Arbetar för en fredligare värld

Pax nr 3 2008

08-3.jpg
Foto: Eva Stööp

Barriärerna byggs fortfarande i Belfast, tio år efter fredsavtalet och segregationen är omfattande. I områdena bedrivs småskaligt fredsarbete för att överbrygga klyftorna. Senaste Pax kan också berätta att det blir ett heltäckande förbud av klustervapen – men trots att Sverige står bakom en konvention om förbud tillsammans med 110 andra länder är regeringens inställning fortsatt oklar. Pax rapporterar också från landsbygden i södra Sudan, där missnöjet gror tre år efter fredsavtalet. Svenska freds 125-årskongress tog ett förstagångsbeslut på nytt idéprogram, enligt vilket föreningen i vissa situationer kan stödja militärt våld.

Klusterbomber förbjuds

Över hundra stater, bland dem Sverige, ställer sig bakom en konvention om ett heltäckande förbud av klustervapen. Konventionen omfattar även Sveriges klustervapen Bombkapsel 90, men den svenska regeringen hade vid Pax pressläggning fortfarande inte lovat att skrota sitt eget klustervapen.

Dröm om enat Sudan på väg att spricka

Tre år har gått sedan regeringen i nord och rebellerna i syd skrev under fredsavtalet som gjorde slut på 21 års inbördeskrig. Sedan dess har den före detta rebellrörelsen SPLM vacklat i sitt agerande, men freden har hållit. Just nu verkar de som arbetar för ett enat, nytt Sudan ha ett övertag inom sydregeringen.

Gräsrötter bygger fred i Nordirland

Tre år har gått sedan regeringen i nord och rebellerna i syd skrev under fredsavtalet som gjorde slut på 21 års inbördeskrig. Sedan dess har den före detta rebellrörelsen SPLM vacklat i sitt agerande, men freden har hållit. Just nu verkar de som arbetar för ett enat, nytt Sudan ha ett övertag inom sydregeringen.

Försvarskramare förvrider verkligheten

Många är vi nog som följt försvarsdebatten med stort intresse de senaste månaderna. Och jag tror inte att jag är ensam om att höja på ögonbrynen kring alla, ibland synnerligen fantasifulla (eller rentav verklighetsfrånvända), inlägg som haglat från olika håll. Ryssland rustar upp igen och det måste vi bemöta snarast – hur ska vi göra det när försvaret saknar de nödvändiga resurser som krävs?

Spänt läge i södra Kaukasus

Abchazien bricka i storpolitiskt spel mellan Ryssland och Georgien

Spänningarna mellan Georgien och Ryssland blir allt mer uppskruvade. Utbrytarrepubliken Abchazien har en nyckelroll i det storpolitiska spelet.

Utmaning arbeta för nedrustning i Indien

Att arbeta för nedrustning i Indien som siktar på att bli en militär stormakt är en utmaning. Den utmaningen har Binalakshmi Nepram antagit. Hon är uppvuxen med våld i regionen Manipur och känner att det är hennes plikt att göra något – även om hon inte blir klar under sin livstid.

Civilplikt läggs ner

Oro att rätten att inte bära vapen urholkas

Den 5 juni muckar de sista som gör civilpliktsutbildning i Sverige. Sedan läggs utbildningen ner. Men detta kommer inte att påverka rätten att inte bära vapen, säger pliktverkets chefsjurist Kjell Kastman.

Få kvinnor i konfliktbevakning

Kvinnor får litet utrymme i mediernas konfliktbevakning och möjligheter till lösningar på konflikterna förekommer sällan. Det visar en undersökning som Kvinna till Kvinna genomfört.

Kvinna till Kvinna menar att den traditionella konfliktbevakningen riskerar att påverka utvecklingen i negativ riktning.

Recension: Courageous resistance – The Power of Ordinary People

Av: Thalhammer, O’Loughlin, Glazer, Glazer, McFarland, Shepela och Stoltzfus, Palgrave/MacMillan (2007)

Upplyftande om motstånd

Recension: Ängeln i Groznyj

Av: Åsne Seierstad, Albert Bonniers förlag

Vardagen efter kriget

Militär kan ges stöd enligt nytt idéprogram

Svenska freds kan ibland stödja militära interventioner. Det blev resultatet när jubileumskongressen fattade ett första beslut om ett nytt idéprogram. Anna Ek omvaldes som Svenska freds ordförande.