Arbetar för en fredligare värld

Pax nr 1 2016

Årets första Pax berättar om den fristående Natoutredningen som kommit fram till att Sverige med de små stegens politik kommit allt närmare Nato. Ledamöterna menar att detta får stora sökerhetspolitiska konsekvenser som borde ha analyserats, och att den militära alliansfriheten är i fara. Det så kallade värdlandsavtalet, som riksdagen ska besluta om i vår, innebär ett av de mest betydande stegen. 

Pax berättar också om fredsforskningsinstitutet Sipri som fyller 50 i år. Sipris arbete har spelat en viktig och ibland avgörande roll i världen, Men i hemlandet Sverige är institutet relativt okänt, något som den nya direktörern Dan Smith tänker ändra på.

Ordförande Anna Ek berättar om varför hon avgår vid sommarens kongress efter 8,5 år, och några av Svenska Freds nyutbildade fredsinformatörer förklarar varför de engagerar sig för freden.

Tidningen kan läsas direkt på länken ovan eller laddas ned nedan. Artiklarna kan också läsas separat nedan.

"Nära samarbete med Nato gör oss inte säkra"

NatotredningenLedamöterna samlas inför presentationen. Skådespelaren Stellan Skarsgård inledningstalade, journalisten Ulrika Knutson modererade.Foto: Fredrik Åkerberg

Natoutredningen visar hur Sverige med ”de små stegens politik” närmat sig Nato.

Fredsforskning firar 50

SipriNamnet till trots ligger Stockholms internationella fredsforskningsinstitut i Solna. Foto: Eva Kellström Froste

Fredsforskningsinstitutet Sipris nya direktör vill göra den världskända 50-åringen mer känd även i hemlandet Sverige.

Sökes: Ny ordförande

Vid kongressen i juni avgår Svenska Freds ordförande Anna Ek efter 8,5 år. Valberedningen tar emot nomineringar av ny ordförande fram till 15 april.

– Det var varit åtta superroliga och utmanande år, nu är det någon annans tur att ta över, säger Anna Ek.

"Fred samlar människor"

Informatörsutbildning.Fredsutbildning pågår. Benjamin Vägerö-Black (till vänster) har engagerat sig i Stockholms fredsförening.Foto: Anwahr Athahb

Olika bakgrund och åldrar, men ett gemensamt intresse. I höstas utbildade Svenska Freds 15 informatörer med syfte att skapa engagemang och debatt.