Arbetar för en fredligare värld

Saudiarabien

Om USA, demokratier och diktaturer

I kväll har jag varit på Harakat i Husby och pratat om Sverige som fredsnation och vapenexport. Harakat  är ett forum för dialog och utbyten mellan unga. Det var otroligt kul att vara där i kväll. Främst för att det känns så skönt att veta att det finns så många kloka och bra människor ute i samhället. Jag åkte därifrån med en varm känsla i kroppen.

Jag fick väldigt många frågor och försökte besvara så många jag kunde. En av dessa skulle jag särskilt vilja kommentera här eftersom jag tycker den är viktig. En av deltagarna räckte upp handen och frågade varför vi pratade så mycket om vapenexporten till diktaturer och inte till krigförande länder som USA. Att det blir dubbelmoral att bara kritisera vapenexporten till diktaturer och inte den till demokratier som krigar.

Så här står det i vårt idéprogram: "Svenska Freds vill avveckla den svenska och internationella vapenhandeln. Vi kräver ett omedelbart stopp för all vapenförsäljning till krigförande stater, konfliktområden, diktaturer och till stater som grovt kränker mänskliga rättigheter".

Jag ska här lista några artiklar och aktiviteter vi har gjort sedan 2002. 

Svt Debatt 25/10 2010: "Svensk vapenindustri har också ett ansvar för brotten mot mänskligheten i Irak"

Newsmill 31/8 2010: "Nu måste ett bokslut göras över sju års krig för att kunna blicka framåt"

Om vi backar tillbaka lite kan följande exempel lyftas fram:

Manifestation mot Irak-krig 11/10 2002: "Nej till krig mot Irak! Ja till vapeninspektioner"

13/3 2003: "Vapenexporten till USA måste stoppas"

Därtill har vi lobbat för att regeringen skulle bli KU-anmäld pga vapenstödet till USA, vi hjälper massmedia med fakta för att rätt information ska komma fram, vi svarar på frågor från en engagerad allmänhet etc. Det finns mycker mer att exemplifiera med, men jag låter er använda sökfunktionen här på vår sida och så klart på Google eller annat ställe om ni hellre vill det.

En annan deltagare formulerade det väldigt bra. "Det handlar om så många smärtor som bara de som upplevt krigen känner". Jag håller helt med. Och vi gör så gott vi kan utifrån de resurser vi har att förändra världen i en fredligare riktning. Ett sätt att engagera sig med oss är att skriva under vår misstroendeförklaring och sprida den till vänner och bekanta så att vi blir så många som möjligt! 

Vapenexport, USA, demokratier, diktaturer, Saudiarabien
Publicerad 2012-04-17

Stop backing the regime!

This is about human dignity. Just stop backing the regime, it's the only thing we demand.

Sayed, human rights activist from BahrainSayed, human rights activist from Bahrain Så sa Sayed Mohamed när jag och min kollega Rolf träffade honom för att prata om situationen i Bahrain och demokratirörelsen där.

Sayed hade sett inslaget på Rapport som vi var med i för någon vecka sedan. Där kritiserar vi Sverige för att samarbeta militärt med Saudiarabien och nämner även hur de gick in i Bahrain och slog ner demokratirörelsen i mars det här året. På inbjudan av den sittande regimen i Manama.

Sayed berättar hur glad han var för det och tackade oss för att vi tagit upp Bahrain. "It gives a hope to the people in Bahrain. We are not forgotten".

Han fortsätter sedan med att prata om hur protesterna i landet aldrig innefattat så många olika människor som i våras. Och de fortsätter fortfarande, fast i andra former. Människor har fått bli mer försiktiga eftersom många har arresterats och satts i fängelse.

Ofta går rättegångarna så snabbt som på sju minuter. Det finns exempel på personer som ringt och bett om sjukvård för att de skadats av säkerhetsstyrkornas agerande gentemot befolkningen, men ambulans- och sjukvårdspersonal är rädda för att komma. De riskerar nämligen att bli arresterade själva, liksom den skadade som anklagas för uppvigling och terrorism. 

För en tid sedan rapporterades det i massmedia om hur medicisk personal, som gett vård till skadade under upproren i mars, blivit föremål för åtal. Efter internationella protester lyckades man hindra några av åtalen, eller få mildrade domar. Men många har åtalats och dömts. Sayed berättar också om hur journaler har förstörts av militären, eftersom dokumenteringen av hur människor behandlats är starka bevis för övergreppen. 

Ett sätt som människor protesterar på är att göra det på nätterna i byarna, eller engagera sig i kampanjer som "Dignity bank", som helt enkelt går ut på att man flyttar sina pengar från banker som stödjer regimen.

