Arbetar för en fredligare värld

almedalsveckan_2015_foto_joakim_berndes_cc.jpg
Stoppa nazisternas deltagande i Visby. Foto: Joakim Berndes, CC

Till Almedalsveckan: Våga säga nej till Nordiska motståndsrörelsen

Hej! Det var med bestörtning som vi för en tid sedan tog del av nyheten att Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ska få hyra plats under Almedalsveckan för att torgföra sina åsikter. NMR är en öppet nazistisk och rasistisk organisation. Ett parti med en uppenbart odemokratisk och rasistisk agenda, vars medlemmar sprider skräck med både retorik, hot och våld, hör inte hemma på den arena som Almedalen ska vara, en arena som främjar demokratisk debatt om samhällsfrågor. 

Vi har en generös yttrandefrihet i Sverige och den ska vi vara rädda om. Just därför är det viktigt att våga säga nej till att upplåta utrymme till den här typen av extrema organisationer. Yttrandefrihet är individens rätt att uttrycka sina åsikter utan att straffas för det, men det innebär inte rätt till alla arenor och plattformar. En ansvarig utgivare kan säga nej till texter, det är inte censur. Region Gotland kan säga nej till NMR som hyresgäst. 

Vi är en del av det svenska civilsamhället och har under många år uppskattat möjligheten att under Almedalsveckan delta i det demokratiska samtalet, träffa människor från olika organisationer och partier, makthavare liksom gräsrötter. Vi har planerat att komma även i år för att delta på flera seminarier under veckan. Det är en viktig arena för oss, och i år har vi brännande frågor att diskutera eftersom en ny lagstiftning om vapenexporten är på gång.

Men. Vi känner stort obehag  inför att åka till Almedalen om NMR ska vara där. NMR:s yttrandefrihet sker till priset av yttrandefriheten för alla dem som inte kommer att känna sig trygga under Almedalsveckan.

Vi är starka anhängare av yttrandefriheten och nu använder vi vår till att uppmana er på Region Gotland: Våga säga nej till att NMR hyr mark! 

Hälsningar

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

Det här brevet skickade vi den 15 maj per epost till Almedalsveckan på Region Gotland.

Publicerad 2017-05-15