Home / Upptäck / Vapenexport / PAX 1/18: ”VAPEN DRIVER FRAM KRIGEN”

PAX 1/18: ”VAPEN DRIVER FRAM KRIGEN”

2018-03-08

Ali Zardadi från Afghanistan kom till Sverige som 16-åring. Han vill väcka opinion mot vapenexport.

Ali Zardadi på Skärholmens torg.
Ali Zardadi vill väcka opinion mot vapenexport och visa på kopplingen mellan exporten och flyktingar.

När Ali Zardadi upptäckte att hans nya hemland exporterade vapen blev han förvånad och upprörd. Han ser tydliga kopplingar mellan vapenexport och människor på flykt.

– Att exportera vapen är att exportera döden, säger Ali Zardadi, vilket han också skrev i en debattartikel nyligen på Stockholm Direkt där han argumenterade mot svensk vapenexport.

Ali Zardadi är från Afghanistan och kom ensam till Sverige som 16-åring 2016.

– Jag visste ingenting, jag visste inte ens hur man köper en tågbiljett. Jag har lärt mig väldigt mycket på kort tid.

Ali lärde sig svenska och engagerade sig i samhällsfrågor och det var då han fick reda på att Sverige är ett av världens största vapenexportländer.

– Ett land som Sverige, som står för medmänsklighet, mänskliga rättigheter, en massa bra saker – och så finns vapenexporten. Man ska verkligen kämpa för att den ska stoppas. Jag blev upprörd.

Han läser programmet för vård och omsorg på gymnasiet och hade en lektion om dilemman. Vapenexporten dök upp som ett sådant, han började läsa allt han kunde hitta om det och drog också sina egna slutsatser.

– Varför är det krig? Jo: Vapen driver fram krigen, det är vapen som dödar och skadar människor och kan bara användas för det. Så enkelt är det, säger Ali Zardadi.

Ali Zardadi är mycket engagerad i samhällsfrågor och särskilt i frågor som handlar om asyl och nyanlända, migrationsfrågor, och de frågorna hänger ihop med vapenexporten, menar han.

Driver på flykt

– Det är vapen som skapat en osäker värld och drivit människor på flykt. Om vapen inte skulle exporteras skulle det inte vara några krig, säger han och nämner också Rysslands och USA:s export och inblandning i krigen i Afghanistan.

Han konstaterar att Sverige inte säljer vapen direkt till just Syrien och Afghanistan, varifrån många flyktingar kommer till Sverige, men han menar att svensk export bidrar även till dessa krig eftersom Sverige exporterar vapen till länder som är inblandade i krigen.

– När det finns moderna krigsmateriel blir krigen ännu värre och större och ännu fler förlorar sina liv. Ingen kan kontrollera var svenska vapen hamnar. Vapen går till de länder där de behövs, de länder som är i krig.

Men främst är Ali Zardadi engagerad i flyktingfrågan, för han träffar så många unga människor som är oroliga och otrygga. Själv har han fått tillfälligt uppehållstillstånd, men han lider med dem som inte fått det och försöker hjälpa dem så mycket han kan. I början kändes det hopplöst för han ville hjälpa alla, nu har han insett att det är en mer framkomlig väg att hjälpa individer. Skolan tar upp det mesta av hans tid, men han föreläser också om ensamkommandes situation, deltar i demonstrationer och debatter och skriver debattartiklar. Han har också skrivit en bok, ”Ängeln och sparven”.

– Den är en bok som handlar om ensamkommande och om längtan, saknad. När jag kom saknade jag min familj väldigt mycket, många gånger kände jag längtan och oro och då skrev jag ner tankarna. Till slut blev det en bok, berättar han.

Ali växte upp i Ghazniprovinsen i en familj som han beskriver som kärleksfull: ”som en typisk svensk familj” där alla betyder mycket för varandra. Han flydde med sin familj. När de var i Iran, på väg över gränsen till Turkiet, uppstod tumult och han kom bort från resten av sin familj. Han fick hjälp att ta sig till Sverige. Efter några månader lyckades han få kontakt med sin mamma igen. Hon var då tillbaka i Afghanistan.

Ali tycker ändå att han är privilegierad jämfört med många andra afghaner – han har fått bra vänner i Sverige och ett tryggt hem.

Ali har drömmar, både för egen del och mer allmänna. Den allmänna är att människor ska ta hand om varandra, att ingen ska vara tvungen att lämna sin familj, att det ska bli en värld utan krig och gränser. För egen del vill han bli klar med studierna och träffa sin mamma igen.

– Jag vill bli en positiv och bra individ för samhället och göra mamma stolt.

Jobba med äldre

Till att börja med vill Ali jobba med äldre människor, för han ser att det är något som det svenska samhället behöver. Men han tror att han kommer att vidareutbilda sig senare och engagera sig i frågor som handlar om människors liv.

Ali har mycket på hjärtat som han skulle vilja förmedla.

– Men det jag känner just nu som behöver sägas är att alla ska visa hänsyn, kärlek och medmänsklighet till varandra, ta hand om varandra. Alla har inte sina familjer här, alla har inte någon som kan trösta, alla har inte tak över huvudet eller mat att äta. Då är det vårt ansvar att ta hand om dem. Alla kan göra något – ett varmt ord räcker, en kram. Det betyder väldigt väldigt mycket.

EVA KELLSTRÖM FROSTE

Pax nr 1 2018