för fredFika för fred

Och där wroomar det iväg!Och där wroomar det iväg!

Vapenexport, sommarturné, nedrustning, fredsfik, fred, diktaturer
Publicerad 2011-06-13

Mer fokus på förhandlingar behövs

Den internationella tankesmedjan International Crisis Group skriver bra om läget i Libyen i sin senaste rapport:

"Thus the longer Libya’s military conflict persists, the more it risks undermining the anti-Qaddafi camp’s avowed objectives. Yet, to date, the latter’s leadership and their NATO supporters appear to be uninterested in resolving the conflict through negotiation. To insist, as they have done, on Qaddafi’s departure as a precondition for any political initiative is to prolong the military conflict and deepen the crisis. Instead, the priority should be to secure an immediate ceasefire and negotiations on a transition to a post-Qaddafi political order."

Behovet är tydligt: mer av förhandlingar och fokus på en politisk övergång snarare än en militär eskalering. Det måste också vara klart att representanter från olika grupper i samhället måste ges plats i en kommande förhandlingssituation och inte bara gamla krigsherrar.

Jag hade önskat att debatten i Sverige mer hade handlat om hur vi bäst kan stödja en förhandlingslösning istället för huruvida det ska vara Jasplan eller marina styrkor som bör skickas av olika outgrundliga skäl. 

Konflikthantering, Libyen, Nato, Khadaffi
Publicerad 2011-06-07