Arbetar för en fredligare värld

En kartong full med boken "Den svenska vapenexporten"
Pressmeddelande från Svenska Freds, 29 november 2016

Unik inblick i den svenska vapenexporten

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen släpper tillsammans med Leopard förlag boken ”Den svenska vapenexporten”, en unik inblick i hur den svenska vapenhandeln fungerar.

Sveriges vapenexport är omdebatterad och ifrågasatt. Varför följer regeringsföreträdare med på säljresor med vapenindustrin? Varför exporterar vi till diktaturer och länder som bryter mot mänskliga rättigheter? Och hur blev det egentligen med vapenexporten till Saudiarabien? Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds, besvarar de frågorna i ”Den svenska vapenexporten”. Ambitionen är att göra den komplicerade frågan om vapenexport begriplig.

”Den svenska vapenexporten” reder ut begreppen kring myndigheterna, lagarna och politiken. Men berättar också om skandalerna och konsekvenserna, hur kulturarbetare och kungahus engageras för marknadsföring, och om hur fredsnationen Sverige blev en av de största vapenexportörerna per capita i världen.

Boken baseras på de många frågor Svenska Freds i princip dagligen får från allmänhet, journalister och studenter. Linda Åkerström har under tio års tid arbetat med säkerhetspolitiska frågor inom den svenska fredsrörelsen.

– Vapenexporten är en het potatis. Här krockar värden som välfärd och ekonomisk vinning, nationellt försvar, identitet och tradition med strävan efter att främja mänskliga rättigheter, fred och demokrati. Det är det som gör frågan så intressant. Målet har varit att reda ut begreppen för den som vill förstå, granska eller påverka, säger Linda Åkerström.

Vapenexporten är fortsatt aktuell. Under våren väntas en proposition lämnas till riksdagen med förslag på nytt regelverk för vapenexport. Redan 2011 fattade riksdagen beslut om att regelverket skulle skärpas till icke-demokratiska stater, men processen har skjutits upp i flera steg.

– Vi ser hur stort både intresset och förvirringen är kring den här frågan. Vi hoppas att boken kommer att användas av alla som är engagerade i det viktiga beslut som vi står inför, säger Svenska Freds ordförande Agnes Hellström.

Kontakt:

Vill du beställa recensionsexemplar eller boka intervju, kontakta Svenska Freds pressekreterare Eva Kellström Froste på eva.kellstrom.froste@svenskafreds.se, telefon 070 763 48 57

Linda Åkerström, linda.akerstrom@svenskafreds.se, telefon 070 763 48 51

>> Pressbilder

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Polhemsgatan 4, 112 36 Stockholm | Tel: 08-55 80 31 80 | Plusgiro: 90 10 85-1 Följ Svenska freds på Facebook och Twitter

Publicerad 2016-11-29