Arbetar för en fredligare värld

Svenska Freds i media

Publicerad 2009-05-25

"Trots uppenbara skäl som talade emot exporten vägde annat tyngre"

– Trots uppenbara skäl som talade emot exporten vägde annat tyngre. För Filippinerna ville man att vapenindustrin skulle kunna hedra ingångna avtal. Exporten till Förenade Arabemiraten skedde genom ett annat land, och samarbetet ansågs vara så viktigt att ISP, Inspektionen för strategiska produkter, valde bort andra hänsyn, säger Linda Åkerström vid Svenska Freds.

"Sverige bidrar till att förvärra konflikten"

Indien befinner sig sedan årtionden tillbaka i konflikt med Pakistan. Svenska freds påpekar att att man enligt svenska vapenexportregler inte bör sälja vapen till länder som befinner sig i väpnad konflikt. Men Sverige exporterar redan vapen till båda länderna.

– Sverige förser båda sidor med vapen. Det bidrar till att förvärra konflikten, säger ordföranden Agnes Hellström till Syre.

"Nyckfullt agerande bidrar inte till fred"

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström diskuterade den 16 april i Morgonstudion i SVT situationen i Syrien och USA:s, Frankrikes och Storbritanniens bombningar efter den misstänkta kemvapenattacken.

"Problematiskt om Sverige bistår militären i Förenade Arabemiraten att bli starkare"

Det kommer reaktioner på Luftfartsverkets samarbete med ett bolag i Förenade Arabemiraten. Samarbetet, som ska vara civilt, har kopplingar till militären i Förenade Arabemiraten. På en av flygplatserna som ingår i samarbetet flygleds militärer som genomgår en kvalificerad militär pilotubildning.

"Nya lagen ger stort utrymme för tolkning"

Avsikten med det nya demokratikriteriet i exportlagen är att strama upp. Men Svenska Freds anser att den nya lagen ger stort utrymme till tolkning.

"Om Sverige ska stå upp för demokrati kan vi inte stärka diktaturer med vapen"

– En förutsättning för en trovärdig svensk utrikespolitik är att all vapenexport till ickedemokratier och människorättskränkare avslutas. Om Sverige ska stå upp för demokrati kan vi inte samtidigt legitimera och stärka diktaturer med vapen, säger Kajsa Sörman.

>> Läs hela artikeln

"These are countries that are notorious for violating human rights"

"These are countries that are notorious for violating human rights," SPAS spokesperson Linda Åkerström told The Local, adding that one of the biggest surprises in reading the report was the fact that Sweden has just added the Philippines to its list of export clients.

"Bofors fick sin första kanonorder 1883, av en händelse samma år som Svenska Freds bildades"

Inför riksdagens beslut om en ny lag rörande vapenexport intervjuas Linda Åkerström från Svenska Freds i Godmorgon Världen om den svenska vapenexportens historia. Programmet handlar också om relationen mellan mänskliga rättigheter, demokrati och vapenexport. Saabs informationsdirektör Sebastian Carlsson intervjuas om Saab:s fabrik i Förenade Arabemiraten. 

Svenska vapenexporten ökade i fjol

På Svenska Freds ser man med oro på att länder med bristande respekt för rättigheter finns med på exportlistan.

"Nu är det upp till politikerna att visa att de menar allvar med skärpningen"

– Ja, vaga formuleringar öppnar för att antingen tolka dem strikt eller väldigt tillåtande, så nu är det upp till politikerna att visa att de menar allvar med skärpningen. Svenska Freds strävade efter ett totalförbud mot export av krigsmateriel till icke-demokratier, säger Agnes Hellström.

>> Läs hela artikeln

Prenumerera på innehåll