Arbetar för en fredligare värld

Senaste nytt

Publicerad 2009-05-26

6 skäl till att inte exportera vapen till Indien

Just nu är Indiens premiärminister Narendra Modi på besök i Sverige. Han kommer under sitt besök få träffa bland andra Håkan Buskhe, vd för Saab Sveriges största vapenexporterande företag. Saab hoppas att besöket ska leda till att Indien väljer att lägga en order på över hundra miljarder kronor för 110 nya Jas Gripen-plan. Här är 6 argument varför Sverige inte ska sälja vapen till Indien:

Attackerna bidrar inte till fred i Syrien

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström diskuterade i morse i Morgonstudion i SVT situationen i Syrien och USA:s, Frankrikes och Storbritanniens bombningar efter den misstänkta kemvapenattacken.

Stoppa autonoma dödliga vapensystem i tid

Artificiell intelligens sänker tröskeln för att starta krig och kan döda effektivare än någon människa. Därför måste regeringen agera i tid och vara med i det internationella arbetet för att förbjuda dödliga autonoma vapensystem.

Svenska Freds på Saabs årsstämma

Tisdagen den 10 april begav sig Svenska Freds till Saabs årsstämma i Linköping. Med oss hade vi vår enda krigsmaterielaktie tillikia guldbiljett in till stämmans slutna rum som gjort det möjligt för oss att ställa frågor till ledningen.

Svenska Freds fyller 135 år

135 år av fredsbyggande är något att fira. Den 2 april fyller Svenska Freds 135 år. Sedan 1883 har denna envisa, engagerande och kraftfulla förening skapat förändring och lyft fredliga alternativ till väpnad konflikt och militär upprustning. I 135 år har Svenska Freds varit en stark röst som med små resurser gjort stor skillnad. 

Värnplikten återaktiverad - så gör du om du inte vill bära vapen

Har du eller någon närstående fått brev från rekryteringsmyndigheten med uppmaningen att fylla i mönstringsunderlag? Det beror på att värnplikten i Sverige har återaktiverats.

Ungefär 100 000 unga får ett brev där de uppmanas att svara på obligatoriska frågor. Bland dessa ska 6 000 kallas till mönstring och 4 000 av dem senare göra värnplikt. 

Två praktikanter inom opinion/påverkan och digital kommunikation

Svenska Freds söker två praktikanter inom opinion/påverkan och digital kommunikation till hösten 2018

Har du ett stort intresse för fredsfrågor? Vill lära dig mer om digital kommunikation eller opinionsbildning och påverkansarbete hos världens äldsta fredsorganisation?

Vapenexport till kriget i Jemen och klusterbomber på HRC-möte

Kriget i Jemen är inne på sitt fjärde år. Den saudiledda koalitionen har fällt bomber över skolor, sjukhus och marknader där många civila har skadats. Den omfattande vapenexporten från USA, Europa och Sverige till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har pågått under lång tid och den har bidragit till att bygga upp ländernas betydande vapenarsenal. 

"Problematiskt om Sverige bistår militären i Förenade Arabemiraten att bli starkare"

Det kommer reaktioner på Luftfartsverkets samarbete med ett bolag i Förenade Arabemiraten. Samarbetet, som ska vara civilt, har kopplingar till militären i Förenade Arabemiraten. På en av flygplatserna som ingår i samarbetet flygleds militärer som genomgår en kvalificerad militär pilotubildning.

Politisk vilja avgör om vapenexport till diktaturer stoppas

Den 28 februari ska förslaget om ett skärpt regelverk för svensk vapenexport klubbas i riksdagen. ”Äntligen!” utbrister många av oss som följt den senaste tidens rapportering om tillstånd för krigsmaterielexport till såväl Förenade Arabemiraten, Saudiarabien som Filippinerna. Men betyder ett skärpt regelverk att vi verkligen får ett slut på vapenexporten till diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter?

Prenumerera på innehåll