UPPMANA REGERINGEN:

STOPPA VAPENHANDELN!

STOPPA VAPENHANDELN MED ISRAEL!

Situationen i Gaza är akut. Kriget måste stoppas och civila få skydd. Uppmana regeringen att stoppa vapenhandeln med Israel! Var med i vår aktion och gör din röst hörd!

Svenska Freds fördömer Hamas brutala attacker, Israels blockad och urskillningslösa bombningar av Gaza, och de upprepade brott mot internationell rätt som ockupationen av Västbanken, Gaza och östra Jerusalem inneburit under decennier. I oktober 2023, samtidigt som tusentals civila dödas, skadas och traumatiseras i Gaza, tecknade Försvarets materielverk (FMV) ett miljardavtal med det israeliska vapenföretaget Elbit Systems Sweden AB. Elbit är Israels största vapenföretag och en av de främsta leverantörerna till den israeliska militären. De har bland annat tillverkat övervakningssystem till det stängsel som finns runt Västbanken, drönare som tidigare använts mot Gaza och en majoritet av den israeliska arméns finkalibriga ammunition.

Avtalet sträcker sig över tio år och är värt 1,7 miljarder. Enligt Elbit bidrar den här affären starkt till företagets etablering i Sverige. Elbits produkter marknadsförs som ”beprövade och har använts eller testats i riktig operativ miljö”, deras vapensystem har med andra ord prövats på den palestinska befolkningen. 

Den svenska vapenexporten till Israel har länge varit begränsad i omfattning men det förändrades 2022 då svenska vapenföretag tilläts exportera krigsmateriel till ett värde av 4,7 miljoner kronor till Israel. Inspektionen för strategiska produkter (ISP), den svenska myndighet som ansvarar för kontroll och beslut om krigsmaterielexport, motiverade tidigare i år sitt beslut att bevilja vapenexport till Israel med att svensk krigsmaterielindustri är beroende av viss import från israeliska företag. De menade också att fortsatt vapenexport av redan påskrivna kontrakt kommer att beviljas. 

Situationen i Gaza är akut och internationella lagar är glasklara: civila ska skyddas i krig. Det internationella samfundet har ett ansvar att göra allt för att få stopp på våldet, minska det mänskliga lidandet och skapa förutsättningar för hållbar fred.

Israel begår krigsbrott och ICJ har varnat för att landets agerande kan utgöra folkmord. Sveriges regering måste ta ställning mot det oacceptabla våldet mot civila. 

Uppmana regeringen att agera nu för att stoppa den svenska vapenhandeln med Israel! 

Gör såhär för att skicka din uppmaning:

Tack för att du är med!

VÅRT BUDSKAP: STOPPA VAPENHANDELN MED ISRAEL!

Situationen i Gaza är akut och internationella lagar är glasklara: civila ska skyddas i krig. Det internationella samfundet har ett ansvar att göra allt för att få stopp på våldet, minska det mänskliga lidandet och skapa förutsättningar för hållbar fred.

 

Jag kräver att Sverige stoppar vapenhandeln med Israel! All import och export av krigsmateriel måste omedelbart upphöra.

 

STOPPA KRIGET! STOPPA VAPENHANDELN!

 

Skicka ett vykort här!

DITT ENGAGEMANG HAR BETYDELSE

Människor över hela världen samlas nu för att visa sitt motstånd mot våldet och kriget mellan Israel och Hamas. Genom manifestationer, demonstrationer och andra stödaktioner kan vi alla bidra till att visa engagemang och motstånd.  

Vykortsaktionen är en pusselbit i ett stort arbete för att sätta press på makthavare att fördöma våldet och ta steg mot en fredligare värld.

Ditt engagemang har betydelse.

VARFÖR BER VI OM EN GÅVA?

Vi på Svenska Freds arbetar intensivt med politisk påverkan, opinionsbildning och mobilisering för att få ett slut på kriget och våldet mellan Hamas och Israel. Vi arbetar även mot upprustning och alla krigsförberedelser för att krig alltid är ett misslyckande, och aldrig bör få bryta ut. Det förebyggande och opinionsbildande arbetet kostar, liksom humanitär hjälp, pengar främst i form av arbetstid. Svenska Freds finansieras i dagsläget till 50% av medlemsavgifter och privata gåvor. 50% finansieras via stiftelser, bidrag och statligt stöd. Nu hotas det statliga stödet till fredsrörelsen att dras in, så får vi inte in privata gåvor och medlemskap så tystnar vår röst för fred. Därför är privata gåvor en mycket viktig del i vårt arbete för fred. Svenska Freds har en unik roll, röst och erfarenhet i att påverka svensk säkerhets- och fredspolitik och vi vet att våra metoder och arbete fungerar. För att vårt arbete ska kunna fortsätta är det därför avgörande att vi får in privata gåvor. 

Vi har självklart förståelse för att inte alla har möjlighet att bidra ekonomiskt, och då går det precis lika bra att skriva ut och skicka ett brev på egen hand. Då betalar du för porto själv.

 

Skriv ut brevet själv!

Ge en gåva här

ENGAGERA DIG MER