Arbetar för en fredligare värld

Senaste nytt

Publicerad 2009-05-26

Historiska förhandlingar om att förbjuda kärnvapen

Denna vecka pågår den första veckans förhandlingar i FN i New York om att förbjuda kärnvapen. Det är en historisk händelse. Att frågan kommit så långt är mycket tack vare civilsamhällets arbete med att omdefiniera debatten genom att lyfta de humanitära konsekvenserna av kärnvapen som det centrala argumentet för att förbjuda dem.

Osmakligt avtal som sänder helt fel signaler

13 mars undertecknade näringsminister Mikael Damberg ett militärt samförståndsavtal, ett så kallat Memorandum of understanding,  - MoU, med Colombias försvarsminister. Denna sorts mellanstatliga försvarsavtal är viktiga för vapenindustrin och banar vägen för en eventuell försäljning av Jas Gripen till landet. Colombia har nyligen, efter långa och svåra fredsförhandlingar, skrivit under ett fredsavtal. Detta fredsavtal är ännu skört och vägen till en stabil fred i landet är lång. 

Pax nr 1: Forskning för fred, utmaningar i USA och en jourhavande vapenvägrare

Pax intervjuar Sveriges första fredsprofessor, Peter Wallensteen, som tror på fredsforskningens möjligheter att göra skillnad. Nu är han aktuell med en bok om nordisk medling, som behövs och fungerar enligt författarna. Värnplikten är på väg att återinföras. Jerker Dahne minns tiden som jourhavande vapenvägrare i Svenska Freds.

Vapenexporten till diktaturer fortsätter

I dag presenterar myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) statistik över Sveriges export av krigsmateriel under 2016. Statistiken visar en fortsatt export av krigsmateriel till diktaturer och länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter, sex år efter att riksdagen beslutade att skärpa regelverket för denna export. Ännu har inga skärpningar genomförts.

”Helt fel väg att gå för att skapa fred i skakig situation”

Enligt Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor i Svenska freds- och skiljedomsföreningen, innebär den svenska regeringens avtal med Colombia ett aktivt stöd till försäljningen av krigsflygplanen.

– Att aktivt marknadsföra och övertala Colombia att köpa Jas-plan är fel väg att gå för att skapa varaktig fred i en väldigt skakig situation, säger hon.

Colombia behöver inte mer vapen

Det är osmakligt av näringsminister Mikael Damberg att stötta en försäljning av krigsflygplan till Colombia. Jas Gripen är det sista landet behöver, skriver ordföranden i Svenska Freds Agnes Hellström.

Den feministiska regeringens största prövning

I dag är det den tredje internationella kvinnodagen sedan Sverige fick en feministisk regering. En regering som har ansvaret och uppdraget att arbeta för jämställdhet och för kvinnors och flickors rättigheter. En regering med en uttalat feministisk utgångspunkt som ska genomsyra samtliga politikområden. Det gäller även försvars- och säkerhetspolitiken och det gäller vapenexporten.

Pax nr 1 2017

En fredsprofessor, en totalvägrare och en tidigare ärkebiskop deltar i Pax nr 1.

Recensioner av "Den svenska vapenexporten"

”Skakande läsning i osäkra tider”

”Åkerström koncentrerar sig enbart på Sveriges roll i det globala maktspelet, vilket räcker mer än väl.

"Det om överraskat mest är alla glada hälsningar"

- Det som överraskat mest är alla glada hälsningar vi fått. 

Daniel Holking intervjuas i tidningen Kungsholmen om kampanjen "Selma för fred" som hittills gett över 100 000 kronor till Svenska Freds fredsarbete.

>> Sid 20 och framåt

Prenumerera på innehåll