Arbetar för en fredligare värld

Texten "135 år för freden", bild fredsdemonstration i början på 1900-talet.

Svenska Freds fyller 135 år

135 år av fredsbyggande är något att fira. Den 2 april fyller Svenska Freds 135 år. Sedan 1883 har denna envisa, engagerande och kraftfulla förening skapat förändring och lyft fredliga alternativ till väpnad konflikt och militär upprustning. I 135 år har Svenska Freds varit en stark röst som med små resurser gjort stor skillnad. 

Tillsammans har vi varit med och bidragit till en fredlig upplösning av den norsk-svenska unionen redan 1905. Vi fick på 1920-talet igenom rätten till vapenfri tjänst som ett alternativ till militärtjänst. Under 1950- och 60-talet stoppade vi försöken att utveckla svenska kärnvapen. Vi har avslöjat flera stora skandaler som Bofors vapensmuggling på 1980-talet. Vi har förbjudit personminor och klustervapen. Vi har fått Sverige att avsluta sitt militära samarbetsavtal med Saudiarabien och vi har sett till att Sverige fått ett demokratikriterium för vapenexporten.

Den 2 april fyller även Svenska Freds ordförande Agnes Hellström år. Hon och Svenska Freds önskar sig bara en sak i födelsedagspresent - hållbar fred i världen.

Ditt stöd behövs! Ge en gåva till vår 135-årsinsamling så att vi kan fortsätta arbeta för hållbar fred.

>> Till insamlingen

Vi vet att världen går att förändra, vi har gjort det förr och kommer att göra det igen. Ditt stöd är ovärderligt i vårt arbete för freden.

Tack!

 

Publicerad 2018-03-29