Liberalerna

Liberalerna har under lång tid förespråkat ett svenskt Natomedlemskap. De ser Nato som

”försvararen av den fria världen och demokratin, frihetens och transparensens förkämpe i en värld som blir allt mörkare.”

Allan Widman om Nato

 

Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesperson, lyfter fram Norge som ett bra exempel på hur ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna se ut. Norge har dels varit aktiva medlemmar och dels verkat internationellt i medlings- och fredsarbete. Allan Widman beskriver relationen mellan Sverige och Nato som farsartad.  Han menar att Sveriges ambivalenta förhållningssätt inte är trovärdigt och att politiken som förts är oärlig mot svenska folket. I praktiken varken agerar eller uppfattas Sverige som ett alliansfritt land, säger Widman. Liberalerna menar att Sverige nu befinner sig i ett försvarspolitiskt ingenmansland och att det är en farlig plats att vara på.

 

Allan Widman ser varken Turkiet eller USA som problem för Natos utveckling framöver. Turkiet, menar han, har  aldrig varit en inflytelserik medlem och Allan Widman anser att Donald Trump verkar mer oberäknelig än vad han är.

”Vi ser en stor skillnad på Twitterflödet kontra det som händer på marken, Trump agerar ofta på likartade sätt som Obama”

Allan Widman om Donald Trump

Faktakollen:

Intervju Allan Widman 11/4-  2018