SVENSKA FREDS I GÖTEBORG

NYHETER

17/3 Medlemsmöte om vapenhandel - Inställt

Vårt medlemsmöte och samtal om vapenhandel ställs dessvärre in på grund av Corona-situationen.

22/3 Årsmöte - Flyttat till en senare tidpunkt

Mötet flyttas fram till en senare tidpunkt. Vi kommer att meddela här, och direkt till alla medlemmar och intresserade, så snart ett nytt datum har beslutats.

2/5 Utställning på Stadsbiblioteket: Skrota vapnen – för människan och miljön

Lördag 2 maj – söndag 24 maj

Under vår utställning bjuds det på massor av mötesprogram i trappan, hörsalen och utställningshallen.

Utställningen och utställningsprogrammet kommer bland annat att fokusera på FN-konferensen om spridning av kärnvapen, och den stora militärövningen Aurora 20, som båda pågår i maj.

 

Mer information kommer upp på vår webb!

 

Programmet för utställningen är klart. Just nu planerar vi, i samråd med biblioteket, att genomföra utställningen som planerat. Om läget förändras på grund av Corona-situationen kan detta komma att ändras.

 

Om bilden: Den kurdiske fristadskonstnären Seywan Saedians skulpturer gjorda av rostiga vapen från krigsskådeplatser i Syrien, är centrala  i utställningen.

Kommunstyrelsen i Göteborg har just fattat beslut! STÖDER ICAN CITIES APPEAL

Genom kommunstyrelsens beslut i Göteborgs kommun den 5 februari, så kan Göteborg bli den första staden i Sverige att ansluta sig till ICAN Cities Appeal.
Kommunstyrelsen skickar nu förslaget vidare till kommunfullmäktige med rekommendationen att ansluta sig till förslaget.

 

Vill du veta mer, läs debattartikel i dagens GT/Expressen
Debattartikeln är skriven av Stina Svensson i FI och Tomas Magnusson i Svenska Freds, som är initiativtagare till det medborgarförslag som har samma mål FI:s motion. Medborgarförslaget har inte formellt behandlats i kommunen ännu!

 

Länk till debattartikeln

Göteborg för ett kärnvapenförbud

Allt fler städer ansluter sig till ICAN:s stadsupprop för att sätta press på sina regeringar att skriva under FN:s kärnvapenförbud! Just nu pågår ett sådant upprop i Göteborg för att få politiker att ta upp frågan och ansluta staden till kampanjen.

Genom Göteborgsförslaget, ett medborgarförslag som Svenska Freds i Göteborg ligger bakom, har över 300 boende i Göteborg gått in och röstat för att politikerna ska ta upp frågan och ansluta staden till ICAN:s kampanj – precis som Paris, Berlin, Los Angeles, Trondheim, Sydney, Nagasaki och andra städer runt om i världen redan gjort för att påverka sina regeringar att skriva på FN:s kärnvapenförbud.

Gör samma sak i din stad!

Här kan du läsa mer om ICAN:s stadsupprop och hur du kan uppmana din hemstad att ta ställning mot kärnvapen: ICAN:s stadsupprop mot kärnvapen 

Läs mer om Svenska Freds arbete mot kärnvapen.

Svenska Freds Göteborg köper fotbollar till Somalia

Just nu är en styrelsemedlem i Svenska Freds Göteborg på FN-tjänst i Somalia. I ett helt år ska hen arbeta med att stötta utvecklingen av kriminalvård i Somalia. Det är en FN-tjänst med koppling till Kriminalvårdsverket i Sverige, men varken FN eller kriminalvården har kunnat bistå med fotbollar och lite enklare träningsredskap, konstnärsmaterial och sällskapsspel.

Så klart att föreningen ställde upp – och skickade 5.000 kr!

VÅR FÖRENING:

Kontaktinformation:

Har du frågor eller vill du engagera dig lokalt i Svenska Freds Göteborg?

 

Telefon, Fredskoordinatorer: 073-058 9892
Mejl, Fredskoordinatorer: gbgkontoret@svenskafreds.se.
Mejl, styrelsen: goteborg@svenskafreds.se
Telefon, ordförande Tomas Magnusson: 0708 293 197 

 

Fredskoordinatorerna träffas säkrast i ”Fredsrummet” i Viktoriahuset, tisdagar 9-12 och torsdagar 14-17. Porttelefon 304C, ingång under Hagabions trappa.

 

Adress:
Svenska freds Göteborg
Viktoriahuset – postlåda 2
Linnegatan 21
413 04 Göteborg

 

Organisationsnummer: 857203-5676

 

GE EN GÅVA:
Var med och stötta vårt lokala fredsarbete i Göteborg. Använd något av dessa nummer för gåvor som går direkt till det lokala fredsarbetet i Göteborg. Ditt bidrag är viktigt!

 

Plusgiro: 62 24 65 – 3
Swishnummer: 123 382 4844

Om våra fredskoordinatorer

Sedan 1 augusti 2019 arbetar fredskoordinatorerna Amanda och Ebba i Göteborg, anställda av Svenska Freds, men med uppdrag att stötta och utveckla fredsarbetet hos samarbetande fredsföreningar i Göteborg. De har mycket viktig erfarenhet från arbete och studier och har till uppgift att rikta sig specifikt till en ung målgrupp. Här följer en kort beskrivning av dem och deras jobb!

– Det här är jätteviktiga frågor att jobba med, samtidigt som det finns stora kunskapsluckor i Sverige och kanske i hela västvärlden, säger Ebba Wedel, en av koordinatorerna. Vi pratar inte så mycket om kärnvapen och hot. Därför vill vi medvetandegöra, speciellt de unga.

– Vi vill arbeta på ett kreativt sätt med utbildning och opinionsbildning både internt och mot allmänheten, säger Amanda Liedberg, den andre koordinatorn.

Presentation av fredskoordinatörerna

Både Ebba Wedel och Amanda Liedberg har pluggat på Globala utvecklingsstudier vid Göteborgs universitet.

Amanda har sedan fortsatt med Media- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns Högskola. Hon har bland annat varit ideellt engagerad i Amnesty och Kvinna till kvinna och är nu styrelseledamot i föreningen Agenda: Jämlikhet.

Ebba sitter i den lokala styrelsen för IKFF och har även hon tidigare varit ideellt engagerad i  Amnesty. Förutom de globala studierna har hon bland annat också praktiserat vid Svenska Ambassaden i Bolivia.

De fredsföreningar som samarbetar finns som bekant i nätverket Fredsam. En styrgrupp som har intervjuat och rekryterat fortsätter att vara de anställdas bollplank i planering och utförande – där finns förutom Svenska Freds också IKFF, SKV och Göteborgs FN-förening.

Välkomna till jobbet vid Fredskontoret i Göteborg!