Arbetar för en fredligare värld

VpxInfo - Nyheter om vapenexport - 2012-02-17

Aktuellt

Arbeta mot vapenhandel? Sök vikariatet som programsekreterare!
Kristna Fredsrörelsen behöver en vikarie som kan arbeta som programsekreterare inom programmet för Mänsklig säkerhet och nedrustning. Tjänsten har fokus på vapenhandelsfrågor - både internationellt och i Sverige. Ansökan senast 20 februari.
Läs mer och sök jobbet här

UI-seminarium om vapenexport den 23 februari
Utrikespolitiska institutet (UI) har bjudit in Inspektionen för strategiska produkter (ISP), Försvarsexportmyndigheten (FXM), SAAB, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och forskare från Stockholms universitet för att diskutera utvecklingen för den svenska exporten, den svenska hanteringen och de överväganden som ligger till grund för en svensk försvarsmaterielproduktion och export. Vi kommer att diskutera de färska siffrorna för den svenska försvarsmaterielexporten som presenteras i februari.
Läs mer och anmäl dig här

Tribunalen gör pjäs om vapenexport
Teater Tribunalen i Stockholm har urpremiär den 12 mars med en föreställning om svensk vapenexport som beskrivs som ”Ett rekviem över alla människor som dött av svenska vapen”. 
Läs notisen i DN
Läs mer på Teater Tribunalens hemsida

Ny film om avrustningsaktion av vapen
Sverige är en av världens största vapenexportörer. En dag bestämmer sig fem personer för att göra något åt saken. De tror på en vapenfri värld och är beredda att gå långt i sin strävan att nå sitt mål. De kommer överrens om att bryta sig in på svenska vapenfabriker för att avrusta vapen. Men hur gör man, och vad blir konsekvenserna?
Läs mer och se trailer   

Tema: Svenska vapen/vapenhandlare på villovägar


Del 1.
17 februari
Svenska vapen i händerna på legosoldater i Irak
Amerikanska soldater har smugglat svenska pansarskott till privata säkerhetsvakter i Irak. Vapnen byttes mot sprit och en låda kubanska cigarrer. Det strider mot exportavtalet som USA slutit med Sverige. Men amerikanska myndigheter gör inget för att komma till rätta med problemet.
Läs avslöjandet i ETC

Svenska vapen används i Irak
Idag avslöjar ETC uppgifter som pekar mot att Saab Bofors Dynamics pansarskott m/86 under det senaste decenniet använts av privata säkerhetsbolag i Irak. Det finns ingen ursäkt för vapenexporten, som sker via USA. Alla argument väger lätt när du diskuterar med en ung bahrainska som riskerar att fängslas och torteras av samma regim som Sverige ger grönt ljus att handla krigsmateriel. Nu måste regeringen granska vad som hänt med svenska AT4:or i Irak.
Läs debattartikeln på SVT Debatt av Andreas Gustafsson från ETC

”Stoppa vapenexporten till USA”
ETC:s avslöjande gör att bland andra Vänsterpartiet nu kräver att USA inte längre ska få köpa svenska vapen. Omöjligt, enligt ansvarig myndighet. Relationen till USA måste skyddas.
Läs artikeln i ETC

Del 2
19 januari
Svensk erkänner: Sålde vapen till Farc-gerillan
Den svenske Stureplanskrögaren greps när han försökte sälja vapen i utbyte mot knark till den colombianska gerillarörelsen Farc. Nu har Paul Mardirossian erkänt sex åtalspunkter mot honom. Han riskerar nu livstids fängelse i USA. 
Läs artikeln i Expressen

Del 3
19 januari
Gripne göteborgaren: Jag är oskyldig
Den 47-årige mannen jobbade som frisör i Göteborg innan han 2005 flyttade till Libanon. Förra veckan greps han på Bangkoks internationella flygplats. Efter förhör ledde han i måndags polisen till en lagerbyggnad där han - enligt de thailändska myndigheterna - förvarade 4,5 ton gödningsmedel och ammoniumnitrat, som kan användas vid framställning av bomber.
Läs artikeln i GP

