Arbetar för en fredligare värld

Bahrain

"What about the arms deals? That is different"

Human rights activist Sayed Mohamed Alawi from Bahrain and Sweden's Foreign Minister Carl BildtHuman rights activist Sayed Mohamed Alawi from Bahrain and Sweden's Foreign Minister Carl Bildt Sayed skickade ett mail till mig i söndags. Han berättade att han träffade Carl Bildt på Stockholm Internet Forum, en konferens som förra veckan samlade nätaktivister från en rad länder, bland annat Jemen, Bahrain, Pakistan och Syrien, som jobbar för demokrati och utveckling på ett eller annat sätt med hjälp av internet och sociala medier. Efter Carld Bildts anförande passade Sayed på att gå fram och fråga om vapenhandeln med Bahrain och Saudiarabien. 

Han frågade Carl Bildt varför Sverige inte stoppar vapenexporten till länderna med tanke på hur både Barhain och Saudiarabien slår ner kraven på demokrati från befolkningen. Sayed kritiserade också Sverige för dubbelmoralen i bland annat hur man agerar mot Syrien.

"I asked the Foreign Minister to stop arming the two dictator regimes, Bahrain and Saudi, and the fact that the Saudis have sent their troops across to Bahrain to suppress the popular uprising and the troops are still present in Bahrain. I also criticized him for the Swedish government double standard policy towards Bahrain and Syria. 

The Foreign Minister responds “this is different” with no further comment".

 

Vapenexport, Calr Bildt, Bahrain, arms trade, Stockholm Internet Forum, democracy
Publicerad 2012-04-24

Would they ever consider stopping these arms deals?

Vi ska strax bege oss av mot Globen och Saabs årsstämma. Svenska Freds köpte en aktie i Saab i samband med att företaget skulle fylla 70. Detta gjorde vi eftersom det är det enda sättet att kunna komma in på stämman och ledningen till svars. 

Det här året har jag med mig Sayed, som jag skrivit om tidigare här. Han har många frågor han skulle vilja ställa, och mycket kritik att framföra. Jag vet att en fråga han väldigt gärna vill ha svar på är om Saab ens överväger att stoppa vapenaffärerna med regimen i Bahrain eller om dessa bara är, som han själv sa, "business as usual". 

Här är ett tidigare blogginlägg från stämman 2009. För er som har Twitter kommer jag försöka skriva lite inne från stämman och berätta vilken respons Sayed får. Följ taggen #saabstämma eller @svenskafreds

Vapenexport, Saab, bolagsstämma, Bahrain
Publicerad 2012-04-19

För vår säkerhet och våra jobb?

Idag kunde tidningen ETC berätta om hur legosoldater från Blackwater använder svenska pansarskott, nämnare bestämt AT4:an.

Att ett privat säkerhetsföretag använder svenska vapen i Irak är ett brott mot reglerna för vapenexport. Såvida USA inte fått tillåtelse av Sverige att lämna över dessa? För det är från USA vapnen kommer.

Om regering och ISP menar allvar med att Sverige följer reglerna för vapenexport kan detta avslöjande inte innebära något annat än att exporten till USA stoppas med omedelbar verkan.

Andreas Gustavsson, chefredaktör på ETC, skriver om detta på SVT Debatt och berör även sin debattartikel hur krigsmateriel sålts till exempel till Bahrain trots regimens brutala nedslag på demokratirörelsen.

Vapenexporten sker med motiveringen att det behövs för att gynna svensk säkerhet.

Allvar - krossade demokratirörelser och irakiska civila ska alltså betala för svensk säkerhet? För svenska arbetstillfällen? 

Jag kan inte förstå att det är acceptabelt att ha en sådan orimlig och inskränkt människosyn. 

Vapenexport, vapenskandal, USA, Saab Bofors Dynamics, Irak, Bahrain, AT4
Publicerad 2012-02-17

Stop backing the regime!

This is about human dignity. Just stop backing the regime, it's the only thing we demand.

Sayed, human rights activist from BahrainSayed, human rights activist from Bahrain Så sa Sayed Mohamed när jag och min kollega Rolf träffade honom för att prata om situationen i Bahrain och demokratirörelsen där.

Sayed hade sett inslaget på Rapport som vi var med i för någon vecka sedan. Där kritiserar vi Sverige för att samarbeta militärt med Saudiarabien och nämner även hur de gick in i Bahrain och slog ner demokratirörelsen i mars det här året. På inbjudan av den sittande regimen i Manama.

Sayed berättar hur glad han var för det och tackade oss för att vi tagit upp Bahrain. "It gives a hope to the people in Bahrain. We are not forgotten".

Han fortsätter sedan med att prata om hur protesterna i landet aldrig innefattat så många olika människor som i våras. Och de fortsätter fortfarande, fast i andra former. Människor har fått bli mer försiktiga eftersom många har arresterats och satts i fängelse.

Ofta går rättegångarna så snabbt som på sju minuter. Det finns exempel på personer som ringt och bett om sjukvård för att de skadats av säkerhetsstyrkornas agerande gentemot befolkningen, men ambulans- och sjukvårdspersonal är rädda för att komma. De riskerar nämligen att bli arresterade själva, liksom den skadade som anklagas för uppvigling och terrorism. 

För en tid sedan rapporterades det i massmedia om hur medicisk personal, som gett vård till skadade under upproren i mars, blivit föremål för åtal. Efter internationella protester lyckades man hindra några av åtalen, eller få mildrade domar. Men många har åtalats och dömts. Sayed berättar också om hur journaler har förstörts av militären, eftersom dokumenteringen av hur människor behandlats är starka bevis för övergreppen. 

