Arbetar för en fredligare värld

Pax nr 4 2016

 

Linda Åkerström är författare till Svenska Freds nya bok "Den svenska vapenexporten", en bok som reder ut alla begreppen och ska göra det möjligt för många fler att våga delta i debatten. Hon berättar varför regelverket är så krångligt. Robert Egnell, professor på Försvarshögskolan, startade nätmagasinet Mänsklig säkerhet när han blev irriterad på den snäva säkerhetspolitiska debatten. Med ett bredare perspektiv får man helt andra svar än de militära på vad som behöver göras i till exempel Syrien, menar han. Fredsarbetare från hela världen förstörde vapen i Kungsängen som en del i en kurs i avväpning, demobilisering och återanpassning. Pax talade med Roman Koval från Ukraina och Laura Catalina Guiterrez Campos från Colombia, som båda kommer att kunna använda de nya kunskaperna i sina hemländer. 

Läs årets sista Pax via länken ovan, ladda ner som pdf eller läs artiklarna separat nedan.

 

Vapen klyvs i bitar på kurs i avväpning

DDR kursRoman Koval testar nedrustning i praktiken. Foto: Eva Kellström Froste

Med både rädsla och glädje förstör Laura Catalina Guiterrez Campos från Colombia för första gången ett vapen. Hon deltar när FBA håller utbildning i DDR för människor från hela världen.  

Så funkar svensk vapenexport

Den svenska vapenexportenSvenska Freds nya bok tar ett helhetsgrepp på den svenska vapenexporten, från historien till de senaste skandalerna. Linda Åkerström har skrivit boken som hon önskade fanns: en grundkurs i svensk vapenexportpolitik. 

Hallå där, Robert Egnell

Robert EgnellRobert Egnell utanför Försvarshögskolan. Foto: Eva Kellström Froste

Historiskt beslut i FN om kärnvapen

ICANOrganisationer från det civila samhället samlades i New York under FN:s första utskott. Foto: Ican

Nästa år ska FN förhandla om ett kärnvapenförbud. Civilsamhällets arbete har bidragit till att en majoritet av världens stater fattade det historiska beslutet i New York den 27 oktober.

Samhörighet ger kraft att kämpa vidare.

Agnes Hellström.Agnes Hellström, Svenska Freds ordförande. Onsdagen den åttonde november vaknade jag i kaos. Under natten hade mer än tjugo centimeter snö fallit över Stockholm. Under natten hade Donald Trump blivit vald till USA:s nya president.