Arbetar för en fredligare värld

Pax nr 1 2017

För 50 år sedan fick Peter Wallensteen en avgörande insikt i hur grym människan kan vara. Strax därpå blev han inspirerad av Johan Galtung på fredsforskningsinstitutet i Oslo till att tro på fredsforskningens nöjligheter. Peter Wallensteen blev Sveriges första fredsprofessor och är aktuell med en bok om nordisk medling. 

Värnplikten är på väg tillbaka. Svenska Freds har arbetat för rätten att vägra vapen och mot allmän värnplikt i princip sedan den infördes. Pax intervjuar Jerker Dahne om tiden i vapenvägrarjouren. 

I årets första Pax berättar vi också om veckan när Svenska Freds felaktigt blev anklagat för att sprida rysk desinformation. Den förra ärkebiskopen KG Hammar skriver krönika om uppropet för att Svenska kyrkan ska ta ställning mot vapenexport.

Läs Pax på webben genom att klicka på bilden ovan, läs artiklarna separat nedan eller ladda ner tidningen som pdf.

Fredsprofessorn forskar för en fredligare värld

Peter WallensteenI rampljuset. När Pax träffar Peter Wallensteen deltar han i ett samtal om Bertha von Suttner, fredsaktivisten som skrev boken ”Ned med vapnen”, på Reginateaterns scen i Uppsala. Det är en del i en serie filosofiska samtal som han deltar i.

Jourhavande vapenvägrare

Jerker DahneJerker Dahne anser fortfarande att det är fel med allmän värnplikt: Ansvar får och tar man, det kan man inte tvingas till, anser han. Foto: Eva Kellström Froste

Hallå där, Ray

Ray Acheson.Ray Acheson.Foto: Tim Wright, ICAN

Felaktiga anklagelser gav chans till debatt

I januari anklagades Svenska Freds felaktigt för att ha spridit rysk desinformation. Men det som började som en oroande nyhet slutade med en debatt om den demokratiska vikten av olika perspektiv.