Arbetar för en fredligare värld

Pax nr 3 2015

Människorättsaktivisten Maryam al-Khawaja från Danmark och Bahrain hyllar Sverige för kritiken mot Saudiarabien, men är starkt kritisk mot vapenexporten och mot EU som talar om mänskliga rättigheter och demokrati men inte agerar.  I Pax förklarar hon varför det är viktigt att sätta press mot gulfstaterna.

Pax berättar också om det första statspartsmötet där det globala vapenhandelsavtalet, skulle gå från ord till handling. Öppenhet var den svåraste frågan att enas kring, men en global kamp för ett starkt avtal lyckades ändå sätta press på parterna.

Kampen för ett starkt demokratikriterium fortsätter, liksom Varberg Callin for Peace, och Pierre Schori från den fristående Natoutredningen skriver krönika om varför ett Natomedlemskap inte skulle göra Sverige säkrare.

 

 

Sverige hyllas för Saudi-kritik

MaryamMaryam al-Khawaja. Foto: Eva Kellström Froste Problemet med Gulfstaterna är inte att de tror att de har internationell immunitet, utan att de har rätt i det, säger MR-aktivisten Maryam al-Khawaja. Hon är besviken på EU:s oförmåga och ovilja att stå upp mot MR-kränkare.

Svårt enas om öppenhet

Control armsEnade krafter med makt att påverka - Svenska Freds är en av organisationerna som verkat i Control Arms. Svenska Freds var med på mötet när det globala vapenhandelsavtalet skulle gå från ord till handling. 

Vapenexport till diktaturer kan fortsätta trots hinder

kryphålFörslag fulla med kryphål, anser Svenska Freds. I slutet av juni presenterade den parlamentariska krigsmaterielexport­översynskommittén, Kex, sina slutsatser efter att ha skjutit upp detta två gånger. Uppdraget var att skärpa reglerna för vapenexport till ickedemokratier.

Nedrustning blev konkret när unga möttes i Varberg

När Fredsakademin var på läger i Varberg träffade de unga människor som upplevt krig på nära håll.

Hallå där, Björn

Björn ErikssonBjörn Eriksson. Björn Eriksson, projektledare för Östeuropa på Svenska Freds, var i somras i Ukraina för att jobba med pågående skolprojekt för Moldavien/Transnistrien och för att knyta kontakter med nya samarbetspartners.

Hur var det?