Del 4
20 januari
Vapenhandlare stoppas
En tidigare vapenhandlare i Västerås kommun har fått sitt tillstånd att handla med vapen indraget.
Läs artikeln i vlt.se

Del 5
20 januari
FMV krävs på böter för felaktiga upphandlingar
Konkurrensverket kräver att domstol beslutar om böter på drygt en miljon kronor för FMV efter att myndigheten gjort flera otillåtna direktupphandlingar till försvarsmakten.
Läs pressmeddelandet från Konkurrensverket

Del 6
21 januari
Vapenexpert varnar för lek med granater
Granaterna från I 19 är fortfarande spårlöst försvunna. Och nu varnar en framstående vapenexpert för att allvarliga olyckor kan hända.
Vad är din spontana reaktion på att Försvarsmakten tappat bort sex granater? 
- Det är givetvis pinsamt för Försvarsmakten. Det är det i alla lägen då ammunition försvinner.
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=6662751

Del 7
4 januari
Svensk i fronten för hemligt båtprojekt
Namnskylten på företaget hänger diskret över entrédörren och fabriksområdet ligger på en anonym del av östra ön Java. Här byggs Asiens modernaste stridsbåt på beställning av Indonesiens marina specialstyrkor – och det är en svensk som står bakom projektet. 
http://www.svd.se/naringsliv/motor/svensk-i-fronten-for-hemligt-batprojekt_6749063.svd

 

FN-förhandlingar om Arms Trade Treaty


14 februari
"Handeln med vapen mindre reglerad än handeln med bananer"
Att det saknas internationell kontroll av handeln med konventionella vapen är "en skandal". Det framhåller en koalition av organisationer som vill se att ett internationellt vapenhandelsavtal mellan alla världens stater bli verklighet.
http://www.latinamerika.nu/handeln-med-vapen-mindre-reglerad-an-handeln-med-bananer

14 februari
FN: Viktiga förhandlingar för att stoppa en vapenhandel som göder konflikter och brott mot mänskliga rättigheter
De grymheter som pågår i Syrien hamnar återigen i fokus när FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, idag rapporterar till generalförsamlingen om den förvärrade situationen i landet. På andra håll i FN i New York är tragedin som pågår i Syrien en del av en mycket större fråga - den globala handeln med vapen, ammunition och utrustning. Där sammanträder regeringar för att få till stånd ett fördrag, Arms Trade Treaty (ATT) som ska reglera denna handel. 
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/amnesty_international__svenska_sektionen/news/view/fn-viktiga-foerhandlingar-foer-att-stoppa-en-vapenhandel-som-goeder-konflikter-och-brott-mot-maenskliga-raettigheter-35887

Darfur: Vapenexport till Sudan understryker behovet av ett vapenhandelsfördrag
Vapenförsäljning från Kina och Ryssland underblåser allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter i Darfur, säger Amnesty International i en ny rapport. Rapporten "No end to the conflict in Darfur" belyser behovet av att stärka FN:s ineffektiva vapenembargo gällande Darfur och att regeringar enas om ett vapenhandelsfördrag. 
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/amnesty_international__svenska_sektionen/news/view/darfur-vapenexport-till-sudan-understryker-behovet-av-ett-vapenhandelsfoerdrag-35586

6 februari
Ärkebiskopen skriver till utrikesministern om globalt vapenhandelsavtal
I ett brev till utrikesminister Carl Bildt, och tre andra ministrar, betonar ärkebiskop Anders Wejryd vikten av ett starkt globalt vapenhandelsavtal med brett humanitärt fokus. Han lyfter i brevet några aspekter som Svenska kyrkan förväntar sig att Sveriges representanter bidrar med inför FN-förhandlingarna i juli 2012.
http://www.webfinanser.com/nyheter/2346603/arkebiskopen-skriver-till-utrikesministern-om-globalt-vapenhandelsavtal/

 

