Arbetar för en fredligare värld

Grattis till dig och grattis till världen

Nyhetsbrev
April 2013


Svenska Freds är 130 år

Grattis till dig! Den 2 april fyllde världens äldsta ännu existerande fredsförening 130 år. Omkring åttio riksdagsmän från grupperna stadsradikalerna, liberalerna, lantmannapartisterna och olika fritänkare och religiösa hade samlats på Hotell Rydberg på Gustav Adolfs torg i Stockholm för att bilda Freds- och skiljedomsföreningen i Sverige. Känn historiens vingslag och läs hela berättelsen.

Globalt vapenhandelsavtal antaget

Grattis världen! Samma dag som vi firade 130 år skedde något väldigt positivt i New York. För första gången någonsin har världens stater tillsammans tagit ett tydligt steg för att sätta upp gemensamma regler för den internationella vapenhandeln. Även om avtalet har några brister är avtalet en stor framgång för den internationella fredsrörelsen.

Bra där!

Efter många år av påtryckningar från bland andra Svenska Freds har Socialdemokraterna beslutat att sätta stopp för vapenexport till diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter. Beslutet skedde under Socialdemokraternas kongress som avslutades i söndags.

Hon förändrar världen med fotboll

” – Folk pratar ju bara. Jag vill göra något.” Så säger Cecilia Andrén Nyström som fick Börjes fredspris som ges ut av Svenska Freds. Cecilias arbete är både uppskattat och uppmärksammat, läs exempelvis Aftonbladets artikel.

Håll utkik i din inbox!

Mycket snart är nya utgåvan av Pax klar och vi är mycket spända på att höra vad du tycker. Du som är medlem får den i din inbox. Är du inte redan medlem, bli det omedelbart!

Med den andra handen snurrar hon jordklotet

"Kära systrar". Så börjar hälsningen från Madina Magomadova från Tjetjeniens Mödrar som via Svenska Freds skickades ut på den internationella kvinnodagen.

Till sist...

... kommer ett TV-tips. På SVT och SVT Play visas just nu en dokumentär om vapenaffärerna i Bofors där Svenska Freds spelade en av rollerna. Den hemliga källan Sting gick så sent som 2012 ut med sin identitet och därmed finns det röster i Indien som vill ta upp utredningen igen. 

Publicerad 2013-04-09

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Box 2088, 103 12 Stockholm www.svenskafreds.se | Tel: 08-55 80 31 80 | Plusgiro: 90 10 85-1 Följ Svenska freds på Facebook och Twitter