Arbetar för en fredligare värld

Protester mot vapenmässa i Stockholm

Flera fredsrörelser i Stockholmsområdet samlade sig för att protestera mot Sveriges första militära vapenmässa. Sverige är redan i dag det land som exporterar mest vapen per invånare. 

Tidigare mässor som hållits i Sverige har varit små och haft mer form av seminarieträffar, så när Svenska freds ordförande Anna Ek först hörde talas om mässan som går under namnet Future Defence and Security, trodde hon att det var mer av samma. 

– När vi sedan kollade upp det verkar det här vara betydligt större och det finns också en utställningsdel. Det är svårt att få grepp om vad som kommer att ställas ut men Linda Åkerström, som är ansvarig för nedrustningsfrågor, och jag har varit på två mässor i Indien tidigare och vi kommer att göra en specialguidad visning på Stockholmsmässan, säger Anna Ek. 

Hennes förhoppning är att journalister ska följa med på visningen och hon är ganska säker på att Svenska freds-representanterna kommer att ge en annan information än mässutställarna.

– Det är svårt att veta i förhand hur utställningen kommer att se ut, därför tror vi att en visning som lyfter fram fakta som inte finns med i utställningen kan vara bra, säger Anna Ek. 

De senare åren tycker hon sig ha sett en ökad acceptans bland svenskar när det gäller vapenexport och en ökad militarisering av samhället. 

– Det finns en studie som gjorts över européernas syn på militära insatser och där stod svenskarna ut som de allra mest positiva. Det tyder på någon slags tilltro till vad staten gör, och mässan är en del av det. Det finns en brist på alternativ information och därför har vi valt att göra den här guidade visningen för att sätta vårt perspektiv på det hela, säger Anna Ek. 

Dataspelsspråk

När det gäller seminarierna på mässan vänder hon sig bland annat emot språkbruket som används och pekar särskilt ut en föreläsning med rubriken ”Point, click and kill – the warfare of tomorrow”. 

– Det är ju ett dataspelsspråk, men detta är ingen datorfestival, det är en vapenmässa. Vi vill visa på det hemska och absurda språket. Och verkligheten som mässan står för, säger Anna Ek. 

Mässan kommer att hållas 27 till 29 november på Stockholmsmässan och när Pax går i tryck har kampanjen Stoppa dödsmässan! precis dragit igång. Bakom den står fyra fredsorganisationer i Stockholmstrakten: Stockholms fredsförening (Svenska freds lokalförening i Stockholm), Ofog, kvinnor för fred och IKFF, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet. 

– Vi har gått samman för att visa att vi är många som tycker samma sak. Det ger mer tyngd åt vår protest. Vi ska inte ha vapenmässor. Det är som om Sverige ger legitimitet till den enorma vapenhandeln som finns, säger Åsa Murray från IKFF. 

Hon är ordförande i föreningens Stockholmskrets och hon hoppas att kampanjen Stoppa dödsmässan! ska få mycket uppmärksamhet i media. 

Demonstration vid mässan

En fredlig demonstration är planerad att hållas utanför Stockholmsmässan. Bland de fyra föreningar som dragit igång kampanjen finns även nätverket Ofog. 

– Vi kommer att dela ut flygblad, sätta upp affischer, lägga ut videolänkar på You Tube och skriva debattartiklar. Vi vill verkligen medvetandegöra folk genom så många kanaler som möjligt. Många tar lättvindigt på vapenexporten och avsäger sig ansvar för att det är lagligt. Att ha en vapenmässa i Sverige är helt galet, det är som om vi accepterar att vapenexport är något vi ska syssla med, säger Pelle Sunvisson från Ofog. 

Mässan i Stockholm hoppas han kan bli en ögonöppnare för många. 

– Svenskar engagerar sig gärna mot vapenexport, men många är naiva. Det är svårt att ta till sig och förstå vad som händer. Nu hoppas jag att många kommer till demonstrationen, säger Pelle Sunvisson. 

Han var en av dem som först fick reda på att mässan skulle hållas – och det var en ren slump. 

– Vi lanserade vårt projekt ”vapenfadder” på Östermalm. Det är ett projekt om vapen, fullt av satir. Men en av männen jag pratade med förstod inte det. Han tyckte att ”vapenfadder” var något bra. Det visade sig att han var arrangör till vapenmässan och berättade om den för mig, säger Pelle Sunvisson. 

Mannen var Erik Hasselström, projektledaren bakom Future Defence and Security. Men han vill absolut inte kalla det för en vapenmässa – trots att vissa utställare kommer att visa upp just vapen. 

– Nej, vi har valt att kalla det en försvars- och säkerhetsmässa, vilket är mer generellt och då ingår vapen som en del. Men det är inget märkvärdigt med det. Vi ser detta som en marknadsplats där svenska företag kan visa upp sig, säger Erik Hasselström. 

GÖRREL ESPELUND

Copy: Pax och artikelförfattaren

Upplaga av Pax: 
Pax nr 5 2012