Arbetar för en fredligare värld

Debattartiklar

Publicerad 2009-05-25

Kärnvapen borde ha en självklar plats på Rikskonferensen

Hotet från kärnvapen och den unika möjligheten att förbjuda dem är en av de viktigaste säkerhetspolitiska frågorna just nu. Men ämnet har lämnats utanför årets rikskonferens i Sälen, trots att temat är ”världens säkerhet och människors trygghet”.

Destruktiva normer styr synen på säkerhet

På söndag intar Sveriges säkerhetspolitiska elit återigen Högfjällshotellet i Sälen. Folk och försvars rikskonferens beskrivs av arrangören som ”Sveriges viktigaste forum för diskussioner om säkerhetspolitik, försvar och samhällets krisberedskap”. Men den självklara utgångspunkten - mänsklig säkerhet - saknas på dagordningen.

Ohederlig säkerhetspolitisk debatt – ett hot mot demokratin

I den svenska debatten om säkerhetspolitik möts vi i fredsrörelsen allt oftare av personangrepp och grundlösa anklagelser. Försvarsministern med flera använder en retorik där traditionellt kvinnliga egenskaper tillskrivs civilsamhället för att förminska det, skriver Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds, på Biståndsdebatten.se

Ska vi lära våra barn att våld är lösningen?

Den här veckan inleds militärövningen Aurora 17. I den debatt som föregått militärövningen har så gott som alla röster som manar till avspänning misstänkliggjorts och förminskats. Att på ett respektfullt och sakligt sätt diskutera hur vi bäst bygger säkerhet blir allt svårare. Men det öppna samtalet är en oerhört viktig del av vår demokrati.

Vår säkerhet kan inte bygga på hotet från kärnvapen

När Sverige skulle rösta om att underteckna värdlandsavtalet med Nato var vi många som reagerade mot vad som inte fanns formulerat i avtalet. Vi menade att garantier saknades för att kärnvapen inte skulle föras in på svensk mark och att avtalet ökade risken för att sådan införsel på sikt skulle tillåtas. Vi krävde en lag mot att föra in kärnvapen i Sverige.

Förbud mot kärnvapen enda vägen framåt

72 år har gått sedan de två japanska städerna Hiroshima och Nagasaki ödelades av USA:s atombomber. Världen svor på att det aldrig skulle ske igen. Som en absurd påminnelse om att det enda vi lärt av historien är att vi ingenting lärt av den, sammanföll högtidlighållandet med att Nordkoreas diktator Kim Jong-Un hotade med att använda kärnvapen. Varpå USA:s president Donald Trump svarade med att han ska möta alla kommande hot med ”eld och raseri.”

Stå upp för demokratin – stoppa vapenexport till diktaturer

Sverige borde införa ett förbud mot vapenexport till diktaturer. Det svarade fyra av fem svenskar i en opinionsundersökning utförd av Amnesty International 2014. Ett förbud är också en förutsättning för en trovärdig svensk utrikespolitik. Om Sverige ska stå upp för demokrati kan vi inte samtidigt stärka diktaturer med vapen. Det bidrar till förtryck och – genom dyra, odemokratiska inköp – till fattigdom.

Colombia behöver inte mer vapen

Det är osmakligt av näringsminister Mikael Damberg att stötta en försäljning av krigsflygplan till Colombia. Jas Gripen är det sista landet behöver, skriver ordföranden i Svenska Freds Agnes Hellström.

Sverige måste sluta beväpna diktaturer

En majoritet av riksdagens ledamöter har parti- eller kongressbeslut om att stoppa vapenexport till diktaturer. Det är dags att regeringen lierar sig med dem och ser till att en ny lagstiftning kommer på plats.

Nu krävs politiskt mod att förbjuda kärnvapen

I mars påbörjas förhandlingar i FN om ett avtal som ska förbjuda kärnvapen. Du läste rätt – kärnvapen är inte förbjudna ännu. Att FN:s generalförsamling i höstas tog ett beslut om att inleda förhandlingar gick nog de flesta förbi. Vi kan nu ta steget mot en kärnvapenfri värld. Men segern är inte vunnen ännu – avtalet måste bli kraftfullt och effektivt. Här kan Sverige spela en avgörande roll.

Prenumerera på innehåll