Arbetar för en fredligare värld

almedalsveckan_2015_foto_joakim_berndes_cc.jpg
Svenska Freds kommer med vapenexport på agendan till Visby. Foto: Joakim Berndes, CC

Svenska Freds i Almedalen: Vapenexport och feministisk utrikespolitik

Vapenexport och det nya regelverket står i fokus under Svenska Freds deltagande under Almedalsveckan. Medarbetare på Svenska Freds finns på plats i Visby och kommer att delta i flera seminarier. 

Tisdagen den 4 juli deltar Svenska Freds ordförande Agnes Hellström i seminariet ”Svensk vapenexport till diktaturer - om kryphål i lagen och att hålla vad man lovar”. I höst ska riksdagen anta nya regler för export av krigsmateriel. Trots att respekt för mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för tillstånd exporteras krigsmateriel till diktaturer och länder med allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna. Kommer riksdagen att täppa till kryphålen?

Onsdagen den 5 juli presenterar 19 medlemsorganisationer i Concord för andra året i rad sin granskning av den feministiska utrikespolitiken. Agnes Hellström är med i den panel som under rubriken ”Hur feministisk är Sveriges utrikespolitik?” ska diskutera vilket genomslag Sveriges feministiska utrikespolitik har fått under det gångna året. Fokus kommer att ligga på Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd, Sveriges roll för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, samt den svenska vapenexporten och den svenska migrations- och flyktingpolitiken. 

Detta seminarium kan också ses på webben hos "Sverige i världen".

Samma dag deltar vi i seminariet ”Sverige som vapenhandlare och fredsmäklare, hur går det ihop?” tillsammans med ärkebiskop emeritus KG Hammar. Mer än hälften av svenska folket vill inte att Sverige exporterar vapen och över 80 procent motsätter sig vapenexport till diktaturer. Ändå verkar det vara mycket svårt att förändra politiken. Varför? Är Sveriges roll som å ena sidan vapenhandlare och den andra fredsmäklare någonting vi får leva med? Eller kan den förändras? Hur är det att arbeta mot vapenhandel i dag och vilka argument upprätthåller vapenexporten? Dessa frågor diskuteras med utgångspunkt i Linda Åkerströms (nedrustningsansvarig på Svenska Freds) bok "Den svenska vapenexporten" och initiativet Katarinauppropet. Seminariet följs av ett eftersnack med fri diskussion.

>> Mer information om ”Hur feministisk är Sveriges utrikespolitik?”

>> Mer information om ”Svensk vapenexport till diktaturer - om kryphål i lagen och att hålla vad man lovar”

>> Mer information om ”Sverige som vapenhandlare och fredsmäklare, hur går det ihop?”

>> Mer information om ”Eftersnack – Sverige som vapenhandlare och fredsmäklare, hur går det ihop?”

Publicerad 2017-06-13