Arbetar för en fredligare värld

Pax nr 5 2008

08-5.jpg
Foto: Eric Miller

Klimatförändringarna kan bli en bidragande orsak till väpnad konflikt – men de kan också få människor att samarbeta. Pax har besökt Kenya som redan drabbats av det ändrade klimatet. Senaste Pax berättar också om ett konfirmationsläger på en flygflottilj, att Sverige i sista stund bestämde sig för att skriva på ett klustervapenförbud och inte minst om människor som vill visa på alternativ till segregation mellan människor. Israeler plockar oliver med palestinier, i det sekteristiska Libanon bygger Offre Joie broar mellan människor från åtskilda grupper.

Konfirmation på flottiljen

”Vi ser det som en möjlighet att rekrytera till försvaret”

Spännande samtal om Gud och studiebesök i hangarerna. Sommarens konfirmandläger på F21 i Luleå arrangeras gemensamt av församlingen och flottiljen. Men där kyrkoherden talar om fördjupade samtal, så talar flottiljchefen om möjligheten att rekrytera till värnplikten.

Klimatkris källa till både konflikt och samarbete

Tema: I klimatförändringens spår

Klimatförändringarna kan bli en bidragande orsak till morgondagens konflikter. I sköra samhällen runt om i Afrika kommer trycket på resurserna att hårdna – men att miljön ensam skulle utlösa krig är att förenkla och överdriva.

Vattenproblem löstes gemensamt i Nanyuki

Tema: I klimatförändringens spår

Nobelpriset förändrade allt

Tema: I klimatförändringens spår

För fyra år sedan fick Wangari Maathai från Kenya Nobels fredspris. Kampen mot skogsavverkning, som hon fört i 30 år, blev plötsligt synlig och Wangari Maathai fick en global plattform att agera från.

Förändringsbygge

Offre Joie vill motverka segregationen och bygga upp civilt samhälle i Libanon

Dags att en gång för alla avskaffa plikten

Det har ansetts vara det mest jämlika alternativet. Det mest rättvisa. Det bästa för folkförankringen. För vi kommer inte att hitta några som vill ställa upp annars. Och i värsta fall kommer det att väcka antimilitaristiska känslor hos befolkningen (hemska tanke!). För allt i världen, slopa inte värnplikten.

Sverige skriver på förbud av klustervapen

I dagarna, den 3 december, skrivs ett förbud mot klustervapen under i Oslo – och Sverige är ett av länderna som är med. Regeringen bestämde sig i sista stund, bara ett par veckor före Oslomötet.

Regeringen vill ta bort särskild utlandsstyrka

I Sveriges framtida försvar kommer det inte längre finnas någon skillnad mellan nationella och internationella förband. Regeringen vill att det blir en svensk yrkesarmé och att hemvärnet får utökade uppgifter.

Vapen förstörda i aktioner

Dom mot fredsaktivister från nätverket Ofog har fallit. Ytterligare tre personer väntar på rättegång – men gruppen utesluter inte fler aktioner.

I mitten av oktober iscensatte fem personer från kampanjen Avrusta en dubbelaktion mot BAE Systems Bofors i Karlskoga och Saab Bofors Dynamics i Eskilstuna. Målet var att hitta vapen avsedda för export och förstöra dem.

Aktivism i olivlunden

Israeler hjälper palestinier med skörden som ett litet men konkret fredsarbete

Bili´in – byn som inte ger upp

Med musik, böner, bajsballonger och egna små murar har människorna i den palestinska byn Bil´in, belägen mellan Tel Aviv och Jerusalem, protesterat mot bygget av muren. Byn har blivit världskänd för sitt uthålliga och kreativa ickevåldsmotstånd som pågått i flera år.

”Svenska freds bör stödja upprop för avrustning”

Den 16 oktober var jag med i en avrustningsaktion inom nätverket Ofog. I Eskilstuna oskadliggjorde vår aktionsgrupp exemplar av granatgeväret Carl Gustaf. Vi hade information om att en stor order av just Carl Gustaf skulle levereras till USA under 2009 och dessa riskerade att användas i det folkrättsvidriga kriget i Irak.

Recension: Säkerhetspolitik för en ny tid

Av: Linda Åkerström, Pax Förlag

Aktuell översikt av försvarsdebatt

Recension: Sveriges afrikanska krig

Av: Bengt Nilsson, Timbro

Onyanserat om bistånd till krig

Recension: Ickevåld: Handbok i fredlig samhällsförändring

Av: Klaus Engell-Nielsen, Annika Spalde, Pelle Strindlund, Karneval förlag

Matnyttigt för alla om ickevåld

Recension: Sista kulan sparar jag åt grannen

Av: Fausta Marianovic, Albert Bonniers förlag

Starkt vittnesmål från Balkan

Recension: Unge Freud i Gaza

En film av:  PeÅ Holmquist och Suzanne Khardalian

På besök i Gazas hemliga rum

Samarbetet med soldatmödrarna avslutas

I över tolv år har Svenska freds samarbetat med de ryska soldatmödrarna, men nu avslutas det biståndsstödda samarbetet. Ordförande Tatjana Znatjkova var i Sverige i slutet av november för att ta emot pengar som Värnpliktsrådet samlat in till soldatmödrakommittén. Hon är ledsen över att stödet från Sverige upphör, bland annat för att möjligheterna för soldatmödrarna att träffas nu minskar.