FREDSPODDEN - OM HÅLLBAR FRED OCH NEDRUSTNING

LYSSNA PÅ FREDSPODDEN

Fredspodden är Svenska Freds podd om hållbar fred och nedrustning. Podden lanserades i juni 2020 och görs av medarbetare på Svenska Freds tillsammans med aktiva i lokalföreningen i Stockholm.

Här hittar du kort beskrivning och länk till alla avsnitt:

#5: Malin och Agnes om klimat och militarisering och frågan: Varför får det militära försvaret frikort i klimatarbetet?

Det femte avsnittet av Fredspodden gästas av Malin Mobjörk, chef för forskningsprogrammet Klimatförändringar och risk på fredsforskningsinstitutet SIPRI. Tillsammans med Svenska Freds ordförande Agnes Hellström samtalar hon om klimatförändringarna som en fråga om säkerhet, om de hot och risker som följer av den globala uppvärmningen, och vilken del det militära försvaret har i det, något som uppmärksammas i Svenska Freds nya rapport ”Frikortet – en granskning av försvarets klimatarbete”. Dessutom mer om kopplingen mellan hållbar fred och hållbart klimat. Programledare är Agnes Hellström.

Lyssna på avsnittet här.

#4: Vincent om mördarrobotar och internationell lagstiftning

I det här avsnittet av Fredspodden möter vi Vincent Boulanin, forskare på SIPRI, som nyligen släppt två rapporter som berör AI och vapensystem. Under samtalet berättar han om hur en internationell lagstiftning mot mördarrobotar, eller helt autonoma vapen, skulle kunna se ut och vilken roll som Sverige och andra länder spelar när det gäller mördarrobotar och utvecklingen av helt autonoma vapen. Programledare är Mitch Cordner.

OBS! Det här avsnittet är på engelska.

Lyssna på avsnittet här.

#3 : Gabriella om mördarrobotar och varför vi behöver ett internationellt förbud – NU!

I det här avsnittet av Fredspodden möter vi Gabriella Irsten, politisk handläggare på Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF. Under samtalet berättar Gabriella om utvecklingen av mördarrobotar eller helt autonoma vapen, och om varför det brinner i knutarna för att få till ett internationellt förbud. Och så får vi reda på vad en politisk handläggare på en feministisk fredsorganisation gör på dagarna – och reder ut vilken roll Sverige kan och bör spela i det internationella arbetet för att stoppa mördarrobotar. Programledare är Ingrid Heller.

Lyssna på avsnittet här.

#2: Linda om marknadsföring av krig och dubbelmoralen i svensk vapenexport

Det andra avsnittet av Fredspodden gästas av Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds. Under samtalet tar Linda oss med till vapenmässan IDEX i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten dit hon reste våren 2019 för att göra research kring vapenindustrins marknadsföring. Hör henne berätta om bisarra krigsshower i marknadsföringssyfte, svenska vapenföretags närvaro på mässan och den svenska dubbelmoralen som präglar svensk vapenexportpolitik. I samtalet ger Linda också en bakgrund till några av bilderna i den digitala fotoutställningen “Att marknadsföra krig”. Programledare är Ingrid Heller.

Lyssna på avsnittet här.

#1: Agnes om världens roligaste jobb och konsten att kämpa för fred i motvind

Premiäravsnittet av Fredspodden gästas av Agnes Hellström, Svenska Freds ordförande. Under samtalet berättar Agnes om ”världens roligaste jobb” som hon själv beskriver ordförandeskapet för Svenska Freds. Följ med bakom kulisserna på Saabs årsstämma och hör hur det känns att argumentera mot vapenexport inför ledningen av Sveriges största vapenföretag. Dessutom delar Agnes med sig av sina tankar kring corona och mänsklig säkerhet – och berättar varför hållbar fred är framtiden. Programledare är Ingrid Heller.

Lyssna på avsnittet här.

Fredspodden finns på plattformen libsyn samt på Spotify och andra ställen där poddar brukar finnas.