Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / VI FÖRÄNDRAR VÄRLDEN DÄR VI HAR BÄST MÖJLIGHET ATT GÖRA DET

VI FÖRÄNDRAR VÄRLDEN DÄR VI HAR BÄST MÖJLIGHET ATT GÖRA DET

2022-01-21

Denna artikel är en ompublicering från 2017, men som återigen har blivit relevant och därför väljer vi att lägga upp den på nytt. Viss information är daterad - men budskapet är inte det. 

 

Varför gör vi inte mer!?

Vi får ofta frågor om varför vi inte gör mer. Inte sällan är det personer som undrar varför vi inte twittrar och uttalar oss om olika konflikter, varför vi inte fördömer alla fruktansvärda händelser som sker och militaristiska beslut som fattats av vissa av världens ledare. 

Det stämmer att vi sällan uttalar oss och fördömer hemska händelser i världen, även om det händer. Det var till exempel självklart för oss att tydligt fördöma och protestera mot Rysslands aggressiva och folkrättsvidriga invasion av Ukraina i februari 2022. Men vårt fokus är generellt inte att twittra för att försöka påverka Assad eller Putin, inte heller Biden, Johnson eller Guterres. Eller för den delen Tshisekedi eller Myint Swe. Här är varför:

Vi tror inte att det är det bästa sättet för oss att förändra världen i förhållande till de resurser vi har. Om vi trodde att det skulle kunna spela stor roll för dessa ledares agerande hade vi prioriterat att twittra till dem, demonstrera och skriva uttalanden om deras beteende. Det är en fråga om prioriteringar och vi är en liten organisation, om än Sveriges största och världens äldsta nu aktiva fredsorganisation. 

Varför protesterar Svenska Freds mer mot USA än Ryssland?
Vårt föreningspolitiska arbete har alltid letts av en filosofi attvi gräver där vi står, och det gör vi än i dag. På samma sätt arbetar freds-, demokrati- och människorättsorganisationer världen över med att att påverka sina regeringar. Vi är övertygade om att våra resurser bäst prioriteras där vi har möjligheter att påverka och vi vet att vi kan påverka Sveriges agerande i en riktning som är positiv för freden. De frågor vi engagerar oss i påverkas därmed också av hur Sveriges kontakter och relationer ser ut med andra stater. Är Sveriges relationer till ett land goda, finns större anledning till direkta protester. Vi engagerade oss till exempel i Womens March mot president Trumps destruktiva politik, för att Sverige har nära ekonomiska och militära band med USA och därmed också möjlighet att påverka. 

Vi har enligt samma logik försökt påverka Sveriges politik och relationer med Ryssland. Vi har återkommande kritiserat att Sverige tagit emot ryska krigsförbrytare, uppmanat Sveriges regering att verka för att Putin lagförs för krigsförbrytelser under det andra Tjetjenienkriget och för att Sverige ska vara tydlig i sin kritik mot den ryska regimen. 

Vårt arbete har genom åren gett resultat. Sedan vi bildades 1883 har vi varit med och avskaffat det svenska kärnvapenprogrammet, vi har drivit igenom rätten till vapenfri tjänst, vi har förbjudit personminor och klustervapen och vi har i många debatter argumenterat för investeringar i fredliga sätt att förebygga och hantera konflikter. Vi startade på 1990-talet kampanjen för ett demokratikriterium för svensk vapenexport och bevakar sedan det trädde i kraft 2008 Sveriges vapenexport till odemokratiska stater. Hade vi lagt våra resurser på att istället demonstrera mot andra länders regeringar tror vi inte att vi hade fått denna påverkan. 

Svenska Freds arbete för fred, demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland och norra Kaukasus

På 1990-talet utvecklade Svenska Freds ett samarbete med partnerorganisationer i Ryssland och Norra Kaukasus. Genom vårt mångåriga arbete med bland andra ryska och tjetjenska soldatmödraorganisationer har vi stöttat och stärkt civilsamhällets arbete för mänskliga rättigheter i Ryssland. Och vi har med dem sett hur utmaningarna ökat och hur de bedrivit sitt arbete med risk för sina egna liv. Vi oroas starkt av den auktoritära och aggressiva politik som Ryssland för under Putins ledning. Vi är övertygade om att hållbar fred byggs underifrån och att stöd till och samarbete med demokratirörelser och MR-försvarare kan påverka i Ryssland och i många andra odemokratiska länder. På samma sätt har vi lett omfattande samarbetsprojekt i Burma/Myanmar och fredsbyggandeprojekt i Moldavien, Afghanistan och Ukraina där vi tillsammans med det lokala civilsamhället arbetat för att förbättra förutsättningarna för hållbar fred.

 

Sammanblandning med Svenska Fredskommittén

Ibland blandas vi samman med en organisation som heter Svenska Fredskommittén. Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och Svenska Fredskommittén är två olika organisationer. Vi har inget samarbete. 

 

Stöd oss

Om du håller med om vårt idéprogram och vill påverka vad vi prioriterar för frågor är du varmt välkommen som givare eller medlem och att delta på vår kongress, där vi beslutar vilka frågor vi ska driva. Vill du ge oss större möjligheter och resurser att genomföra vårt arbete, stöd oss! 

 

Länkar till delar av Svenska Freds tidigare arbete relaterat till Ryssland:

Blogginlägg: TIllfälle att ställa Ryssland mot väggen om Syrien https://www.svenskafreds.se/upptack/fred-och-sakerhet/blogginlagg-tillfalle-att-stalla-ryssland-mot-vaggen-om-syrien/

GP: Sverige bör se till att Putin åtalas https://www.svenskafreds.se/upptack/fred-och-sakerhet/sverige-bor-se-till-att-putin-atalas/

Pax 2007: Samövning med misstänkta krigsförbrytare kritiseras

https://www.svenskafreds.se/upptack/fred-och-sakerhet/pax-2007-samovning-med-misstankta-krigsforbrytare-kritiseras/

SvD: Fel att Sverige har strypt ryskt bistånd

https://www.svenskafreds.se/upptack/fred-och-sakerhet/fel-att-sverige-har-strypt-ryskt-bistand/

Sydsvenskan: Öka demokratistödet till Ryssland

https://www.svenskafreds.se/upptack/fred-och-sakerhet/oka-demokratistodet-till-ryssland/

Uppsala Nya Tidning: Sverige tiger om övergrepp i Tjetjenien

https://www.svenskafreds.se/upptack/fred-och-sakerhet/sverige-tiger-om-overgrepp-i-tjetjenien/

Uttalande från Svenska Freds: Dags för en tydlig dialog!

https://www.svenskafreds.se/upptack/fred-och-sakerhet/dags-for-en-tydlig-dialog/

 

Uppdaterad 2022-05-16