Bahrain

  • Freedom house logo
  • Global peace index logo Rank: 2,09
  • 2.9 (miljoner kronor) svensk vapenexport till Bahrain sedan kriget i Jemen inleddes 2015.

Företag i Sverige exporterade 2018-2022 krigsmateriel till Bahrain för 3 miljoner kronor. Krigsmaterielexporten till Bahrain har genom åren bland annat inkluderat stridsledningssystemet 9LV och pansarvärnsroboten Robot 70.

Sedan 2015 är Bahrain en del av den saudiledda koalitionen som krigar i Jemen. Koalitionen upprätthåller en blockad mot Jemen som tillsammans med omfattande bombningar har lett till att miljontals människor dödats, skadats och drivits på flykt och att ännu fler lever i fattigdom och svält. Svenska företag har från krigets start 2015 fram till 2022 exporterat krigsmateriel till Bahrain för 2,9 miljoner kronor.

Under 1980-talet var Bahrain ett av länderna i Boforsaffären, då vapenföretaget Bofors smugglade svenska vapen in i landet via Indien. Då var man tvungen att smuggla vapen till Bahrain, nu är det fullt lagligt att exportera dit.

Bahrain har många demokratiska brister. Politiska partier är förbjudna och censur råder för politiskt känsliga frågor. Landets lagar verkar till fördel för kungafamiljen och dess allierade. 2002 fick Bahrain ett parlament, men endast den undre kammaren väljs genom fria val. I den övre kammaren utses ledamöterna av kungen. Även premiärministern utses av kungen och som landets statsöverhuvud har kungen vetorätt i alla lagförslag.

Under den arabiska våren 2011 bröt protester ut runt Bahrains huvudstad Manama. Regimen slog tillbaka hårt mot demonstranterna och flera dödades i protesterna. Under upproren har det rapporterats om tortyr av civilbefolkningen.

Referenser:
Artikel om Bahrain i Reuters.
Dokumentär om Bofors-affären i P3 Dokumentär, Sveriges Radio.
Freedom House om Bahrain. 
Svenska Freds statistik baserad på regeringens skrivelser om svensk krigsmaterielexport.
Åkerström, L. (2023). Den svenska vapenexporten. Leopard förlag.

Sidan uppdaterades senast maj 2023.

Nästa land:

Välkommen till vapenkartan!

Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.

Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.

Bli medlem & Månadsgivare
Var med och bygg hållbar fred
50 kr 100 kr 200 kr