SVENSKA FREDS
I NÄSSJÖ

VILL DU ENGAGERA DIG?

Kontaktuppgifter

Farshid Ardabili-Farshi
Ordförande
nassjo@svenskafreds.se

AKTUELLT

 

INSÄNDARE - SM DAGBLAD OCH MILJÖMAGASINET

Fred i Ukraina 

Det är nu ett år sen Ryssland inledde sitt stora angreppskrig i Ukraina. Planen var väl att snabbt ockupera huvudstaden Kiev och på några veckor inta större delen av landet. Ukrainas president skulle snabbt fly västerut med svansen mellan benen och en marionettregering skulle installeras. Till slut skulle allt lugna ner sig som efter de sovjetiska inmarscherna i Ungern och Tjeckoslovakien under kalla kriget.

Krig brukar dock sällan utveckla sig enligt planerna. Ryssarna stoppades utanför Kiev och tvingades lämna området kring huvudstaden. Ukraina återtog under hösten områden i öster och söder, vid Charkiv och Cherson. Men kriget fortgår med oförminskad styrka i det centrala området i Donbas.

Det har utvecklats till ett skyttegravskrig som under om första världskriget. Stridsområdet kallas för ”köttkvarnen” och Zelensky sa i somras att ca 100 ukrainska soldater om dagen dödades där. Det blir ca 36 000 döda soldater på ett år. De ryska förlusterna är förmodligen ännu större. Till detta kommer alla civila dödsoffer. Antalet döda i kriget efter ett år kan mycket väl ligga kring 100 tusen.

Till detta kommer alla skadade och lemlästade; ungdomar i 20-årsåldern som har fått armar och ben bortskjutna, fått sina ansikten förstörda och ögonen söndersprängda. Ukrainare och ryssar som får hela sina liv förstörda på ett ögonblick för att sedan glömmas bort på något krigssjukhus.

Nu vräks det in vapen i Ukraina från båda sidor. Krigsretoriken är värre än någonsin; inte minst här i Sverige. Först pansarvärnsvapen, sen stridsvagnar och så småningom stridsflygplan. Kriget fortsätter med allt fler dödsoffer och med allt större risk för att det kan spåra ur till ett tredje världskrig.

Förr eller senare behövs någon slags förhandling. Ju förr desto bättre. I Sverige finns diplomater med erfarenhet av förhandlingar i svåra konflikter. Vårt land skulle kunna bana väg för att samtal kan föras mellan parterna. Det blir inte lätt men det skulle kunna rädda många liv och ännu fler från att bli svårt skadade.

Debatten om Ukrainakriget i Sverige domineras helt av det militära perspektivet. I TV och radio står militärerna på led för att säga att mera vapen och mera krig löser alla problem. Sällan har en nyhetsbevakning varit så militariserad som den är nu. De enda som tjänar på detta är vapenindustrin.

När får vi höra diplomater och freds- och konfliktforskare diskutera lösningar på kriget på bästa sändningstid? Idrottsbojkotter och sanktioner kan påverka för att få stopp på Putins krig. Diplomati, samtal och möten kan vara en annan väg. Det kommer kanske inte att medföra total seger för någondera sidan. Men det kan spara miljoner människoliv.

Thomas Erixzon
Nisse Sjöstedt
Nässjö Freds- och Skiljedomsförening