Ett sätt som människor protesterar på är att göra det på nätterna i byarna, eller engagera sig i kampanjer som "Dignity bank", som helt enkelt går ut på att man flyttar sina pengar från banker som stödjer regimen.

Bahrain är ett rikt land. Men fattigt på mänskliga rättigheter, särskilt medborgerliga rättigheter och politiska friheter. Kraven på demokratiska reformer kommer ur en långt gången frustration mot både diktaturen i sig, mot korruption och mot förtryck. 

När upproren startade kallade regimen inte bara in hjälp från Saudiarabien och Förenade arabemiraten, utan det finns även ett stort antal personer från Pakistan som arbetar i säkerhetsstyrkorna. De har fått uppehållstillstånd och många privilegier, berättar Sayed. De har inga känslor gentemot befolkningen, så det är enklare för dem att slå ner demokratiaktivisterna och följa orders från regimen. Skulle det bli ett maktskifte kommer de förlora sina förmåner och det vill de helt enkelt inte. De slåss nu för sina personliga privilegier.

Det finns även många pakistanska gästarbetare i landet, som tyvärr fått en försämrad situation eftersom de misstänkliggörs för att stå på säkerhetsstyrkornas sida.

När protesterna bröt ut i mars var det som en krigssituation. Det var de största demonstrationerna i landets historia. Stridsflyg sattes in, vi var helt hjälplösa, berättar Sayed. Saudiska trupper är fortfarande kvar i landet.

Al Jazeera har gjort en dokumentär om vad som hände i Bahrain under upproret i våras. Den är otroligt stark, men viktig att se. Gör gärna det. Den heter "Bahrain Shouting in the Dark".

För de av er som minns Boforsaffären, innefattade den inte bara korruptionsskandalen med Indien, utan även en smuggelaffär där Bofors smugglade Robot 70 via Singapore till just Bahrain (och Dubai) på 80-talet.

Då blev det en stor skandal. Idag är det annorlunda. Nu säljer Sverige krigsmateriel helt öppet till Bahrain, med stöd av både politiker och regelverk. Helt ofattbart!

 

 

Sverige är världens största vapenexportör per person. Tycker du som jag att det är fel? Bli medlem i Svenska Freds och stöd vårt fredsarbete. Ju fler vi är desto större möjlighet har vi att påverka för en förändring.

Försvars- och säkerhetspolitik, Vapenexport, Saudiarabien, mänskliga rättigheter, Förenade Arabemiraten, demokrati, Bahrain
Publicerad 2011-11-04

Med Sheikh Abdullah i Stockholms skärgård

Jag liksom många andra följer Carl Bildt på Twitter. Nyligen kom det också ett meddelande från regeringens officiella e-utskick att Förenade Arabemiratens utrikesminister Sheikh Abdullah kommer på besök till Sverige.

Som fredsaktivist tänker jag instinktivt på två saker när jag hör Förenade Arabemiraten. 1: Hur demokratirörelsen i Bahrain slogs ner av styrkor bland annat från Förenade Arabemiraten. 2. Kommer det ingås fler militära samarbetsavtal mellan Sverige och Förenade Arabemiraten nu?

Så när Carl Bildt twittrade nyss om att han och Sheikh Abdulla skulle åka båt i skärgårdssolen var jag så klart tvungen att önska dem en trevlig resa, och lämna en påminnelse.

Twittermeddelande till Sheikh AbdullaMessage to UAE FM Sheikh Abdullah

Sen kom jag på många andra saker till jag kunde ha skrivit. Som till exempel att det ju så klart är minst lika viktigt att värna demokratirörelserna INNE i Förenade Arabemiraten. Men, han kommer väl hit fler gånger antar jag. Jag får ta det nästa gång helt enkelt!

Andreas Ribbefjord bloggar också på sin sajt om besöket.

Vapenexport, UAE, demokrati, Bahrain, arms trade
Publicerad 2011-06-28

I Bahrain slås demokratikraven ner

Ekot idag har ett inslag om vapenexporten till diktaturer. I Bahrain slås demokratiaktivisterna ner. Bland annat med hjälp av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, länder som Sverige exporterade krigsmateriel för miljardbelopp till förra året. Den ansvariga myndigheten ISP menar att länderna är en stabiliserande faktor i regionen. (!)

Allan Widman (FP) reagerar kraftigt och vill se förnyade regler som innebär att vi inte får exportera krigsmateriel till diktaturer. Det är ett krav som Svenska Freds också drivit länge, liksom (MP) och (V).

I överenskommelsen mellan de rödgröna gick även (S) med på ett sådant krav. Pålitliga källor berättar nu hur företrädare för (S) skrattar åt frågan om det kravet kvarstår. "Självklart inte" är svaret.

Bedrövligt. Vad säger (KD)? (C)?

Fredrik Reinfeldt svarar på kritiken med att säga "Nej, jag tycker att den svenska vapenexporten är restriktiv. Den är förankrad i riksdagen och jag tycker att den ska vara så omgärdad av regler som den är".

Det stämmer att även vapenexporten till diktaturer godkänns av riksdagen varje år. Inte av alla, men en majoritet. Det är väldigt tråkigt att inte FP gör tydligare motstånd i riksdagen. Då skulle det innebära en öppning för möjligheten att faktiskt stoppa vapenexporten till diktaturer.

Jag undrar vad Fredrik Reinfeldt skulle säga om vi sålt krigsmateriel till Libyen. Att den är restriktiv?

Uppdatering: se rapport från Amnesty International om Bahrain. "Bloodied but unbowed. Unwarranted state violence against Bahraini protesters".

Konflikthantering, Vapenexport, Saudiarabien, Fredrik Reinfeldt, Förenade Arabemiraten, demokrati, Bahrain, Allan Widman
Publicerad 2011-03-18