Arbetar för en fredligare värld

Vi förändrar världen där vi har bäst möjlighet att göra det

Varför gör vi inte mer!?

Den senaste tiden har vi fått en stor mängd tweets med frågor och allmänna kommentarer om varför vi inte twittrar och uttalar oss om olika konflikter, varför vi inte fördömer några av de frukansvärda händelser som skett på senaste tiden och militaristiska beslut som fattats av vissa av världens ledare. 

Det stämmer att vi sällan twittrar och fördömer hemska händelser i världen. Vi twittrar inte heller för att försöka påverka Assad eller Putin, inte heller Trump, May eller Guterres. Eller för den delen Kabila. Här är varför:

Vi tror inte att det är det bästa sättet för oss att förändra världen i förhållande till de resurser vi har. Om vi trodde att det skulle kunna spela stor roll för dessa ledares agerande hade vi prioriterat att twittra till dem. Därmed inte sagt att inte Twitter kan ha betydelse, men det är en fråga om prioriteringar och vi är en liten organisation, om än Sveriges största och världens äldsta. För närvarande har vi knappt tio anställda varav en person arbetar med nedrustningsfrågor. 

Vår förenings politiska arbete har alltid letts av en filosofi där vi grävt där vi stått, och gör det än i dag. Vi är övertygade om  att våra resurser bäst prioriteras där vi har möjligheter att påverka och vi vet att vi kan påverka Sveriges agerande i en riktning som är positiv för freden. Vi har gjort det förr. Sedan vi bildades 1883 har vi varit med och avskaffat det svenska kärnvapenprogrammet, vi har drivit igenom rätten till vapenfri tjänst, vi har förbjudit personminor och klustervapen och vi har i många debatter argumenterat för investeringar i fredliga sätt att förebygga och hantera konflikter. Just nu är vår mest akuta politiska fråga den om Sverige ska fortsätta beväpna diktaturer eller inte, där vi på alla sätt vi kan försöker påverka för ett förbud utan kryphål. Vi har drivit frågan om ett demokratikriterium sedan 1990-talet och fortsätter göra det när vi nu närmar oss ett avgörande.

De frågor vi engagerar oss i påverkas därmed också av hur Sveriges kontakter och relationer ser ut. Vi engagerade oss till exempel i Womens march mot president Trumps destruktiva politik för att Sverige har nära ekonomiska och militära band med USA och därmed också möjlighet att påverka. 

Sedan 1990-talet har vi arbetat med partnerorganisationer i Ryssland och Norra Kaukasus. Genom vårt arbete med organisationen Tjetjeniens mödrar har vi till exempel kämpat och stött civilsamhällets arbete för mänskliga rättigheter i Ryssland. Och vi har med dem sett hur utmaningarna ökat. Vi oroas starkt av den auktoritära och aggressiva politik som Ryssland för under Putins ledning. Vi tror på att fred byggs underifrån och att stöd till och samarbete med demokratirörelser och MR-försvarare kan påverka i Ryssland och i många andra odemokratiska länder. Mer än vad tweets kan. På samma sätt arbetar vi i ett omfattande samarbetsprojekt i Burma/Myanmar och  projekt i Ukraina där vi tillsammans med civilsamhället där arbetar för att förbättra förutsättningarna för hållbar fred.

Om du håller med om vårt idéprogram och vill påverka vad vi prioriterar för frågor är du varmt välkommen som givare eller medlem och att delta på vår kongress, där vi beslutar vilka frågor vi ska driva. Vill du ge oss större möjligheter och resurser att genomföra vårt arbete, stöd oss! 

>> Bli medlem

>> Fler sätt att stödja oss

>> Vårt idéprogram

Publicerad 2017-04-07