Arbetar för en fredligare värld

Sydafrika

Saab erkänner mutor i Sydafrikaaffären

Stop corruption/Credit: Kenny MillerSaab skyller mutorna på BAE Så sent som för en månad sedan avslöjade TV4 nya uppgifter i Sydafrikaaffären. Saab:s VD Håkan Buskhe kommenterade då att detta var nya uppgifter för dem och att det tillsatts en internutredning.

Att Saab ska ha nolltolerans mot mutor är väl givet och det är bra att saken utreds. Men problemet är att saken utretts tidigare. Saab har konsekvent framhärdat att man gett all information till svenska åklagare och varit behjälpliga kring utredningen när van der Kwast ledde den.

Hur kan det då komma sig att en internutredning på en månad nu helt plötsligt hittar mututbetalningar? Håkan Buskhe har hänvisat till att utbetalningarna inte funnits med i årsredovisningarna. Förlåt, men det är en rätt naiv inställning. Vilket företag bokför sina mutor på ett konto med det namnet i sin årsredovisning? 

Det finns också all anledning att utreda tidigare VD Åke Svenssons roll. "Vi samarbetar fullt ut med överåklagaren och ger all den information som behövs i utredningsarbetet" sa Åke Svensson vid bolagsstämman 2007. Jag förstår därför inte hur Saab under hela Åke Svenssons tid kunnat missa de uppgifter man nu gått ut med idag. Har tidigare personer i Saabs ledning mörkat uppgifterna?

I dagens pressmeddelande från Saab pekar man ut BAE som de skyldiga. Jag kan inte få ihop två saker. 1. Varför i hela världen skulle BAE använda 24 miljoner (utredningarna i Storbritannien pekar på belopp upp till 1,5 miljarder kr) för att få sålt ett flygplan som inte ens är deras eget? 2. Sanip, bolaget som Saab pekar ut som täckmantel i affären, ska ha nyttjats av BAE för mutorna. Men Sanip var 100% ägt av Saab. Det framstår för mig inte bara som oseriöst utan fullständigt otroligt att BAE skulle ha använt Saabs helägda bolag utan att Saab själv visste om det. 

Om man inte visste om att en av världens största vapenkoncerner använde ens bolag, ja då kan jag inte låta bli att fråga mig hur bra kontroll Saab har i övrigt på sin verksamhet. Till exempel om verksamheten är korrupt.

Vapenexport, Sydafrika, Saab, mutor, mutbrott, Håkan Buskhe, Gunnar Stetler, BAE, Åke Svensson
Publicerad 2011-06-16

Gripendebatt flera gånger om senaste veckan

I onsdags arrangerade vi tillsammans med en mängd andra organisationer ett seminarium om Jas-affären med Sydafrika. Andrew Feinstein och Justin Sylvester, politiker respektive demokratiforskare, var på besök från Sydafrika.

Seminariet kan inte beskrivas som annat än hellyckat och fullsatt! Mycket intressant panel bestående av våra sydafrikanska gäster, men också Sven Bergman från Uppdrag granskning och Nils Resare berättade om sina erfarenheter från TV- respektive bok-världen. Och med Christer van det Kwast i publiken som kunde bekräfta bilden i stort, dvs att det förekommit mututbetalningar, kändes det som en stor vinst.

Vi hade en debattartikel i SvD också. Saab försökte rentvå sin inblandning, men inte särskilt framgångsrikt. När åklagare i Sverige, Sydafrika och Storbritannien är eniga om att korruption förekommit skulle inte jag som företag säga emot. I Sverige kunde inte fällande dom ges för att lagstiftningen var för bristfällig. I Storbritannien för att BAR köpte sig fria i en uppgörelse mellan dem, SFO och USA. Och i Sydafrika lades utredningen ner på politisk order från ANC. Detta skrev vi i vårt svar till Saab.

Det verkar dessutom tyvärr så att vi ska satsa ytterligare miljardbelopp på att uppgradera Jas Gripen till Gripen NG, eftersom det inte är någon som nappat på exporterbjudandena ännu. Brasilien är nästa på tur att svara (de har förvisso skjutit upp sitt beslut flera gånger om, men någon gång ska de väl bestämma sig?) och förutom att jag inte vill se fler länder binda upp sig på systemet, känns det inte bra att det i dagsläget är fattiga länder som Sydafrika eller miliärkuppernas Thailand som är med och finansierar våra stridsflyg.

Missa för allt i världen inte Annika Ström Melins ledare i DN förresten!

Försvars- och säkerhetspolitik, Vapenexport, Sydafrika, mutor, Jas 39 Gripen, Gripen NG
Publicerad 2010-11-27

Argt från Småland, glatt från Sydafrika

Som alltid när vi varit ute i media och synts, kommer reaktionerna. Jag har skrivit lite tidigare om detta här.

