GE BORT FRED I JUL!

EN JULHÄLSNING

Ge bort fred i jul

Genom att köpa dina klappar från Svenska Freds tar du aktivt ställning mot svensk vapenexport och för hållbar fred i världen. Du blir del av vår kamp och gör det möjligt för oss att fortsätta granska och debattera, att påverka politiker och makthavare att fatta mer långsiktiga och fredliga beslut.

Köp din fredliga julklapp här!

GE BORT EN INVESTERING I FRED
På vår kampanjsida www.kickstartworldpeace.com kan du bli medgrundare till världsfreden!  Du kan enkelt ge bort en investering i världsfred i julklapp genom att printa ut ett bevis för investeringen i bekräftelsemailet för din donation på www.kickstartworldpeace.com.

GE BORT VÅR TYGKASSE
Du kan stolt bära vår tygkasse med texten ”Yes peace, No tanks” i 100% ekologisk bomull. Den kostar från 199 kr. Beställ den här.

KÖP VÅR BOK
Lägg den uppdaterade utgåvan av vår bok Den svenska vapenexporten under granen. Pocketversionen kostar från 150 kr, men du är självklart välkommen att ge en extra gåva så vi kan fortsätta arbeta mot vapenexport och för hållbar fred i världen. Läs mer här och beställ genom att maila info@svenskafreds.se

GE BORT ETT GÅVOBEVIS
Nu kan du ge bort ett fredligt gåvobevis från Svenska Freds i julklapp. Genom att skänka en julgåva – i ditt eller i någon annans namn – är du med i vårt gemensamma arbete för hållbar fred i världen. Illustrationen är gjord av Nina Hemmingsson.

FAKTA
Kostar världsfred bara 102 miljarder dollar?

Så enkelt är det naturligtvis inte, någon forskning på vad världsfred skulle kosta har vi inte hittat. Men en del beräkningar finns. Tankesmedjan Institute for Economics and Peace, IEP, använder omfattande redovisningsmetoder för att räkna ut de direkta och indirekta kostnaderna för våld och väpnad konflikt. IEP:s kostnad för väpnad konflikt, 1,02 biljoner dollar 2017, består av beräknade kostnader för dödsfall i konflikt, terrorism, förlust i BNP på grund av konflikt samt interna och externa flyktingar. Deras studier har också visat att om vi investerar en dollar i att bygga fred i konfliktdrabbade länder kan vi sänka kostnaden för konflikt med sexton dollar. Med andra ord är det mycket billigare att bygga fred än att hantera de ekonomiska konsekvenserna av krig. Eftersom det inte finns några beräkningar på den totala kostnaden för fred (främst eftersom det är för komplicerat att hitta en exakt siffra) har vi tagit fram en siffra som representerar hur effektivt fredsarbete är och hur dyrt krig är. Vi frågar oss därför i den här kampanjen vad som skulle hända om vi tar 10 procent av kostnaden för väpnade konflikter i världen idag och istället spenderar den summan – 102 miljarder dollar – på fred?

1,02 biljoner dollar

IEP:s kostnad för väpnad konflikt, 1,02 biljoner dollar 2017, består av beräknade kostnader för dödsfall i konflikt, terrorism, förlust i BNP på grund av konflikt samt interna och externa flyktingar.


Tankesmedjan Institute for Economics and Peace, IEP