FRÅGOR OCH SVAR OM GIVANDE & MEDLEMSKAP

Vad går pengarna till?

Svenska Freds arbetar för hållbar fred och nedrustning genom att sprida kunskap, bilda opinion och påverka politiker och makthavare. Det innebär bland annat att

 • vi nyanserar den säkerhetspolitiska diskussionen genom att i samtal och debatter lyfta fredliga alternativ och lösningar som motvikt till avskräckning och militär upprustning.
 • vi skriver debattartiklar och annan kommunikation för att öka allmänhetens kunskap och insikt i vapenexport, nedrustning och fred- och konflikthantering. 
 • vi tar fram underlag, fakta, statistik och argument, till stöd för vårt eget arbete och för andra som vill driva våra frågor.
 • våra experter granskar svensk vapenexport och säkerhetspolitik 
 • vi engagerar och samlar människor för nedrustning och hållbar fred.
 • vi håller föreläsningar runt om i landet och digitalt.

Svenska Freds arbetar världen över för att bygga hållbar fred. Vi samarbetar även med ett flertal aktörer i internationella nätverk för att stärka varandras möjligheter att skapa förändring.

Du hittar mer information i vår Effektrapport som vi tar fram via Giva Sverige, branschorganisationen för tryggt givande. 

Svenska Freds har även ett så kallat 90-konto som utges via Svensk Insamlingskontroll. Det betyder att minst 75% av våra insamlade medel ska gå till ändamålet att bygga hållbar fred i världen. Förra året gick 88% av våra intäkter till ändamålsarbetet för hållbar fred i världen. 8% gick till insamlingskostnader och 4% till administration. Du hittar mer info i vår Årsredovisning

På vilka sätt kan jag bidra?

Det bästa och mest effektiva sättet att bidra till Svenska Freds är att bli medlem eller månadsgivare via autogiro. På det sättet håller vi våra administrativa kostnader nere och kan planera vår verksamhet på ett mer långsiktigt sätt. 

Om du inte har möjlighet att ge en återkommande gåva eller bli medlem via autogiro kan du 

Här hittar du fler sätt att ge!

Kan jag få någon dekal eller liknande för att visa att jag stödjer Svenska Freds?

När du blir månadsgivare eller medlem så skickar vi dig en pin och vår tidning Pax. Du kan även köpa merch och andra produkter: handla i vår gåvoshop här!

Jag har flyttat, vad behöver jag göra?

När du flyttat får du gärna höra av dig via mail till oss på info@svenskafreds.se så uppdaterar vi din adress.

Jag har bytt bank och vill ändra mitt autogiro så att jag kan fortsätta att vara givare. Hur går jag tillväga?

Inga problem! Du uppdaterar enkelt dina bank- eller kortuppgifter här

Jag får utskick som jag inte vill ha, vad ska jag göra?

På våra mailutskick finns chansen att avregistrera dig längst ner i mailet. Du kan också höra av dig på info@svenskafreds.se eller ringa 070-763 48 52 så avregistrerar vid dig från postutskick eller hjälper dig med mailutskicken.

Jag har fått utskick från Svenska Freds, men jag är inte medlem. Hur kommer det sig?

Ibland skickar vi ut information till alla våra givare, även till personer som inte är medlemmar. Om du har givit en gåva till oss är det mycket möjligt att vi vill tacka dig genom att skicka ett brev. Vill du inte ha postala utskick från oss går det bra att avanmäla sig genom att kontakta oss via e-post info@svenskafreds.se eller genom att ringa 070-763 48 52 så hjälper vi dig.

MEDLEMSKAP

Vad är skillnaden på att bli medlem och månadsgivare?

Medlemmar i Svenska Freds har rösträtt på vår kongress. Månadsgivare har inte rösträtt, i övrigt går pengarna till samma typ av arbete. Dock kan du självklart välja att betala ditt medlemskap via autogiro eller kort varje månad. Du blir medlem/startar autogiro för medlemskap här. Vill du endast vara månadsgivare utan att vara medlem blir du det här.

Medlemmar i Svenska Freds får även

 • vår fredspin,
 • fredstidningen Pax 4 gånger per år,
 • inbjudningar till events, utbildningar och panelsamtal samt andra erbjudanden som t.ex. rabatt på föreställningar, böcker och annat.

