Arbetar för en fredligare värld

Önskelista, årets första dag och kongress!

Nyhetsbrev
Jan-feb 2014


Januari har passerat och februari har precis öppnat upp sig för oss. Året har börjat med både positiva och negativa fredsnyheter, så hur kommer resten att bli? En sak är säker och det är att Svenska Freds håller sin 131:a kongress i maj, men ska 2014 bli det år då Sverige står upp för det som vi verkligen säger oss vara? Ett land som kämpar för demokrati, fri- och rättigheter, fred och utveckling? Läs Anna Eks önskelista inför 2014.

På årets första dag

På nyårsdagen fick vi möjligheten att vid en Nyårskonsert, 2014 - Ett fredens år, få dela ut Svenska Freds utmärkelse Eldh-Ekblads pris till fredsforskaren Peter Wallensteen!

Sälj inte JAS till Brasilien

Det framgår tydligt i regelverket för vapenexport att fattiga länder och länder som har inre väpnade konflikter inte bör få köpa vapen från Sverige. Affären bör därför stoppas.

Nato och argumenten

Läs artikeln från Expressen som tar itu med argumenten för ett medlemskap i Nato.

Den skräckinjagande freden

…pacifism är för mig det som skrämmer mig mer än alla kärnvapenstater tillsammans.” Både galenskaper och kloka ord hördes under årets upplaga av Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.

Saabs planer inför folkomröstningen

Sveriges Radios Ekot-redaktion rapporterade den 23 januari om Saabs planer på att utbilda valarbetare till den schweiziska folkomröstningen om Jas Gripen. Saab försöker lägga locket på.

Oroligt i Ukraina

Svenska Freds välkomnar att de repressiva lagarna som godtyckligt antogs den 16 januari har rivits upp.

Skiljedom som fredsfrämjare

”Då visste alla att det var nummer 21 som dragits ur påsen och att den rutan skulle kryssas i.” Läs Anna Eks berättelse om bingo, Peru och Chile.

När det händer någonstans du varit

I fredags förra veckan omkom 21 personer i en attack från talibanska självmordsbombare på restaurangen Taverna i Kabul, inklusive dess ägare.

Välkommen på kongress!

Svenska Freds 131-årskongress kommer att hållas den 24-25 maj 2014 i Göteborg. Alla medlemmar är välkomna! 24 februari är sista datum för att lämna in motioner.

Publicerad 2014-02-03

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Box 2088, 103 12 Stockholm www.svenskafreds.se | Tel: 08-55 80 31 80 | Plusgiro: 90 10 85-1 Följ Svenska freds på Facebook och Twitter