Arbetar för en fredligare värld

diktatorer

Diktatorerna samlar stöd

Oj vad många uppmuntrande ord vi fick höra i dag! Svenska Freds var ute på stan i 1 maj-tågen och samlade in namn till vår misstroendeförklaring av vapenexporten, vi värvade medlemmar och pratade om fredsfrågor med demonstranterna. 

Vi sprang också på Vladimir Mankinenko och Fadi bin Aziz, president respektive kung i länderna Abusistan och Dictatoria som just nu är på statsbesök. Var det någon mer än vi som fick det här pressmeddelandet de skickade ut i morse?

Just när vi gick förbi körsbärsblommorna i Kungsträdgården stod de där och poserade. Precis som alla andra! 

Under körsbärsträden som alla andra!Under körsbärsträden som alla andra!

Deras syfte var uppenbart. Eftersom riksdagen har beslutat att vapenexporten till ickedemokratier ska skärpas, behövde Vladde och Fadi komma till Sverige för att uttrycka sin uppskattning. Därför var de här på 1 maj för att bland annat tacka Socialdemokraterna för deras långvariga stöd och vapensamarbeten. Internationell vapensolidaritet kallas det! 

Det är för övrigt några riktiga linslusar de där två...

1 maj i Kungsträdgårdende var i Kungsträdgården

 

Diktatorer i Humlegården på 1 majvid tåget i Humlegården...

 

och sen inte minst på Norra Bantorget...och sen inte minst på Norra Bantorget!

 

I Humlegården hörde jag förresten två damer just intill mig säga med eftertryck: "Det här var det bästa med hela tåget!" och syftade på de två diktatorerna. "Det gjorde ni bra!" sa de. 

Här kan ni se en video från deras besök i Humlegården.

Och som sagt, vi hade också fullt upp med att värva nya medlemmar och samla in namn till vår misstroendeförklaring. Vi fick 40 nya medlemmar i dag - varmt välkomna!

Medlemsvärvning i KungsträdgårdenMedlemsvärvning i Kungsträdgården

 

Glada värvare efter en lyckad eftermiddag!Glada värvare efter en lyckad eftermiddag!  

Det var ett allvarligt ämne vi lyfte i dag, men vi valde att göra det med humor. Vi tror det är ett bra sätt att få fram budskapet på. Vad tycker ni? Det finns nämligen en hel rad diktatorer ute i världen som har all anledning att tacka Sverige för den trogna vapenexporten. Det vill vi i Svenska Freds ändra på. 

 

Svenska politiker pratar om demokrati och mänskliga rättigheter till höger
och vänster. Men samtidigt tillåter de export av krigsmateriel för miljardbelopp till diktaturer runtom i världen. Vår vapenexport bidrar till att Finn ett felVapenexport till höger och vänster upprätthålla förtrycket och legitimera regimerna. Det är också ett demokratiskt problem att vapenaffärerna hemligstämplas så att ingen kan ställas till svars.

Svenska Freds kräver ett stopp för svensk vapenexport till diktaturer. Utnyttja din demokratiska rättighet, gör din röst hörd och skriv under vår misstroendeförklaring mot vapenexporten. Du kan skriva under genom att sms:a ”demokrati”, mellanslag och ditt namn till 72950, eller skriv under direkt här på webben.

Försvars- och säkerhetspolitik, Vapenexport, solidaritet, diktatorer, 1 maj
Publicerad 2012-05-01

Välkommen att skriva under Fredrik!

Fredrik Reinfeldt höll sitt partiledartal ikväll i Almedalen. Det innehåll mer av internationella kopplingar än vad jag förväntat mig. Men sen insåg jag att det antagligen är det som är grejen, partierna positionerar sig mot varandra i olika frågor de har behov att förstärka sin politik kring.

Jag hörde flera gånger hur Reinfeldt fördömde diktaturer i hårda ordalag i sitt tal. Till och med så pass mycket att jag undrar om inte Reinfeldt kan tänka sig att skriva på vårt upprop för att stoppa vapenexporten till diktaturer? Det gör man här: http://www.demokratikriterium.nu/

Bingobrickan blev lika tom som på MP:s tal igår. Fyra fält ifyllda, vad jag kunde uppfatta i publiksorlet. Utveckling, demokrati, krishantering och diktatur prickades in. Och dagens M-ord tror jag skulle kunna vara "ålder". Det var liksom temat på nästan hela Fredrik Reinfeldts tal. En åldrande och ökande befolkning.

Idag hade vi också vårt seminarium om vilken relationer man ska ha med diktaturer. Ni kan se det i efterhand här. Jag tyckte det blev en rätt bra diskussion med oss i panelen. Roligast var nog att Maria Leissner och Haider Ibrahim säkert satt kvar i en kvart efter seminariet och diskuterade vilka regimer och på vilket sätt man ska stödja.

Men eftermiddagens bästa var nog Cecilia Uddéns Revolutionsradio. Ewa Björling pressades kring frågor om vapenexport, Mellanöstern och om ifall handel nu var en så omistlig faktor för fred och utveckling varför inte börja främja handeln med Gaza.

Fredsfiket i Almedalen!Fredsfiket tar paus och återkommer imorgon igen

Minst lika bra var så klart Fredsfiket, som har stått vid Internationella torget och samlat in namnunderskrifter till vårt upprop. Två damer kom fram och berättade att det gått rykten om det goda kaffet som bjuds på i fiket. Och en man anlände upprörd med beskedet att det minsann gick två diktatorer på stan och snackade skit om Svenska Freds. 

Och det stämde ju. Vi såg också en och annan diktator gå förbi i folkvimlet och tacka svenska folket. Jag undrar varför...

Försvars- och säkerhetspolitik, , Konflikthantering, Vapenexport, Fredrik Reinfeldt, (M), säkerhetspolitik, sommartorg, almedalen, diktatorer
Publicerad 2011-07-05