Arbetar för en fredligare värld

the_singing_sailor.jpg
The Singing Sailor Underwater Defense System
Pressmeddelande från Svenska Freds, 11 maj 2015

Svenska Freds sjösätter välkomnande försvarssystem

>> IN ENGLISH
Den 27 april sänktes ”The Singing Sailor Underwater Defense System” ner i havet i skärgården utanför Stockholm. Systemet är alternativt försvarssystem för att stoppa eventuella ubåtsattacker.

Den sjungande sjömannen sänder i morsekod ut "This way if you are gay”. För ubåtar som passerar i närheten är den även utrustad med en blinkande neonskylt med texten "Welcome to Sweden. Gay since 1944." (året då Sverige legaliserade homosexualitet).

Den sjungande sjömannen som kostar en bråkdel av vad den svenska militärens resultatlösa ubåtsjakter kostat är också ett bidrag till debatten om att vi år 2015 borde flytta militära resurser till utveckling och nytänkande.

- Finns det någon u-båt där nere och det är någon ur besättningen som hör eller ser sjömannen är de välkomna att gå med oss i Prideparaden den 1 augusti i Stockholm. I tider av oro är kärlek och fred över gränser ännu viktigare än vanligt. Vi vill göra slut med våldet. Erbjudandet gäller givetvis även svenska u-båtar och militär personal och alla andra som vill gå med oss, säger Daniel Holking, kommunikations- och insamlingsansvarig på Svenska Freds.

Militär upprustning i sig är en starkt bidragande orsak till konflikter.
- Om militära aktioner och vapen hade fungerat som konfliktlösande metoder skulle det varit fred i världen för länge sedan. Det kanske kan tyckas konstigt att en fredsorganisation använder en provocerande sjöman som budskapsbärare, men vi vill uppmana den svenska regeringen att tänka nytt och lägga försvarsresurserna på fredliga samarbeten och utveckling istället. Det finns mängder av moderna exempel i världen på hur konflikter kan lösas utan militär inblandning, säger Anna Ek.

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, världens äldsta fredsorganisation och tre gånger inblandade i Nobels fredspris, är övertygade om att konflikter kan undvikas genom samarbete och diplomati.

För mer information, teknisk data och dokumentation, se http://www.svenskafreds.se/singingsailor/sv.html

Stöd The Singing Sailor och Svenska Freds arbete.
Genom att SMS:a SINGING SAILOR till 72980 bidrar du med 20 kr.

Fotnot: Den 24 april lade den svenska regeringen in en proposition om att upprusta det svenska försvaret med ytterligare 10,2 miljarder kronor.

Kontakt:
Anna Ek, ordförande Svenska Freds:
070-954 05 13anna.ek@svenskafreds.se

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Polhemsgatan 4, 112 36 Stockholm | Tel: 08-55 80 31 80 | Plusgiro: 90 10 85-1 Följ Svenska freds på Facebook och Twitter

Publicerad 2015-05-11