Arbetar för en fredligare värld

Christoffer Burnett-Cargill och Anna Ek i Almedalen, Visby.
Generalsekreterare Christoffer Burnett-Cargill och ordförande Anna Ek i Visby.

Svenska Freds i Almedalen!

Svenska Freds deltog vid Säkerhetspolitiskt sommartorg i Almedalen. Under veckan arrangerade vi där flera högaktuella seminarier. Vi hade även med en samarbetspartner från Afghanistan, kommenterade försvarsministern, serverade politiker 'fredsfika' samt grillade en minister!

Under rubriken "Statens hemliga affärer" diskuterades Ekots avslöjande om planerna på en vapenfabrik i Saudiarabien och de krav på ökad öppenhet som följt i dess spår. Hur kan insynen och transparensen öka inom försvarspolitiken och hur långt vi är beredda att gå? Du kan se hela seminariet i efterhand här

Gäst från Afghanistan
På seminariet "Afghanistan efter 2014" diskuterades vad som händer när de svenska trupperna dras tillbaka från Afghanistan och hur freden kan byggas och en hållbar utveckling främjas på bästa sätt. Vi var speciellt glada att Khibar Rassul från vår samarbetsorganisation CPAU i Afghanistan deltog och gav intressanta perspektiv till diskussionen.

Vi fick även möjligheten att kort kommentera försnacket med försvarsministern Karin Enström, samt ställa en fråga till henne. Här kan du se hela inslaget från början.

Tillsammans med Kristna Fredsrörelsen, FN-förbundet, Amnesty, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet arrangerade vi seminariet "Kan ett nytt vapenhandelsavtal rädda liv?", om behovet av ett globalt vapenhandelsavtal. Idag är bananhandeln mer reglerad än handeln med vapen, trots att vapen orsakar död och lidande.

Burma - varaktig förändring eller bakslag?
Vi avslutade Almedalsveckan med att diskutera förändringens tid i Burma. Aung San Suu Kyi har valts in i parlamentet, men frågan är hur den djupare bilden av demokratirörelsen i Burma ser ut. Kan världen hoppas på en varaktig förbättring, eller kommer det att bli ett bakslag?

Se hela det spännande programmet för Säkerhetspolitiskt sommartorg i Almedalen 2012 här.  Alla seminarier går att se i efterhand på sommartorgets webbplats - så även du som inte var i Visby kan du ta del av diskusionerna och lyssna på debatterna!

Fredsfika med politiker
Under veckan träffade vi även politiker som sitter i riksdagens utrikes- och försvarsutskott för att diskutera olika fredsfrågor. Vi serverade dem en 'fredsfika'!

Pressklipp under veckan
Här följer en del av det mediagenomslag som vi fick i Almedalen i år:

- "Saudigate var en ögonöppnare", Anna Ek intervjuas på DN.se. Se inslaget här.

- "Försvarsmakten: Frågan omgärdas av schizofreni". Lisa Röstlund från Politikerkollen på Aftonbladet bloggade om seminariet "Statens hemliga affärer".

- "Fler kommer vilja riva upp Saudi-avtalet", Anna Ek grillar Erik Ullenhag i SVT. Se inslaget här.

- DN-debatt om "Rätt vapenavtal kan rädda liv". Läs artikeln här.

Mer på sociala medier
Du kan följa allt som hände på Säkerhetspolitiskt sommartorg på Facebook och Twitter och bläddra i vårt bildgalleri från veckan!

Publicerad 2012-06-11