Arbetar för en fredligare värld

Vad är det med alla dessa män?

Fred brorsan, fred!Fred brorsan, fred!

Av i princip alla de som kontaktat mig via epost till mig direkt, via föreningens allmänna inkorg, ringt på min mobil, kommenterat på min förra blogg, eller skickat ett meddelande på Facebook har alla en sak gemensamt. De är män.

Jag var tvungen att gräva tillbaka bland gamla kontaktsökare för att se om jag kanske ändå inte kunde hitta en kvinna som ägnat en halv kväll åt att formulera ner sina åsikter om hur naiv, okunnig, blåst, oansvarig, opportun och D-U-M-I-H-U-V-U-D-E-T jag är.

Men jag hittade faktiskt ingen. Jodå, jag sparar faktiskt de mail som landar i min inbox, positiva som negativa.

Jag är inte manshatare. Jag har inte en endaste universitetspoäng i genusvetenskap. Det är många män som skickar positiva tillrop. Och jag är övertygad om att världen inte skulle blir fredligare bara för att kvinnor sattes som presidenter och premiärministrar all over the place.

Men fakta talar klarspråk. Det är bara män som känner ett behov av att berätta för mig att jag är dum i huvudet. Senast, efter den här artikeln om Jas Gripens flyguppvisning på Gärdet i Stockholm.

Enligt min helt egen undersökning är det vanligast att mailen skickas sent på kvällen, runt 23-snåret. Namn, adress och telefonnummer brukar vara prydligt angivna i slutet för den händelse man skulle få för sig att ringa tillbaka (öh, nej tack?). Antingen ställs inga som helst frågor utan det handlar om att skriva av sig på i snitt tre-fyra meningar som brukar sammanfattas i en Frustrerade Frasse: "jag såg dig på tv, du är nog den mest naiva och okunniga personen jag sett, kom ner på jorden, ni söker bara billigt utrymme i media".

Den andra varianten är Magister Mats som fått för sig att han ska ägna väldigt lång tid till att berätta och förklara hur världen är beskaffad, lilla vän. På sin guidade visning utgör hållplatserna vanligen: andra världskriget, jobb i vapeninduistrin, om inte vi säljer vapen så gör någon annan det, man behöver faktiskt vapen för att skapa fred lilla du, tycker ni inte att ni är lite naiva och säg mig förresten vem ÄR det som finansierar er egentligen? Jag tror snittet i antal retoriska frågor i ett sådant mail ligger på 14-15 stycken.

Frustrerade Frasse är något vanligare än Magister Mats. I de fall jag har fått vetskap om ålder har det varit antingen runt 25 eller 60+. För det mesta svarar jag på de mail som kommer in och förklarar hur vi tänker. Väldigt sällan får jag något svar. Men ibland sker små, små ljusglimtar. Och man får svar som det här från Peter, 68 i Bandhagen: ”Du är klokare än jag. Det är du! Jag läste ditt svar och insåg det”.

Förminskning, härskartekniker, frustration, ja allt finns med. Been there, done that. Jag har hört precis allt förut.

Men jag tänker inte flytta på mig. Bara så att ni vet.

Försvars- och säkerhetspolitik, Konflikthantering, Vapenexport, utsatthet, provokation, manlighet, kritik
Publicerad 2010-08-26

Jos (inte verifierad) says:

Det är alldeles för mycket hat på nätet. Räcker med att kolla kommentarspalten i valfri artikel på DN eller SVD så är där arga män som vräker ur sig arga personangrepp. Inget att bry sig om. Dom enda dom dumförklarar är sig själva.

Kör hårt! Du är grym.

2010.08.26 kl 15:06

Anna Ek says:

Tack Jos! High five :-)

2010.08.27 kl 10:31

Klas Corbelius (inte verifierad) says:

dumt är att kalla någon annan dum bara för att man tycker olika. dumt är också att tillverka och sälja vapen till andra länder när fler vapen knappast är vad världen behöver och vill det sig väldigt illa så riskerar vi bli skjutna med vapen vi själva gjort. det är både dumt och kortsiktigt. Anna, lycka till med ditt mycket viktiga arbete!

2010.08.30 kl 19:53

Elisabet Widebäck (inte verifierad) says:

Visst är det konstigt, med dessa män, som påstår att vi kvinnor är "dumma i huvudet". Jag får också höra detta minst 3ggr i veckan!Jag får också höra, att FRED är utopi! Allt detta bara för att jag är kvinna, bär ett peacemärke och tror att konflikter kan lösas med ord i stället för med mord.
Jag tror också på en stor produktion av nyttigheter, t.ex. läkar, sjuksköterske och andra tekniska miljöstudenter i Sverige. Vi bör exportera kunskap, något som vi är bra på! Det finns väl även andra produkter vi är bra på, som kravodlat, rent vatten, vågkraftverk, solcellsfångare, vindkraftverk o.s.v. Varför ska då våra politiker vara så korkade, så de hävdar, att vi är tvungna att exportera krig och vapen?
Sol Fred Sensommar Frihets
hälsning!

2010.09.08 kl 23:00