Vad ingår om man blir medlem?

Medlemmar i Svenska Freds får 

 • rösträtt på vår kongress,
 • vår fredspin,
 • fredstidningen Pax 4 gånger per år,
 • inbjudningar till events, utbildningar och panelsamtal samt andra erbjudanden som t.ex. rabatt på föreställningar, böcker och annat.

Vill du inte ha Pax per post så hör av dig till oss genom att maila info@svenskafreds.se eller ringa 070-763 48 52.

Vad kostar det att bli medlem?

Medlemskapet kostar 240 kr per år, eller 20 kronor per månad genom autogiro/kortbetalningar. 

Vi är dock beroende av extra gåvor från våra privata givare för att kunna verka oberoende och långsiktigt, och tar gärna emot extra gåvor när du betalar ditt medlemskap. Här kan du 

Hur kan jag engagera mig som aktiv medlem i Svenska Freds?

Det finns mängder av sätt att engagera sig inom Svenska Freds. Här kan du läsa om de engagemangsformer vi erbjuder i dagsläget. 

Svenska Freds har 7 lokalföreningar på orter runt om i landet. Vill du engagera dig lokalt kan du ta kontakt med lokalföreningens kontaktperson och fråga vad de har på gång. 

Om du är intresserad av en specifik fråga, som till exempel kärnvapen, eller vapenexport, kan du engagera dig i någon av våra fredsgrupper genom att höra av dig till fredsgruppens kontaktperson. Här kan du läsa mer om lokalföreningar och grupper.

Du kan också starta en ny fredsgrupp om du brinner för en specifik fråga. 

Hur länge binder jag upp mig som medlem?

När du blir medlem i Svenska Freds räknas du som medlem i två år framåt, enligt våra stadgar. Har du valt att betala medlemskap via autogiro så kan du dock när som helst välja att säga upp ditt autogiro. Du kan också välja att sänka din månatliga avgift till den lägsta möjliga; 20 kr/månad. Genom att fortsätta vara medlem visar du att du tar ställning i våra frågor.

Kontakta oss genom att maila info@svenskafreds.se eller ringa 070-763 48 52 så hjälper vi dig.

Hur går jag tillväga ifall jag vill öka eller minska min extragåva utöver medlemskapet?

Du kan när som helst ändra ditt månadsbelopp här. Du kan även kontakta oss genom att maila info@svenskafreds.se eller ringa 070-763 48 52 så hjälper vi dig.

MÅNADSGIVARE

Hur länge binder jag upp mig som månadsgivare?

Du kan när som helst avsluta ditt autogiro till oss. Det är bara att kontakta oss genom att maila info@svenskafreds.se eller ringa 070-763 48 52 så hjälper vi dig.

Hur går jag tillväga ifall jag vill öka eller minska beloppet på gåvan?

Du kan när som helst ändra ditt månadsbelopp här. Du kan även kontakta oss genom att maila info@svenskafreds.se eller ringa 070-763 48 52 så hjälper vi dig.

ENGÅNGSGÅVOR & SWISH

Har ni Swish?

Du kan ge en engångsgåva via Swish via vår hemsida. Du kan även bli medlem och betala med Swish här eller Swisha direkt till vårt Swish-nummer 901 08 51. 

Är du redan medlem så kan du Swisha till 901 08 51 eller betala ditt medlemskap med Swish här. Tack!

När jag försöker ge en gåva via Swish får jag först ett meddelande om att det inte gått igenom, men pengar har dragits från mitt konto?

Din gåva bör ha gått igenom, men det kanske inte har registrerats ordentligt i vårt system. Skicka gärna ett mail till info@svenskafreds.se eller ring 070-763 48 52 så hör vi av oss och följer upp din gåva.

Vad har ni för bankgironummer?

Du kan sätta in din betalning av medlemskapet eller ge en gåva via vårt Bankgiro eller Plusgiro eller Swisha direkt:

Bankgiro: 901-0851
Plusgiro: 901085-1
Swish: 901-0851

Ange ditt för- och efternamn samt om du vill beställa en eller flera böcker, tygpåsar, gåvobevis, betala ditt medlemskap eller bara vill ge en enkel gåva.