Arbetar för en fredligare värld

Hallå där, Caroline Leuhusen

Caroline LeuhusenCaroline Leuhusen. Foto: Eva Kellström Froste

Caroline Leuhusen, ny insamlingsansvarig på Svenska Freds, vill ägna sina åtta timmar om dagen till att göra världen bättre.

Vilka är dina drivkrafter?

– Jag är väldigt intresserad av ny teknik, nu handlar det mycket om digital utveckling. Jag är nyfiken på vad som händer härnäst, och det kommer ur ett intresse för människor överlag – vad gör människor, vad tycker de om att läsa om, vilka appar använder de?

– Sedan är det väldigt motiverande att vara på en sådan här typ av organisation där man vet att pengarna som jag drar in bidrar till arbetet mot kärnvapen eller till att motverka att Sverige säljer vapen. Det är det största man kan göra.

Hur ser du på uppdraget hos Svenska Freds?

– Nu under våren kommer det att vara fokus på stora projekt. Dels att göra om hemsidan och göra den användarvänlig så att givare och medlemmar verkligen kan utföra det de vill. Vi vill göra det enklare för folk att engagera sig och stödja oss. Dels att rama in vilka vi är, vårt varumärke, så att det blir enklare och tydligare, för medlemmar och för dem som inte är medlemmar, att bilda sig en uppfattning. Till hösten blir det mer praktiskt arbete.

Vilka ser du som de stora utmaningarna?

– Vi är ju ganska få personer som jobbar här. Personligen försöker jag bara bromsa mig själv hela tiden för att ge mig tillräckligt med tid att lära mig om organisationen innan jag börjar göra praktiska saker.

Så på det personliga planet är utmaningen att ta det lite lugnt?

– Ja, inte bara slänga mig in i saker innan jag har ordentlig koll på läget. Men för organisationen så är det väl att vi är så få. Eftersom jag är ensam i min roll på insamling så tror jag att mycket tid kommer att gå till att göra praktiska saker och då är det nog lätt att tappa fokus på det långsiktiga, strategiska. 

Varför jobbar du med detta?

– Redan när jag pluggade till civilekonom i Linköping visste jag att jag ville ägna mina åtta timmar om dagen till att göra världen bättre.

Du var ansvarig för digital insamling på Läkare utan gränser, varför sökte du jobb på Svenska Freds?

– Jag var sugen på en organisation där man verkligen var i ett förändringsskede och där jag kände att jag kan påverka direkt. Läkare utan gränser är en jättestor organisation och fantastisk på många sätt, men just för att den är så stor har den enskilda individen inte lika mycket möjlighet att påverka. Här är det ju jättetydligt hur snabbt det går att gå från ord till handling, och att det uppskattas. 

Vad var det som lockade?

– Det som var viktigt var att det verkade vara en himla bra stämning här, och väldigt öppet. Rollen innebär att man gör allt möjligt men att det är ett stort ansvar, och det kändes som att mina kunskaper och min utbildning i digital media var efterfrågade, att folk är öppna för kreativitet och nya arbetssätt som inte är så vanliga i insamlingsbranschen. 

Nu har du varit här några veckor, vilket är ditt intryck?

– Det är en organisation som arbetar för hållbar fred och det gör vi på många sätt. Något jag inte kände till var Svenska Freds internationella projekt som är jätteintressanta, med partnerorganisationer i Burma som är väldigt aktuellt just nu. Och sedan är det ett gäng proffsaktivister som jobbar här, vi gör direktaktioner och går ut på gatorna och demonstrerar, och går på möten med makthavarna och dem som bidrar till vapenexporten. 

EVA KELLSTRÖM FROSTE

Namn och ålder: Caroline Leuhusen, 29 år.

Familj: Sambon Samuel.

Intressen: Dancehall, en streetdance från Jamaica. Var precis på Jamaica och dansade med jamaicanska dansare. Hållit på med boxning och surfning men nu är det fokus på dans.

Fredsfråga: Svensk vapenexport är ett mysterium. Att Sverige är så aktivt inom både utveckling och försäljning, det är verkligen skamligt för Sverige – och intressant. 

Bakgrund: Civilekonom. Master i digital media management på utbildningsföretaget Hyper Island i London. Jobbat med marknadsföring inom konstbranschen och som ansvarig för digital insamling på Läkare utan gränser. 

 

Upplaga av Pax: 
Pax nr 1 2018