Bahrain är ett rikt land. Men fattigt på mänskliga rättigheter, särskilt medborgerliga rättigheter och politiska friheter. Kraven på demokratiska reformer kommer ur en långt gången frustration mot både diktaturen i sig, mot korruption och mot förtryck. 

När upproren startade kallade regimen inte bara in hjälp från Saudiarabien och Förenade arabemiraten, utan det finns även ett stort antal personer från Pakistan som arbetar i säkerhetsstyrkorna. De har fått uppehållstillstånd och många privilegier, berättar Sayed. De har inga känslor gentemot befolkningen, så det är enklare för dem att slå ner demokratiaktivisterna och följa orders från regimen. Skulle det bli ett maktskifte kommer de förlora sina förmåner och det vill de helt enkelt inte. De slåss nu för sina personliga privilegier.

Det finns även många pakistanska gästarbetare i landet, som tyvärr fått en försämrad situation eftersom de misstänkliggörs för att stå på säkerhetsstyrkornas sida.

När protesterna bröt ut i mars var det som en krigssituation. Det var de största demonstrationerna i landets historia. Stridsflyg sattes in, vi var helt hjälplösa, berättar Sayed. Saudiska trupper är fortfarande kvar i landet.

Al Jazeera har gjort en dokumentär om vad som hände i Bahrain under upproret i våras. Den är otroligt stark, men viktig att se. Gör gärna det. Den heter "Bahrain Shouting in the Dark".

För de av er som minns Boforsaffären, innefattade den inte bara korruptionsskandalen med Indien, utan även en smuggelaffär där Bofors smugglade Robot 70 via Singapore till just Bahrain (och Dubai) på 80-talet.

Då blev det en stor skandal. Idag är det annorlunda. Nu säljer Sverige krigsmateriel helt öppet till Bahrain, med stöd av både politiker och regelverk. Helt ofattbart!

 

 

Sverige är världens största vapenexportör per person. Tycker du som jag att det är fel? Bli medlem i Svenska Freds och stöd vårt fredsarbete. Ju fler vi är desto större möjlighet har vi att påverka för en förändring.

Försvars- och säkerhetspolitik, Vapenexport, Saudiarabien, mänskliga rättigheter, Förenade Arabemiraten, demokrati, Bahrain
Publicerad 2011-11-04

I Bahrain slås demokratikraven ner

Ekot idag har ett inslag om vapenexporten till diktaturer. I Bahrain slås demokratiaktivisterna ner. Bland annat med hjälp av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, länder som Sverige exporterade krigsmateriel för miljardbelopp till förra året. Den ansvariga myndigheten ISP menar att länderna är en stabiliserande faktor i regionen. (!)

Allan Widman (FP) reagerar kraftigt och vill se förnyade regler som innebär att vi inte får exportera krigsmateriel till diktaturer. Det är ett krav som Svenska Freds också drivit länge, liksom (MP) och (V).

I överenskommelsen mellan de rödgröna gick även (S) med på ett sådant krav. Pålitliga källor berättar nu hur företrädare för (S) skrattar åt frågan om det kravet kvarstår. "Självklart inte" är svaret.

Bedrövligt. Vad säger (KD)? (C)?

Fredrik Reinfeldt svarar på kritiken med att säga "Nej, jag tycker att den svenska vapenexporten är restriktiv. Den är förankrad i riksdagen och jag tycker att den ska vara så omgärdad av regler som den är".

Det stämmer att även vapenexporten till diktaturer godkänns av riksdagen varje år. Inte av alla, men en majoritet. Det är väldigt tråkigt att inte FP gör tydligare motstånd i riksdagen. Då skulle det innebära en öppning för möjligheten att faktiskt stoppa vapenexporten till diktaturer.

Jag undrar vad Fredrik Reinfeldt skulle säga om vi sålt krigsmateriel till Libyen. Att den är restriktiv?

Uppdatering: se rapport från Amnesty International om Bahrain. "Bloodied but unbowed. Unwarranted state violence against Bahraini protesters".

Konflikthantering, Vapenexport, Saudiarabien, Fredrik Reinfeldt, Förenade Arabemiraten, demokrati, Bahrain, Allan Widman
Publicerad 2011-03-18

Vem har varit sämst?

Hann inte se hela debatten kring utrikesdeklarationen idag. Läste deklarationen snabbt på webben, konstaterade att konventionen om klusterammunition nämndes. Bra att försvaret av fred och frihet som viktiga pelare i utrikespolitiken finns med. Konstigt vore väl annat. Lena Ag skriver om avsaknaden av ett jämställdhetsperspektiv i utrikespolitiken på sin blogg, kolla där.

Jag tyckte mest det var nedslående att höra hur (M) och (S) verkade tävla i att utse den andre till främste diktatorkramare, med hänvisning till Mubarak och Ben Ali.

