Arbetar för en fredligare värld

Pax nr 5 2014

Efter de misstänkta ubåtskränkningarna i Stockholms skärgård höjs kraven på upprustning av det svenska försvaret. Helt fel väg att gå för att öka vår säkerhet, menar Anna Ek. Pax berättar också om Ramzan Musliev vars bröder fördes bort 2002 i Tjetjenien. Nu har Europadomstolen dömt Ryssland som ansvarigt för kidnappningarna. I Afghanistan vill de unga aktivisterna i Afghan Peace Volunteers jobba för nedrustning. Svenska Freds har haft workshops för dem i deras fredskollektiv i Kabul. Läs tidningen direkt i den bläddringsbara versionen ovan, ladda ner som pdf eller läs artiklarna separat nedan. Dela gärna!  

"Naiv tro på upprustning"

ubåtEn eller ett par svenska ubåtar till ökar inte säkerheten, menar Anna Ek. Foto: Daniel Holking

Anna Ek efterlyser nytänkande i stället för gamla välbekanta åtgärder från kalla kriget för att öka säkerheten i Sverige och omvärlden.

Domar ger tjetjener hopp

Tjetjeniens mödrar.Magomed Yalkharo, Madina Magomadova och Ramzan Musliev.

Sommaren 2002 fördes Ramzan Muslievs bröder bort av militärer. De kom aldrig tillbaka. Nu har Europadomstolen fastställt att Ryssland är ansvarigt för kidnappningen i Tjetjenien.

Hopp bland unga aktivister

APVI kollektivhuset i Kabul har de unga aktivisterna i APV en fristad utan vapen eller vakter där de kan diskutera fred. Foto: Afghan Peace Volunteers

De unga fredsaktivisterna i Afghan Peace Volunteers arbetar för nedrustning i Afghanistan.

Förslag till regeringen: Diplomatiska snabbinsatsstyrkor

Svenska Freds hoppas att den nya regeringen satsar på fredlig konflikthantering.

På ett möte på Utrikes­departementet påminde generalsekreterare Christoffer Burnett-Cargill om regeringsskrivelsen från 2000, som satte fredlig konflikthantering och förebyggande arbete i fokus.

Hallå där, Fanny

FannyFanny Svensén. Foto: Charles L Sjölander

Fanny insåg att fred är en grundförutsättning om man vill jobba för mänskliga rättigheter och mot förtryck. Därför engagerade hon sig i Svenska Freds. I år blev hon ordförande för Stockholms freds.

Hur har året varit?

Krönikan: När fred är målet blir resan livslång

AgnesAgnes Hellström. Foto: Viktor Fremling

”Vad är fred?” frågar min dotter.

Hon ligger i sin säng och jag har just tagit de första tonerna till godnattsången: I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut. Jag drömde det var fred på jord och alla krig var slut.”