Arbetar för en fredligare värld

Wikileaks

Wikileaks nya uppgifter

What have you done today for the Iraqi people?Skylt i Bagdad "Leaks may put soldiers as well as civilians at risk", sa Anders Fogh Rasmussen igår med anledning av Wikileaks publicering av nya uppgifter från kriget i Irak. Så många som 60% av de rapporterade dödsfallen ska ha varit civila.

Inför den här omgången ska Wikileaks ha tagit till sig av den kritik som framförts från både militären och MR-organisationer i samband med publiceringen av uppgifterna från Afghanistan. Eftersom informationen inte alls redigerats, försatte man många människor i fara då deras namn låg ute på nätet för alla att läsa. I efterhand ska det dock inte ha rapporterats om några attacker eller hot mot dessa människor.

Det gör ont ända in i benmärgen när jag tänker på hur kriget i Irak påverkat civilbefolkningen och hur soldater traumatiserats. De groteska bilderna från Abu Ghraib sitter fortfarande tatuerade på näthinnan.

Vi får inte bli blinda för den lilla människan som gömmer sig bland de stora siffrorna över dödstal. Tiotusentals människor har dödats. Kriget i Irak har inte varit annat än hemskt. Och dessutom i strid med folkrätten.

Det är säkert många som köper Fogh Rasmussens kritik inför den här omgången. Men, vänta nu här. Vi ska inte publicera uppgifter för det kan utgöra en fara för våra egna och våra samarbetsländers liv och säkerhet, säger också Hillary Clinton.

Uppgifter som avslöjar missförhållanden, tortyr, övergrepp och rena massmord ska alltså tystas ner. Den som berättar blir rentav satt i fängelse. För att de egna soldaterna inte ska utsättas för samma behandling. Ett liv är olika mycket värt beroende på var man kommer ifrån. Uppenbarligen är civila irakiers liv inte värt mycket i jämförelse. Den behandling man gärna själv vill slippa är helt okej att utsätta andra för. Så länge ingen vet om det.

Väckarklocka, någon?

Tortyrförbudet är en del av det sk jus cogens och är därmed gällande för alla, oavsett om det är Irak, USA, Stobritannien eller någon annan stat. I Storbritannien undersöks möjligheten att åtala för övergreppen. Det kommer inte en dag för sent. Vi kan inte ha en ordning där den som berättar sanningen kastas i fängelse och den som torterar går fri.

Från Sverige fortsätter dock krigsmaterielleveranserna till Storbritannien, USA och de allierade. Jag hoppas dock att det här blir droppen som får bägaren att rinna över och de folkvalda drar i handbromsen för fortsatta vapenleveranser!

SVT, DN

Försvars- och säkerhetspolitik, Vapenexport, Wikileaks, Irak, civila, Anders Fogh Rasmussen
Publicerad 2010-10-23