Arbetar för en fredligare värld

Pax nr 1 2009

09-1.jpg
Foto: Per Liljas

Nordvästra Pakistan är ett område som alltmer hamnat i extremisternas våld. Men det finns motkrafter. Pax berättar om den sekulära provinsregeringen som försöker kämpa emot med ickevåldsliga medel, och om de sekulära skolorna som är inspirerade av en ickevåldsikon. I Kongo bildas nya allianser och krigsförbrytare får nya roller. Pax berättar om de militära aktörerna, både inne i Kongo och i grannstaterna, och om deras olika motiv. Efter kriget i Gaza kräver många, bland annat ledande rättsexperter, att misstänkta krigsförbrytelser ska prövas i domstol. Anna Ek rapporterar direkt från flygvapenmässan i Indien, där Svenska freds är med och protesterar mot marknadsföringen av Jas.

Tveksamt fredslöfte i spelet om Kongo

Det nya året har uppvisat en rad dramatiska förändringar i de olösta konflikterna i Stora Sjöområdet i centrala Afrika. Forna fiender har blivit allierade, nya allianser har skapats och ökända krigsförbrytare har fått nya roller.

Talibaner bekämpas med utbildning

Talibanerna stärker sitt grepp om nordvästra Pakistan. Det här är den islamistiska terrorismens hemtrakt. Men det finns också de som kämpar emot. Med sekulära skolor, med jämlik politik och med en bortglömd ickevåldsikon.

Tidiga solstrålar smiter genom grenverket in på den lilla innergården. Skiner över snörräta led av barn och landar på flickan framför dem.

”ICC bör pröva Gazakrig”

Misstänkta krigsförbrytelser på båda sidor - men liten chans för rättegång

Indiens fattiga får betala för Jas-affär

Vi är på Aero India 2009, världens fjärde största flygmässa, i Bangalore i södra Indien. Mässans stora fokus är vad som kallats århundradets flygvapenaffär – en order värd tio miljarder dollar, där svenska Saab och Jas 39 Gripen utgör en av huvudkonkurrenterna.

Övning kritiseras

Nato i Norrbotten markering i konflikt om Arktis

Natos stora flygvapenövning Loyal Arrow äger rum i sommar med F21 i Norrbotten som bas. Det kommer att bli flygvapnets största övning någonsin. Svenska freds är kritiskt till övningen och anser att den kan tolkas som en markering i den konflikt som finns kring naturtillgångarna i Arktis.

Krigsförbrytarlag fortsätter fördröjas

Sveriges lagar är inte tillräckliga för att straffa personer som gjort sig skyldiga till internationella brott, enligt Amnesty. En utredning i frågan är gjord, men det finns ingen tidsplan för eventuell lagändring.

Att förstöra vapen stoppar inte export

Kampanjen Avrusta genomför avrustningsaktioner vid svenska vapenfabriker, och i förra numret av Pax undrade Martin Smedjeback varför Svenska freds inte "moraliskt stödjer de individer och organisationer som väljer att verka mot den svenska vapenexporten på detta sätt".

Viktig kritik av bistånd till Afrika

Den 17 december 2008 meddelade Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson att Sverige tills vidare dragit in budgetstödet till Rwanda. Demokratibiståndet skulle dock fortsätta som tidigare, liksom den svenska delen av biståndet som ges via EU-kommissionen.

Recension: Waltz with Bashir

En film av Ari Folman

Recension: Säkerhet och solidaritet

Av: Laila Naraghi (red.) Arbetarrörelsens tankesmedja och Socialdemokraternas internationella rådslag Vår Värld

Recension: Konsten att dölja en massaker

Av: Elin Jönsson, Ersatz

Vittnesmål från andra sidan sidenridån

Debatt om försvaret på turné i Sverige

Under hösten har det svenska försvaret debatterats på tio orter i Sverige. Värnplikt, internationella insatser och relationen till Nato har varit några av debattfrågorna. Svenska freds initierade debatturnén "Försvaret och freden" för att bredda försvarsdiskussionen både geografiskt och till innehåll.