De glömde nog bort att bråka om vem som gett mest stöd till kung Abdullah i Saudiarabien. Man kan ju tycka att samma kam borde dras över alla diktatorer. Även dem vi har militära samarbeten med.

"Det handlar om deras frihet, men också om vår fred", står det i deklarationen.

Ja, exakt så är det ju. Vår fred bygger på att deras frihet respekteras. Och vice versa. Tyvärr är det även så att vår säkerhet ska bekostas av krig och människor som lever i förtryck. Så borde det inte vara. Jag kastar ett öga i kalendern och konstaterar att det är 2011, trots att man ibland undrar.

Jag tycker våra politiker är skyldiga en förklaring kring hur man menar att vapenexporten till krig och diktaturer skapar hållbar och långsiktig fred.

Christoffer och jag hade en debattartikel på Newsmill idag: Sätt freden främst i utrikespolitiken!

Och så tycker jag det var fantastiskt kul att Aung San Suu Kyi talade på telelänk från Rangoon idag vid ett riksdagsseminarium. Hon ska ha sagt "We have always been grateful for the Swedish support but now we need a really firm and unambogius stand from the Swedish government".

Sjukt coolt.

Konflikthantering, Vapenexport, Utrikesdeklarationen, fred, diktaturer, Burma, Aung San Suu Kyi, Saudiarabien
Publicerad 2011-02-16

Inte en gång till?!

Den ansedda militära tidskriften Jane's Defence Weekly skriver att det är Saudiarabien som är mottagaren av den hemliga order på Erieye som Saab offentliggjorde den 4 oktober.

Se vårt pressmeddelande från tidigare idag.

Inte ens en månad har förflutit sedan det avslöjades att Sverige sålt krigsmateriel för strid till Saudiarabien. Detta hade ansvariga politiker konsekvent förnekat. Se inslag i TV4 Nyheterna.

Saab skriver i sitt pressmeddelande att det innebär förbättrade säkerhetslösningar för köparlandet. ISP å andra sidan menar att så länge som situationen i Saudiarabien inte försämras sker inga omprövningar.

Men vad kan bli värre när det gäller MR-situationen i Saudiarabien? Hallå? Eller jaha, civil säkerhet. Det är säkert en gest av rättighetsutveckling vapenexporten till Saudiarabien ska tolkas som.

När ska vi börja sälja till Nordkorea? Kina? Vitryssland?

 

DN

Försvars- och säkerhetspolitik, Vapenexport, Saudiarabien, mänskliga rättigheter, Erieye
Publicerad 2010-10-10

Vem är det som KÖR egentligen?

Vem är det som KÖR egentligen?Ja, vem är det som KÖR egentligen? Krigsmateriel för strid till Saudiarabien var budet idag alltså. Trots att vi ständigt fått höra från ISP, Ewa Björling (M) och Sten Tolgfors (M) att vi endast säljer så kallad övrig krigsmateriel till Saudiarabien. Vilket i och för sig är illa nog.

I princip alla journalister jag pratat med idag har häpnat över hur alla verkar skylla ifrån sig. De har frågat oss vem det är som bestämmer egentligen. Det är idag stört omöjligt att ställa någon tillsvars för en exportaffär, eftersom regeringen hänvisar till den ansvariga myndigheten ISP och ISP hänvisar till politikerna. Men det är myndighetschefen på ISP som självständigt fattar beslut om export. Och regeringen är ytterst ansvarig. Glasklart? Nej, knappast.

Sen kom ISP och berättade att det redan getts ett positivt förhandsbesked till Saudiarabien redan 2002. Nuvarande regering rycker därmed på axlarna och hoppas att saken därmed är ur världen eftersom de inte kan (läs vill) ändra på detta faktum.

Jag tycker det är ett mycket konstigt sätt att agera som regering.

Själva syftet med att leda ett land är väl ändå att man vill förändra det man tycker tidigare regeringar beslutat fel, för att istället införa den politik man själv företräder? Därmed borde det vara självklart att OM nuvarande regering velat stoppa krigsmaterielexporten till Saudiarabien, ja då borde man rimligen kunna ha gjort det.

Men, man var ju inte heller intresserad av att förhindra en förlängning av det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien tidigare i våras.

Jag tycker det här är skit. Rent ut sagt.

SvD, DN, Svt

Det bör även komma upp ett klipp i TV4:s Ekonominyheter under kvällen. Och så hittar jag inte intervjun jag gjorde med Rapport som sändes vid lunch.

Men, det har varit en rätt så okej dag ändå!

Uppdatering 22:18 se inslaget i Ekonominyheterna här och Rapport här

Försvars- och säkerhetspolitik, Vapenexport, Saudiarabien, ansvarsutkrävande
Publicerad 2010-09-17