Arbetar för en fredligare värld

Pax nr 4 2017

Fredsaktivister från två krigsdrabbade länder berättar hur deras möjlighet att påverka ser ut. I Colombia hade det civila samhället direkt inflytande över fredsavtalet, i Sydsudan arbetar ickevåldsorganisationen Onad både med workshops i ickevåld och med direkt påverkansarbete. Pax berättar varför Svenska Freds polisanmäler Saab för mutbrott i Sydafrika igen och om ett Nobelpris som Svenska Freds är en del av. Ordförande Agnes Hellströms krönika handlar om den nödvändiga gråten. 

Läs Pax direkt via länken ovan eller läs artiklarna separat nedan. Dela gärna på sociala medier!

Gräsrötter med makt att påverka i krigsdrabbade länder

Moses MondayMoses Monday John från Sydsudan på besök i Stockholm. Foto: Eva Kellström Froste

Gräsrotsarbete med makt. Pax har träffat aktivister som under många år arbetat för fred med icke­våldsmetoder i två krigsdrabbade länder..

Svenska Freds polisanmäler Saab för mutbrott i Sydafrika

polisanmälanAgnes Hellström med polisanmälan utanför polishuset på Kungsholmen. Foto: Svenska Freds Svenska Freds polisanmälde den 30 november Saab för mutbrott och undanhållande av bevis i samband med försäljningen av Jas Gripen till Sydafrika. 

Svenska Freds en av 468 som får Nobels fredspris

Rebecka FihnBeatrice Fihn, som leder Ican syns på storskärm under underskrivningsceremonin den 20 september. Foto: Darren Ornitz/ICAN Nobels fredspris lyfte civilsamhällets framgångsrika kamp för ett kärnvapenförbud.

Hallå där, Emilia

EmiliaEmilia Mühlhäuser. Foto: Amanda Mühlhäuser Emilia Mühlhäusers engagemang i Svenska Freds lokalförening i Lund-Malmö började med en studiecirkel om kärnvapen. Sedan 2014 är hon ordförande för lokalföreningen.

Vad var det med kärnvapen som fick dig att bli så engagerad?

Krönika: Maktens män borde lära sig hantera känslor

Agnes HellströmAgnes Hellström. Jag var fyra år första gången jag såg min mamma gråta. Ett brännskadat barn i min egen ålder som fått sjukgymnastik, hade blivit sämre efter en operation. När mamma berättade om händelsen för pappa vid middagen, kom tårarna.