Arbetar för en fredligare värld

Minskad vapenexport ger fler jobb

Nyhetsbrev
Jan-feb 2013


Illustration av Jimmy Karlsson
Minskad vapenexport ger fler jobb

2013 har rivstartat! Svenska Freds kräver mer öppenhet (inte mindre), startar fredsprojekt i Burma och Anna Ek ställer sig frågan vad vi ska göra under den enda veckan då vi enligt ÖB kan försvara oss. Välkommen till årets första nyhetsbrev och ett nytt år för ökad förståelse för fredlig konflikthantering. 2012 var ett lyckat år för Svenska Freds som organisation, och vi ska göra allt som står i vår makt för att 2013 ska bli ännu bättre.

Bland annat i Sverige backas den ökande vapenexporten upp av både fackförbund och politiker som lutar sig mot arbetsmarknadspolitiska skäl. En brittisk studie visar på motsatsen och Svenska Freds uppmärksammar studien.

En mer nutida säkerhetspolitik

Läs Anna Eks fredsblogg där hon ifrågasätter Sveriges ÖB och lär dig golva ett av försvarsindustrins allra fulaste debattknep. I inlägget efter kommenterar hon öppenheten.

Svenska Freds startar fredsprojekt i Burma

Censuren har lättat och det är möjligt att demonstrera utan att drabbas av repressalier. Men det är fortfarande långt till ett Burma i demokrati och fred. Svenska Freds har tack vare resurser från Folke Bernadotteakademin precis satt igång ett fredsprojekt inne i Burma.

Din telefon i lådan kan skapa fred

Har du en mobil i kökslådan eller bärbar dator som fungerar men som du inte använder? De behövs i Burma! Lämna till Svenska Fredskontoret före den 1 mars så kommer de användas av demokratirörelsen i Burma. Frågor? Skriv till eller prata med Kenneth Hotz.

Gripen sparar inte på krutet

A new generation is ready. Are you? Vi hoppades först på att det var en ny film med Tom Cruise, men i själva verket är det Gripen som med actionladdad reklam förskönar verkligheten. Mycket fult. Läs de sorgliga svaren i Corren och se filmen.

Är du vår nya organisations- och medlemssekreterare?

Just nu söker vi en organisations- och medlemssekreterare till kansliet i Stockholm. Sök eller tipsa en vän! Det är ett spännande jobb där man verkligen hamnar mitt i fredsarbetet.

Det här händer härnäst

Medlemsmöte i Göteborg, Pax Nordica-dag i Umeå och helgkurs i civil olydnad och ickevåld. I Svenska Freds kalendarium ser du vad som händer härnäst.

Publicerad 2013-01-31

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Box 2088, 103 12 Stockholm www.svenskafreds.se | Tel: 08-55 80 31 80 | Plusgiro: 90 10 85-1 Följ Svenska freds på Facebook och Twitter