Stefan Löfven


26 januari
(S) tradition av fred och solidaritet tystnar med vapenlobbyisten Löfven
Om Stefan Löfven väljs till partiordförande för Socialdemokraterna riskerar det bli ett svårt slag mot svensk nedrustningspolitik. Stefan Löfven har som ordförande för IF Metall gjort sig känd för att värna den svenska vapenindustrins intressen. Valet av Löfven skulle innebära dödsstöten för en lång socialdemokratisk tradition som betonat fred och nedrustning. 
Läs debattartikeln av Svenska Freds
http://www.svenskafreds.se/s-tradition-av-fred-och-solidaritet-tystnar-med-vapenlobbyisten-lofven

Stefan Löfven en fara för nedrustningspolitiken
Om Stefan Löfven väljs till partiordförande för Socialdemokraterna riskerar det bli ett svårt slag mot svensk nedrustningspolitik befarar Svenska Freds. Stefan Löfven har som ordförande för IF Metall gjort sig känd som en ivrig förespråkare för att värna den svenska vapenindustrins intressen.
– Jag befarar att ett val av Stefan Löfven som partiledare för Socialdemokraterna kan vara dödsstöten för en lång socialdemokratisk tradition som betonat fred och nedrustning. Vapenindustrin gnuggar naturligtvis händerna men Sveriges röst i världen för fred riskerar att tystna helt, säger Anna Ek, ordförande för Svenska Freds.
Läs pressmeddelandet
http://www.svenskafreds.se/stefan-lofven-en-fara-for-nedrustningspolitiken

Varning för (S)nedrustning
Det här handlar om en person som kan bli ledare för ett av Sveriges största partier. Det kan handla om en framtida statsministerkandidat. Som är vapenlobbyist. Vad kommer hända med nedrustningspolitiken?
Läs Anna Eks blogg

Kritik mot Löfven efter engagemang för BAE
Svenska freds- och skiljedomsföreningen varnar för Löfven – en ivrig förespråkare för svensk vapenindustri, anser organisationen. Detta efter bland annat hans artikel i DN om att upphandligen av stridsfordon, där BAE Systems Hägglunds förlorade, skulle göras om.
Läs artikeln i allehanda.se

Löfven central i JKL:s vapenlobby
Stefan Löfvens centrala roll i försvarslobbyn kan bli ett problem för honom när han nu väntas utses till S partiledare. Löfven var central när JKL drev en kampanj under 2009 och 2010 för att försvarets order på pansarterrängbilar skulle hamna hos BAE Systems Hägglund, Löfven gamla arbetsplats i Örnsköldsvik.
Läs artikeln i Resume

 

Jasaffärer (mutaffärer)


14 februari
Schweiziska försvaret sågar Gripen
Gripen klarade inte testerna på en enda punkt. Den slutsatsen drog det schweiziska flygvapnet i en hemlig utvärdering som har läckt ut i media. Tillverkaren Saab är fåordig om kritiken, men förhandlingen med Schweiz om jätteordern fortsätter.
Läs artikeln i Dagens industri

14 februari
Schweiz överväger att ompröva Gripenorder
Schweiz omvärderar nu sitt beslut om att köpa Saabs Gripenplan, efter att militären kritiserat tekniken i Gripen. Det skriver European Market Scope och hänvisar till medieuppgifter. Saab tillbakavisar dock uppgifterna.
Läs artikeln i Dagens industri

13 februari
Källa: Brasilien väljer bort JAS Gripen
Det är "mycket sannolikt" att Brasilien väljer det franska stridsflygplanet Rafale, uppger anonyma regeringskällor för Reuters.
Läs artikeln i Affärsvärlden

7 februari
Saab slåss för jättekontrakt
Kampen om de miljardstinna kontrakten för stridsflygplan är benhård, och kräver nerver av stål. I Indien har Saab Gripen just förlorat en stororder, i Brasilien kämpar man som bäst för att vinna en order – och i Schweiz vacklar affären på mållinjen.
Läs artikeln i Svd Näringsliv

24 januari
Tjecker till Sverige för att jaga bevis på Jas-mutor
Den tjeckiska förundersökningen om misstänkta mutor i samband med landets Jas Gripen-affär går vidare. Tjeckiska utredare väntas inom kort till Sverige för att se vad som finns att hämta här.
Läs artikeln i Dagens industri

