Arbetar för en fredligare värld

Bli medlem i Svenska Freds!Frågor och svar om vapenexport.Våra frågor: Vapenexport.Snabba fakta om vapenexporten.Om oss: Svenska Freds.Ge en gåva via SWISH nummer: 901 0851.Bli medlem!Bli fadder mot vapenexport och minor!Följ oss på Facebook!

När ska resultatkrav ställas på Försvaret?

Igår lyssnade jag på Lasse Bengtsson från Svenska Afghanistankommittén när han var med i Aktuellt. Han lyfte mycket bra fram det faktum att biståndsorganisationer ständigt avkrävs resultatrapporter och måste hela tiden påvisa att deras verksamhet ger konkreta förändringar.

Han undrade när samma krav kommer ställas på Försvarsmakten och i det här sammanhanget närvaron i norra Afghanistan.

Jag har också frågat mig samma sak tidigare. Jag välkomnar så klart att biståndet granskas. Självklart ska det inte gå till aktörer eller verksamheter som motverkar målen med biståndet från första början.

Men när ska samma nitiska behovs- och resursgranskning anläggas på Jas-projektet? Meteor? När kommer det ställas krav på uppvisande av kontreta säkerhetsresultat från den svenska insatsen i Afghanistan? Och när kommer samma antikorruptionsarbete bedrivas i till exempel vapenexporten som inom biståndet?

Lite rajlant kanske, men väl så behövligt.

Försvars- och säkerhetspolitik, , Vapenexport, resultatstyrning, Försvarsmakten, Afghanistan
Publicerad 2010-10-19