Arbetar för en fredligare värld

linda_miki.jpg
Linda Åkerström. författare till "Den svenska vapenexporten". Foto: Miki Anagrius

Författarsamtal om ”Den svenska vapenexporten”

Den svenska vapenexportenI december 2016 utkom Linda Åkerströms uppmärksammade bok Den svenska vapenexporten, utgiven i samarbete mellan Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och Leopard förlag. Boken gör en djupdykning i den svenska vapenexporten, i vem som bestämmer och hur handeln fungerar.

Den reder ut begreppen kring myndigheterna, lagarna och politiken. Den berättar också om skandalerna och konsekvenserna, hur kulturarbetare och kungahus engageras för marknadsföring, och om hur fredsnationen Sverige blev en av de största vapenexportörerna per capita i världen.

Missa inte möjligheten att boka in Linda Åkerström för ett författarsamtal eller en föreläsning.

Linda Åkerström är statsvetare och ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Hon föreläser ofta om vapenexportfrågan ur olika vinklar. Linda berättar om den svenska vapenexportens långa politiska rötter, hur exporten ser ut idag och om argumenten för och emot denna ifrågasatta och kontroversiella export.

Stort utrymme ges till frågor och samtal med publiken och upplägget kan formas helt efter behov och önskemål.

Arvodet för ett författarsamtal är 6000 kronor (ingen moms eftersom Svenska Freds är momsbefriat, plus reseersättning), enligt Författarförbundets minimirekommendationer, och går oavkortat till Svenska Freds arbete för nedrustning och fredsbyggande. Dock har vi förståelse för föreningar eller sammanhang med små ekonomiska resurser och är öppna för diskussion kring arvodet. 

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är världens äldsta och Sveriges största fredsförening. Det är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation. 

Röster om Den svenska vapenexporten

"Hur Åkerström kommit över all denna rika information är ett mysterium, eftersom det i regel råder både kommersiell- och utrikessekretess när det kommer till svensk vapenexport ... Det är en skakande läsning, särskilt i dessa osäkra tider av krig- och terrordåd." Göteborgsposten:

”En initierad och pedagogiskt upplagd bok, som ger en historisk bakgrund och nulägesbeskrivning av Sveriges position inom vapenhandeln" Tidningen Arbetet

”Linda Åkerström visar framför allt på glappet mellan politikens retorik och säljandets praktik: Sverige har i någon sorts mer formell mening en restriktiv hållning till vapenexport. Men tillämpningen är en annan, med kraftfulla inslag av till exempel politiker och kungligheter som hjälper till att ro hem stora ordrar.” Skövde Nyheter

För bokning kontakta:

linda.akerstrom@svenskafreds.se

 

Publicerad 2017-05-03