 

Övriga nyheter


15 februari
Medan Bildt talar om demokrati fortsätter vapenexporten
Klas Corbelius, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet: Carl Bildt talar sig varm för demokrati i regeringens utrikesdeklaration, men nämner inte med ett enda ord den svenska vapenexporten till diktaturer som fortfarande pågår. 
Läs debattartikeln på Newsmill

14 februari
Svensk vapenexport till Bahrain
Ewa Björling svarar på en fråga av Torbjörn Björlund om vad hon avser att göra för att stoppa vidare vapenexport till Bahrain med omedelbar verkan.
Läs frågan
Läs svaret

10 februari
Ingvar Bratt utsattes för kanonad från Bofors
Ingvar Bratt, civilingenjör på Bofors, avslöjade företagets vapensmuggling. Reaktionerna blev hätskare än han kunnat föreställa sig.
Läs artikeln i Arbetsliv

9 februari
Sundvall regisserar ”Paganinikontraktet”
Kjell Sundvall gjorde senast "Jägarna 2" som var förra årets mest sedda svenska film. Nu blir han aktuell igen som ny regissör till Lars Keplers storsäljare ”Paganinikontraktet”.
– Historierna måste beröra mig djupt och vara angelägna, säger Kjell Sundvall. Vapenexport har varit aktuellt länge och jag gjorde ”Hotet” kring samma ämne.
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article14343113.ab

2 februari
Ett års karantän för sidbytarna
Två statliga utredare föreslår att karantän och större öppenhet ska gälla för ministrar och höga statstjänstemän som går över till näringslivet.  Förre statsministern Göran Persson pläderade i ett debattinlägg i Dagens Nyheter 2009 för att staten skulle gynna svensk försvarsindustri och för att vapentillverkaren Hägglund skulle få en miljardorder som gått till en finländsk konkurrent. Han undertecknade som ”före detta statsminister”. Senare visade det sig att Hägglunds var uppdragsgivare till den PR-firma Persson arbetar för. Svenska Freds var inte de enda som kritiserade ”Göran Perssons dubbla roller”.
Läs artikeln i Expressen

30 januari
Sjöfarten smugglar vapen och knark
Skepp kommer lastade med vapen och knark. Krig och oroshärdar närs av omfattande vapensmuggling med fartyg över världens oceaner. Många av skeppen ägs av länder i EU och Nato visar en banbrytande rapport från Sipri.
Läs artikeln på svt.se

25 januari
Sverige ska inte beväpna demokratins motståndare
Grön Ungdom: Stoppa vapenexporten till Bahrain
Läs debattartikeln i Aftonbladet

26 januari
”Behöver hjälpa Gud att stoppa vapenhandeln”
KG Hammar med i workshop om vilket ansvar troende har när det handlar om vapenhandel
Läs artikeln i Dagen

24 januari
Sverige fortsätter exportera krigsmateriel till Bahrain
Lyssna på debatten i Studio ett mellan Torbjörn Björlund (V) och Annicka Engblom (M)

19 januari
Försvarsindustrin borde bejaka sin säkerhetspolitiska roll
"Försvarsindustrins traditionella sätt att hantera sin besvärliga pr-situation är att tiga och lida. Man tycker sig stå för ett legitimt intresse men verkar ha gett upp möjligheten att kommunicera det. Analysen går ut på att Svenska Freds alltid vinner debatten eftersom folk i allmänhet är mot krig och för fred och därtill ogillar vapenaffärer. Därför är det bättre att prata direkt med kunden, dvs. Regeringskansliet, och undvika offentlighet."
Läs artikeln på Newsmill av Annika Nordgren Christensen & PM Nilsson

 

[vpxinfo] E-postlista för information om vapenexport
--------------------------------------------------------------------------------------
Känner du till en nyhet - skicka ett e-brev till vpxinfo@svenskafreds.se
Anmäl dig till/lämna listan - meddela detta via vpxinfo@svenskafreds.se

Svenska Freds tackar Newsmachine, som bidragit till informationen i utskicket.

Publicerad 2012-02-17