Arbetar för en fredligare värld

Pax nr 2 2015

Pax nr 2 berättar om Svenska Freds tioåriga kamp mot Saudi-avtalet, som sades upp i mars efter ett massivt opinionstryck, om storyn bakom "Singing Sailor", den dansande sjömannen som spridits som en löpeld i hela världen med sitt budskap om kärlek i stället för militär upprustning, och om när Svenska Freds fick vara med på FN-diskussioner om hur fattigdomen i världen ska minskas.

Generalsekreterare Christoffer Burnett-Cargill berättar varför han tagit tjänstledigt för att arbeta i Gaza, Lars Jederlund förklarar vad Svenska Freds Europagrupp kommit fram till och Sofia Tuvestad från IKFF berättar om 100-årsjubilaren som alltid varit före sin tid.

Tidningen kan läsas direkt ovan eller laddas ner som pdf. Artiklarna kan också läsas separat nedan.

 

Seger efter tio års kamp

SaudidemoDemonstration i Stockholm några dagar efter Ekots avslöjande 2012. Foto: Karin Valtersson

När regeringen sade upp Saudiavtalet var det en seger för Svenska Freds påverkansarbete.

Ingen utveckling utan fred

Mikael i FNMikael Botnen Diamant på Sveriges plats i stora plenisalen i FN-byggnaden i New York. Foto: Martin Vogel

Svenska Freds bjöds in av Utrikesdepartementet för att vara med när FN i New York diskuterade hur fattigdomen i världen ska minskas. 

Svenska Freds alternativa försvar sprids över världen

Singing SailorLådan med den dansande sjömannen sänks ner i Stockholms skärgård. Foto: B-Smart

Svenska Freds kampanj ”The Singing Sailor” har spridit sig som en löpeld över världen. 

Oro för freden i Europa bakom rapport

OSSEOSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, är en av de organisationer som gruppen tycker att det ska satsas på. Foto: Immanuel Giel

Hallå där, Christoffer

Christoffer Burnett-Cargill

Svenska Freds generalsekreterare Christoffer Burnett-Cargill fick ett erbjudande han inte kunde säga nej till. Från och med juni har han tjänstledigt för att arbeta i Gaza för UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar.

Vad ska du göra?

Krönikan: IKFF har varit före sin tid i 100 år

Sofia Tuvestad

När jag kom till IKFF kastades jag rakt in i förhandlingarna om Arms Trade Treaty, ett avtal för att reglera internationell vapenhandel. Det var ingen enkel fråga. Vi visste att avtalet förmodligen skulle bli svagare än vad vi ville. Skulle vi engagera oss eller borde vi bojkotta processen?