Arbetar för en fredligare värld

www.vapenvalet.se

Vapenvalet 2014

I september är det riksdagsval men vad tycker politikerna om den svenska vapenexporten? På www.vapenvalet.se kan du läsa om partiernas officiella ställning i vapenexportfrågor men även vilken vapenexportpolitik enskilda ledamöter och riksdagskandidater vill bedriva.

Vad är vapenvalet?

Vapenvalet är en webbplats med information om det svenska riksdagsvalet 2014 utifrån en specifik politisk fråga, den svenska vapenexporten. Här kan du läsa om riksdagspartiernas officiella ställning i vapenexportfrågor, baserat på vad som sägs i partiernas styrdokument och hemsidor. Utöver de åtta partierna i riksdagen ingår också Feministiskt Initiativ och Piratpartiet i denna granskning. Du kan också se hur enskilda riksdagsledamöter och -kandidater har svarat på frågor om vilken vapenexportpolitik de vill driva om de får en riksdagsplats även efter valet.

Intresset för vapenexportfrågor växer i Sverige men det är sällan utrikespolitiska frågor får utrymme. Svenska Freds har skapat det här projektet för att ge riksdagsledamöter en möjlighet att berätta om sin politik och för att ge väljare en möjlighet att informera sig om de olika vägar som finns att ta. På så sätt hoppas vi att debatten om vapenexporten inför riksdagsvalet senare i höst ska öka och att kopplingen mellan vapenexportdebatten och riksdagsvalet ska bli tydligare. Svenska Freds vill att Vapenvalet ska vara en arena för dialog där alla åsikter om vapenexport ryms.

Kandiderar du till riksdagen 2014, se här hur du kan svara på våra frågor och delta i projektet: www.vapenvalet.se/jagvillsvara

Vill du hjälpa till att sprida projektet? Se här hur du kan göra, eller kontakta info@vapenvalet.se!

Besök www.vapenvalet.se och läs mer! Följ oss gärna på Facebook för dagliga uppdateringar: www.facebook.com/vapenvalet

Under Almedalsveckan i Visby arrangerades seminariet "Vapenexport - en viktig valfråga?". Seminariet kan ses i efterhand här!

Publicerad 2014-02-12