Idag inleddes förmiddagen med att en man från Småland ringde upp mig på mobilen och berättade att han satt morgonkaffet i halsen på grund av vad han läste i tidningen. ”Ja oj hej, är det Anna Ek? Jo jag valde att spara mina pengar i Saab och nu hotar ni min privatekonomi”, sa han.

”Vad är det som är så illa i att ett svenskt företag använder sig av mutor när alla andra också gör det. Vet ni inte att det i vissa länder ses som en förolämpning att inte bli mutad? Vad är det som gör att ni måste attackera våra svenska företag. Vapenhandeln är ju en smutsig bransch, det finns väl ingen som tror något annat. Det är ju inte stridsflyg som dödar människor i Sydafrika. Det är ju tanks och personminor och sådant.”

Då inflikade jag att det egentligen är ointressant vad man tycker om försvarsindustrin som sådan, eftersom man rimligen både som fredsaktivist och försvarsvänlig borde kunna förvänta sig att företagen inte använder sig av korruption. Det ville han inte godta som argument.

Sedan sa jag att om man resonerar så som du gör, nämligen att världen ändå är så dålig att det inte tjänar något till att försöka förändra den, ja då hade vi minsann inte sett några framsteg alls. Då kan vi lika gärna fortsätta med att konstatera att kvinnor blir misshandlade, men eftersom världen ändå är så dålig, nattsvart och korrupt är det inte lönt att göra något åt det.

Då svarar han: ja men det är inte bara frågan om fysisk misshandel. Det är aldrig någon som pratar om den psykiska misshandel kvinnor utsätter oss andra för. Det är också ett problem.

Ja det är det, säger jag. För jag instämmer i vad han säger. Men lägger till att det inte riktigt är vår puck att driva. Jag tycker inte heller riktigt det har med ämnet att göra.

Sen förklarar jag att jag resonerar tvärt om. Om alla agerar ifrån att det ändå är onödigt att engagera sig för en bra sak, ja då hade vi till exempel inte haft ett internationellt förbud mot just personminor som du menar är en verklig fara för många människor. Faktum är att det var Svenska Freds som tog hit kampanjen mot personminor i Sverige och mötte stort motstånd från både regering och allmänheten till en början. Idag är ¾ av världens länder med i förbudet mot personminor.

Som svar får jag en utläggning om att det där sättet att tänka alltså, det uppstod efter andra världskriget. Alltså världsmedborgarskapet det måste ni förstå att det gör människor rädda. Människor vill ha trygghet Tack!Thank you! och det där med att jobba för världen det skulle jag säga är en typiskt kvinnlig egenskap.

Någonstans där drog jag en djup suck och sa ”Jovisst, men tack för samtalet, nu har jag tyvärr inte tid längre utan måste arbeta vidare här. Jag har hört dina argument nu, ha en trevlig dag”.

***

Ett par timmar senare kom ett mail från Sydafrika i samma ärende, men med en helt annan approach:

---------- Forwarded message ----------
Datum: 2010-09-10 10:09:58
Från: G T <>
Till: diakonia@diakonia.se, info@svenskafreds.se, kristna.freds@krf.se
Ämne: Charges brought against SAAB

Good day,

I am a South African citizen, and I have read this article in one of our national newspapers: www.mg.co.za/article/2010-09-09-saab-charged-over-sale-of-gripens-to-sa

I would just like to extend my thanks and gratitude to the people in your organisations working on this case against SAAB. Corruption is really hindering our governments ability to deliver services to the people that need them most, and to think of money being spent on weapons, even so long after the sale took place is sickening.

I realise that this is probably only the beginning of a long and expensive struggle, so I wish you all the strength possible.

I hope I have sent this to the correct addresses.

With much appreciation for your work.

G.T

 

Vapenexport, Sydafrika, Småland, mutor, korruption, Jas 39 Gripen, ilska
Publicerad 2010-09-10

Vi ger oss inte i första taget - Saab anmält för mutbrott idag

Bo Forsberg från Diakonia, Elisabeth Lundgren från Kristna Freds och jag själv lämnade in en polisanmälan idag mot Saab sedan nya uppgifter presenterats i boken "Mutor, makt och bistånd - Jas och Sydafrikaaffären" av Nils Resare.

Ekot rapporterade, liksom SvD.

 

Polisanmälan mot Saab för mutbrottMutbrottsanmälan - tag en nummerlapp!

Uppdatering 10/9: Även sydafrikansk press uppmärksammar vår anmälan.

 

Eftermiddagen tillbringade jag på Stockholms universitet med att sprida information om vår kampanj mot Försvarsexportmyndigheten och Svenska Freds tillsammans med fantastiska Amanda och Björn. Det var otroligt peppande när det kom fram en student och berättade att hon nyss hört på radion att vi polisanmält Saab!

Vapenexport, Sydafrika, Saab, polisanmälan, mutor, Jas 39 Gripen
Publicerad 2010-09-09