Arbetar för en fredligare värld

Pax nr 3 2017

Pax har träffat aktivister från krigsdrabbade länder som berättar om vilka förhoppningar de har på det globala vapenhandelsavtalet, ATT. De är besvikna, men på det tredje statspartsmötet satte civilsamhället press på deltagarna och påminde om syftet med avtalet: Att minska mänskligt lidande.

Författaren Susanna Alakoski skriver att vi borde öva för fred, inte för krig och Afrah Nasser, mottagare av Eldh-Ekblads fredspris, berättar varför hon skriver om Jemen. Pax skriver också om regeringens förslag till ny vapenexportlagstiftning, som kritiseras för att inte vara tillräckligt starkt för att stoppa vapen till diktaturer, och om det historiska beslutet i FN om att förbjuda kärnvapen - som Sverige nu tvekar att skriva under.

Läs artiklarna i tidningen ovan, ladda ner Pax eller läs artiklarna separat nedan. Dela gärna i sociala medier!

Vapen till krig trots vapenhandelsavtal

Nounou.Nounou Booto Meeti från Demokratiska republiken Kongo. Foto: Ralf Schlesener/Control Arms

Civilsamhället fanns på plats vid möte om vapenhandelsfördraget för att påminna om syftet: Minska mänskligt lidande.

Jubel när FN röstade ja till kärnvapenförbud

jubel i FNStående ovationer när FN antog avtalet om kärnvapenförbud i somras. Foto: Ralf Schlesener/ICAN Sverige var ett av de 122 länder som den 7 juli röstade ja till ett avtal om kärn­vapenförbud. Men när det var dags att skriva under började regeringen tveka. 

Inget absolut stopp för export till diktaturer

Almedalen seminariumFrån vänster Birgitta Ohlsson (L) ,Sofia Damm (KD), Krister Örnfjäder (S), Stig Henriksson (V), Magnus Walan (Diakonia), Agnes Hellström (Svenska Freds) och Maja Åberg (Amnesty). Foto; Karin Wall Härdfeldt

"Vaga formuleringar öppnar för kryphål"

 I slutet av juni kom regeringens lagrådsremiss om skärpningar i exportkontrollen av krigsmateriel. Demokratisk status ska utgöra ett centralt villkor när tillstånd prövas. Om det förekommer allvarliga och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter eller grava brister i mottagarens demokratiska status utgör det hinder för beviljande av tillstånd.

Hallå där, Afrah Nasser

Afrah Nasser.Afrah Nasser, mottagare av Eldh-Ekblads fredspris. Foto: Elmer Kauko

Skribenten, bloggaren och föreläsaren Afrah Nasser från Jemen får Svenska Freds finaste utmärkelse, Eldh-Ekblads fredspris, för att hon fördjupar bilden av det underbevakade kriget och lyfter fram människorna. 

Krönikan: Globalt Aurora borde öva på fred, inte krig

Susanna Alakoski.Susanna Alakoski. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin Dimman sammanpressad i dalgången. Narsarsuaq där under. Planet cirkulerar en timme över glaciären som sägs motsvara vägen mellan Köpenhamn och Kapstaden.