Arbetar för en fredligare värld

Pax nr 2 2016

Svenska Freds avgående ordförande Anna Ek porträtteras. Hennes drivkraft är upprördhet, nio gånger av tio - och hon är alltid sig själv. Hon har varit med om att få igenom ett internationellt klustervapenförbud, ett uppsagt militärt samarbetsavtal med Saudiarabien och påverkat riksdagen att fatta beslut om att skärpa vapenexporten till ickedemokratier. 

Malalai Joya är inte bara upprörd, hon är förtvivlad över kvinnornas situation i hennes hemland Afghanistan. Hon hotas till livet för att hon offentligt stått upp emot krigsherrarna i Afghanistans parlament. Hon vill inte ha militärt stöd från omvärlden, däremot stöd från goda krafter till de goda krafter som finns i Afghanistan.

Thandar Oo från Shan State i Burma/Myanmar kämpar för fred, demokrati och kvinnors rättigheter i Burma/Myanmar. När hon och hennes man började kampen var det ett farligt engagemang, och hennes make satt under flera år i fängelse. Hon har dock fortsatt kampen, och nu arbetar hon speciellt med att få med kvinnor i fredsprocessen. Utan  kvinnor, ingen hållbar fred, förklarar hon.

Hela tidningen kan läsas direkt på webben (ovan) eller laddas ner som pdf. Artiklarna kan också läsas separat (nedan).

Saklig, konstruktiv – och nästan alltid upprörd

Anna Ek kollageOlika arenor. Anna Ek invigningstalar tillsammans med Aung San Suu Kyi på fotoutställningen The Vanishing Tribes of Burma i Rangoon 2013, lämnar över en namninsamling mot klustervapen tillsammans med flera andra svenska organisationer och en överlevande t

Hallå där, Thandar

ThandarThandar Oo. Foto: Eva Kellström Froste

Thandar Oo arbetar för att stärka kvinnors rättigheter och deras möjligheter att bygga fred både lokalt, i Shan State, och nationellt i Burma/Myanmar. 

Riksdagen röstade ja till kritiserat avtal med Nato

DemonstrationAvtal som väcker missnöje. Den 21 maj deltog medlemmar från Svenska Freds lokalförening i Lund/Malmö på en stor manifestation mot värdlandsavtalet på Sergels torg i Stockholm. Foto: Emilia Mühlhäuser

Fruktan för farlig fred

Malalai JoyaMalalai Joya. Foto: Eva Kellström Froste

Malalai Joya tar kampen för kvinnorna mot krigsherrarna och talibanerna i Afghanistan och mot dem hon kallar ockupanterna: Nato och USA.